Recensie: Sick Note – Queen of Hearts (Pilot)

Sick Note oftewel Shame On You

In Sick Note is Daniel Glass (Rupert Grint) een pathologische leugenaar die vastzit in een falende relatie en een uitzichtloze baan. Dan denk je dat je het ergste gehad hebt. Dus niet: Daniel krijgt ook nog eens te horen dat hij kanker heeft. Zijn wereld stort in, maar tegelijkertijd merkt hij ook dat hij beter wordt behandelt dan ooit. Dat wordt ruw verstoort wanneer zijn oncoloog, Dr Ian Glennis (Nick Frost), aangeeft dat hij Daniel heeft gemisdiagnosticeerd: hij lijdt helemaal niet aan de ziekte. Dan zou je blij moeten zijn. Dat is Daniel niet, want dit betekent dat zijn oude leventje weer in het vizier komt. Not cool! Hij kan dus zeggen dat hij niet ziek is óf blijven liegen. Uiteraard blijft hij liegen! Niet lang daarna proberen hij en de niet zo goede dokter te voorkomen dat de buitenwacht achter de waarheid komt. Dat dit met veel ongein gepaard zal gaan, lijkt mij duidelijk.

De waarheid duurt het langst

Een leugentje om bestwil moet kunnen. Een leugen als wat we hier zien, kan een ieder beter achterwege laten. Karma, weet je! Daar heeft Daniel schijt aan en dat levert best leuke momenten open. Als je er tenminste voor open staat. Er zijn namelijk dingen waar we best een middelvinger naar kunnen opsteken. Zo is het natuurlijk onwaarschijnlijk dat Daniel en Ian lang werknemers zouden zijn in elke organisatie. Ze voeren beiden geen reet uit en komen incompetent over. Hun werkgevers hebben dat ook door. Dat betekent dus dat de situaties waarin zij geplaatst worden met een schuin oog bekeken kunnen worden en alleen maar gebeuren omdat het in het script staat. Maar goed, het is een comedy en wij weten allemaal dat comedy’s bol staan van de incompetente personages en absurde situaties. Het kan hier wat zwaarder wegen omdat beide personages niet bepaald sympathiek of likable zijn.

Daarnaast kun je je afvragen of de heren dit bedrog gaande kunnen houden zonder dat de serie zich in allerlei bochten moet wringen. Wat dat betreft is het eerlijke antwoord altijd: ‘ja, wel zolang het niet té geforceerd is en leuk blijft’. Ik twijfel of Sick Note daarin slaagt. Let ook op Don Johnson als de baas van Daniel. In het tijdperk van Harvey Weinstein verdient zo een vent meteen een rotschop in z’n anus. Zijn gedrag, ook met een vrouwelijke medewerker, is alles behalve gepast. Het is echter wel leuk om Johnson zo een arrogante klootzak te zien spelen. Daarnaast doen Rupert Grint en Nick Frost ook wat je van hen kunt verwachten. Dat maakt Sick Note toch wel een aardige serie, waar je wil zien hoe lang de twee dit volhouden. Want dat het niet goed kan gaan en dat de nodige obstakels op hun pad zullen komen staat vast.

Pas op Daniel en Ian… Pas op

Sick Note banner

Zoals gezegd, zijn er gelukkig wel wat leuke momenten. Dan denk ik aan de beste vriend van Daniel die verdrietiger is om Dan’s ‘ziekte’ dan Dan zelf. Of de schunnige opmerkingen van de baas van Daniel. Laat het vervolg dus maar komen. Ik twijfel hardop of Sick Note niet vroegtijdig ontspoort, maar ik geef de serie voorlopig het voordeel van de twijfel. Lindsay Lohan maakt, trouwens, later in het seizoen ook nog haar opwachting.


Heb je de aflevering gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie