Sneaky Pete – Pilot

Sneaky Pete: leuke vent, leuke pilot

Sneaky Pete is een pilot van Amazon’ pilotseason. De zender gooit dan een aantal pilots online en gaat (naar eigen zeggen) af op de commentaren van het publiek of de serie in bestelling wordt genomen. Of dat helemaal zo is, kun je moeilijk zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat Sneaky Pete een aardige pilot is, die goed is ontvangen op Amazon zelf. Vanuit dat oogpunt is de beslissing om een volledig seizoen van deze serie te bestellen rechtvaardig. Sneaky Pete komt van de hand van David Shore (House) en Bryan Cranston (Breaking Bad). De serie was oorspronkelijk bestemd voor CBS, maar zij kozen ervoor om de serie niet te bestellen. Dat maakte de weg vrij voor Amazon die er wel iets in zag.

Kun je dit gegeven überhaupt een seizoen lang in stand houden?

De serie gaat over Marius (Giovanni Ribisi), een crimineel die na zijn vrijlating uit de gevangenis de identiteit overneemt van zijn celgenoot. Marius gaat nu door het leven als Pete en hoopt zo zijn schuldeisers te ontlopen. Hij bezoekt zelfs zijn ‘grootouders’, die Pete (en dat komt goed uit voor Marius) al tientallen jaren niet meer gezien hebben. Aldaar begint Marius te werken voor het familiebedrijf (zij zijn borgtochtgeldschieters) en komt hij in aanraking met het familieleven dat hijzelf nooit heeft gehad.

Je kunt natuurlijk aardig wat vragen stellen over de opzet van Sneaky Pete. De Filmkijker had het onlangs nog over Suspension of Disbelief. Dat komt in essentie neer op of jij als kijker ongeloofwaardigheid op de koop toe wil/kunt nemen. Want als je dat niet kunt, kun je van heel weinig films/series genieten. Hier moeten wij geloven dat de familie van Pete helemaal niet door zou hebben dat zij bedrogen worden. Of dat zij geen oude foto’s hebben van Pete en het dus aannemelijk is dat zij dit niet zouden opmerken. Zijn de herinneringen aan Pete en hoe hij eruit zag dan helemaal verdwenen? Kun je dit gegeven überhaupt een seizoen lang in stand houden? Ooh well, als je ervoor kiest om erin mee te gaan stuit je op een goed geacteerde en onderhoudende pilot. Onder andere Marin Ireland (The Divide) en Margo Martindale (Justified) behoren tot de vaste cast van deze serie.

2

Het is interessant om te zien hoe Marius een plek verwerft in zijn ‘familie’. De serie is niet bijster origineel qua opzet en serveert veel elementen die je wellicht elders al gezien hebt. Ik ben daarom benieuwd naar hoe de serie zijn problemen in New York in de serie gaat verweven. Mij viel vooral de chemie tussen Ribisi en Ireland op. De scènes rond de voortvluchtige die zij moeten inrekenen zijn zeker vermakelijk. Daarbij ben ik benieuwd naar hoe de relatie tussen Marius en Audrey (Martindale) zich zal ontvouwen. Het lijkt erop dat zij al vermoedens heeft. Wat op zich vreemd is, want waarom zou je dan hier in mee gaan? Daarbij heeft Bryan Cranston (I still love you, Walter!) een bijrol te pakken als de gangster waar Marius nog het een en ander aan schuldig is. Het is nooit verkeerd om een gigant als Cranston in je serie te hebben, al is het maar voor een kleine bijdrage. Dit alles maakt Sneaky Pete een aardige serie, waar Amazon wellicht een goede aan zal blijken te hebben.

2 Comments

  1. Nostra november 14, 2015
    • Meneer Vevie november 14, 2015

Geef een reactie