Shadowhunters – The Mortal Cup (Pilot)

Dit zijn dus de Shadowhunters

Driemaal is scheepsrecht. Als dat zo is, is Shadowhunters gedoemd te mislukken. De serie is gebaseerd op The Mortal Instruments boeken van Cassandra Clare. Het eerste wapenfeit was de gelijknamige film uit 2013. Een film die diende als toiletpapier voor critici. Ik ga ervan uit dat menig poster van de film nog steeds bruin is. Het tweede wapenfeit is dus deze serie van Freeform (ABC Family dacht dat dit een stoere, hippere naam was). De serie zal het vast beter gaan doen dan de film, maar de eerste aflevering is beslist geen hoogvlieger.

De achttienjarige Clary Fray (Katherine McNamara, The Fosters) lijkt een doodnormale tiener. Het is een mooie meid, met leuke vrienden en ze is net aangenomen op een prestigieuze kunstschool. Haar achttiende verjaardag staat echter niet alleen in het teken van een jaar ouder worden: Clary ontdekt ook dat zij een Shadowhunter is. Zij beschermen de mensheid en jagen op demonen. Iets wat haar moeder haar nog wou vertellen, maar natuurlijk niet het juiste moment voor zag. Clary leert drie tieners kennen (Jace, Alec en Isabelle), die haar onder hun hoede zullen nemen. Dat moet wel, want Clary’s leven is niet meer zeker. Een groepering genaamd The Circle zit achter haar aan, omdat haar moeder een belangrijk object (the mortal cup) in haar bezit heeft. Na de ontvoering van haar moeder, sluit Clary zich definitief aan bij de Shadowhunters. Clary’s leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Maar, laten we niet te lang blijven hangen in de schaduw. Meneer stapt nu het licht in om jullie te vertellen dat de pilot van Shadowhunters vrij matig is. Het hele onderliggende gegeven is namelijk een puinhoop en makkelijk onderuit te halen. Het is een matige spits die je met speels gemak kunt tackelen. Clary’s moeder Jocelyn weet namelijk al jaren dat Clary’s leven in gevaar is. Zij weet, op basis van haar handelen hier, dat Clary’s achttiende verjaardag een significante verandering met zich zal mee brengen. En, wat doet deze moeder (die duidelijk alles doet om haar dochter te beschermen)… deze moeder vertelt haar dochter juist niet dé belangrijkste informatie die haar mogelijk kon behoeden voor alles wat zij nu meemaakt!

Ik begrijp dat een serie ergens moet beginnen, maar dit is gewoon een zwaktebod. Het is volstrekt onlogisch dat een moeder zo zou handelen. Jocelyn had haar dochter makkelijk geleidelijk aan meer informatie kunnen geven over haar ware aard en wie zij zijn. De beslissingen die Jocelyn maakt zorgen alleen maar voor meer gevaar in Clary’s leven. Laat dat nou juist hetgeen zijn waar mamalief haar dochter voor probeerde te behoeden. Sorry, but I call bullshit!

Verhaaltechnisch is dit dus drijfzand. Een serie/film draait altijd om de motivaties van de personages. Waar staan zij voor en wat vinden zij belangrijk? Vanuit deze motivatie kun je teveel vraagtekens plaatsen bij bepaald gedrag. Vraagtekens zijn nooit goed. Dan krijg je als kijker ook nog de casting van deze serie voor je kiezen. Helaas voegt niemand nog écht wat toe aan deze serie. Er lopen simpelweg geen interessante personages rond. Met een verrekijker zou het voor mij nog moeilijk zijn om een interessant personage te spotten. Dan is het toch alleen maar terecht dat dit soort televisie wordt bestempeld als ‘mooie mensen televisie’?

Laat Meneer de eerste zijn om te zeggen dat ik absoluut niks heb tegen mooie mensen. Laten wij eerlijk zijn: natuurlijk kijkt een serie/film veel makkelijker weg als de mensen op het scherm aangenaam zijn om naar te kijken. Noem het oppervlakkig, maar het oog wil ook wat. Van mij mag je het hele scherm er mee volproppen, als dat dan ook betekent dat er goed geacteerd wordt. Maar met een serie als Shadowhunters (en helaas steeds meer series met ‘tieners’ als hoofdrolspelers) wordt het pijnlijk duidelijk dat er eerst wordt gekeken naar het uiterlijk en daarna pas naar het acteerwerk. Als gevolg krijg je dus mensen op het scherm die niks interessants doen met hun rol en in dit geval ook duidelijk er ouder uitzien dan tieners. Logisch, want de acteurs die Jace, Alec en Isabelle vertolken zijn respectievelijk 25, 28 en 26 jaar.

Shadowhunters Banner Meneer Vevie

Daarbij had ik ook meer verwacht van de regie van MCG (Charlie’s Angels, Terminator: Salvation). Ondanks zijn regie is de pilot van deze serie niet opmerkelijk te noemen. De eerste aflevering van Shadowhunters ziet er wel goed uit, maar het is allemaal zo oppervlakkig. Zo nietszeggend. Dit is televisie waarbij je al snel denkt ‘waarom zou ik naar dit kijken terwijl er zoveel betere dingen te zien zijn’. Wellicht zal de serie bij de doelgroep wel in de smaak vallen. Bij een ieder die niet direct gecharmeerd is van dit soort series, zal Shadowhunters veel minder in de smaak vallen. Nee, ik zeg met een gerust hart dat ik deze heel snel, maar dan ook héél snel, oversla.

De trailer:
https://youtu.be/hNm_OXaNYKs

8 Comments

 1. Jessica januari 13, 2016
  • Meneer Vevie januari 13, 2016
 2. Melissa januari 21, 2016
  • Meneer Vevie januari 21, 2016
 3. Remco januari 22, 2016
  • Meneer Vevie januari 24, 2016
 4. Ubmip40 februari 5, 2016
  • Meneer Vevie februari 5, 2016

Geef een reactie