Shooter – Pilot

Shooter is niets nieuws

Shooter is de televisieversie van de gelijknamige film met Mark Wahlberg. De film is aardig, maar geen topper. Shooter zou eigenlijk al in juli uitkomen, maar door externe omstandigheden werd de release een aantal keer uitgesteld. Het onderwerp van deze serie kwam te gevaarlijk dichtbij de werkelijkheid (de schietpartijen in Dallas en Baton Rouge van eerder dit jaar). Ik begrijp de beslissing van USA Network, dus. Maar goed, nu kunnen wij dus eindelijk deze serie zien en nog wel op Netflix ook.

De serie gaat over veteraan Bob Lee Swagger. Ik vind dat wel een harde naam, eigenlijk. ‘Hallo, ik ben Bob Lee Swagger’. Dat klinkt enerzijds heel tof en anderzijds als een naam van een Amerikaanse seriemoordenaar. Bob Lee was een gedecoreerde soldaat, wiens sluipschutter-skills subliem waren. Ik moet eigenlijk zeggen ‘zijn’, want meneer is het trucje nog niet verleerd. Hij wordt dan ook ingeschakeld wanneer de gevaarlijke moordenaar Solotov het voorzien heeft op de president. De president (niet Trump) zal namelijk als het aan Solotov ligt spoedig geëxecuteerd worden. Bob’s advies is nodig om dit te voorkomen. Ra ra, wat gebeurt er dan? Juist, het gaat mis en Bob is opeens de hoofdverdachte. Well, damn: probeer je iemand te helpen…

Een serie voor ‘erbij’

Dat is Shooter op basis van de pilot, zeker. Er wordt simpelweg te weinig gepresenteerd dat je niet al tig keer elders gezien hebt. Een complotje. Iemand die erin wordt geluisd. En, uiteindelijk een niet te onderschatten tegenstander blijkt. Luister maar naar de woorden van Omar Epps in de trailer: Bob is not to be messed with. Dit is dus de formule die deze serie volgt. Niks mis mee, hoor. Zolang het leuk wordt uitgevoerd, hoor je mij niet klagen. Ik zoek tegenwoordig allang niet altijd meer naar originaliteit. Mijn enige voorwaarde is dat het nog enigszins fris wordt uitgevoerd en dat het mij pakt als kijker. Wat de rest ervan vindt zal mij een Unox-worst wezen. Juist wat betreft deze voorwaarden laat Shooter steken vallen.

Ryan Phillippe levert degelijk werk, maar zal er nog een schepje bovenop moeten doen als leading man. Elke andere acteur op het scherm is vooralsnog inwisselbaar. Omar Epps (House), Cynthia Addai Robinson (Spartcacus) en Shantel VanSanten (Gang Related) hebben bijrollen, maar vooral de laatste twee maken weinig indruk. VanSanten mag helaas ook een aantal jammere dialogen eruit spugen ter aanmoediging van onze Bob Lee. Dialogen die vrij geforceerd over komen en niet lekker van de tong rollen. Althans, haar tong. Das vreemd, want het is natuurlijk een uiterst beeldige dame. Het helpt ook niet dat Shooter het type serie is waarbij je de wendingen al ziet aankomen. Zelfs zonder vork, weet je hoe de vork in de steel zit.

Ik kijk door

Shooter banner Meneer Vevie

Ja, ik ga wel door. De serie is wekelijks te zien op Netflix en ik ben wel benieuwd naar het kat en muis spelletje tussen Bob Lee en zijn opjagers. De aflevering eindigt redelijk spannend en dit is het type serie dat wel aardig wegkijkt als je er niet teveel van verwacht. Dat moet je dus zeker ook niet doen, want kwalitatief gezien gaat dit niet de beste serie worden die je dit jaar zult zien. Maar als je denkt ‘fuck it, ik heb toch een Netflix-abonnement dus waarom niet’, dan kun je het zeker slechter treffen dan Shooter.

De trailer:

Geef een reactie