Shades of Blue – Pilot

Er zijn blijkbaar meerdere Shades of Blue

Jennifer Lopez is te zien op televisie, y’all! Wacht even, voordat jullie wat zeggen: ik weet dat J.Lo niet de beste actrice is. Ik kan haar echter beter pruimen dan veel mensen om mij heen. Het is een degelijke actrice als zij interessante dingen te doen krijgt. Oké, het is geen actrice die het niveau van een film/serie eigenhandig zal opkrikken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij zeker niet aan haar stoor in Shades of Blue. In deze serie is zij een alleenstaande politieagente die er alles aan doet om een goed leven voor haar en haar dochter te bewerkstelligen. Helaas doet zij dat op een corrupte manier.

Lopez speelt Harlee Santos, een stoere vrouwelijke rechercheur die lid is van een corrupte politie-eenheid. Zij neemt al jaren met haar groep smeer- en beschermingsgeld af. Dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Dat gaat het dan ook niet, want de FBI houdt Harlee al maanden in de gaten. Harlee wordt dan ook uiteindelijk gearresteerd. Zij hebben een dringende boodschap voor mevrouw: je geeft alle corrupte agenten aan, dan kun je namelijk nog je dochter volwassen zien worden, of je draait heel wat jaren de gevangenis in. Dat is een moeilijke keuze voor iedereen met kinderen. Het wordt voor Harlee al snel een zaak van loyaliteit, eer en verraad. Welke keuze zij ook maakt; mevrouw Santos zal er niet zonder kleerscheuren vanaf komen.

Eerlijk is eerlijk: Shades of Blue is mij beter bevallen dan ik had verwacht. De tagline van deze serie is namelijk verschrikkelijk. Lees met mij mee: “Between good cop and bad cop there are… shades of blue”. Tja.. De pilot is ook verre van origineel, maar het wist wel mijn aandacht erbij te houden. Het grootste probleem van Shades of Blue is echter dat het een mindere versie is van, bijvoorbeeld, een ijzersterke serie als The Shield. Of van andere series met corrupte agenten. Dat zal het voor veel kijkers lastig maken. Die zullen al snel kiezen voor soortgelijke series die hetzelfde thema belichten, maar dat op een uitdagendere en interessantere manier belichten. Shades of Blue is het type serie dat netwerkzenders eigenlijk niet meer moeten maken. Zij kunnen simpelweg niet dezelfde gecompliceerde en donkere verhalen vertellen als kabel/streaming. Ten eerste, het komt waarschijnlijk niet eens door de keuring. Ten tweede, dit soort series zijn niet voor een massapubliek. De kans is namelijk heel groot dat de kijkcijfers van Shades of Blue allesbehalve rooskleurig zullen zijn.

De serie gaat dus over waar de loyaliteit van Harlee ligt. Verraad je de mensen waarmee je al jarenlang samenwerkt? Wanneer je enig gevoel van eer in je lijf hebt, dan waarschijnlijk niet. Een Amerikaans gezegde luidt: “you do the crime, you do the time”. Natuurlijk piep je al snel anders wanneer er een kind in het spel is. Toch kun je vragen stellen bij sommige creatieve keuzes van deze serie. Harlee’s dochter zit namelijk op een privéschool. Hoe je dat kunt betalen met het salaris van een politieagent, is mij een raadsel. Daarbij handelt Harlee in het begin van de pilot wel erg impulsief. Na een schietpartij brengt zij, door de keuze die zij maakt, haarzelf en haar eenheid in gevaar. Van iemand in haar positie zou je verwachten dat zij betere keuzes zou maken. Dat maakt het lastig. Als je als kijker het gevoel hebt dat de hoofdrolspeler haar dilemma aan zichzelf te danken heeft, dan is de kans groot dat je minder sympathie kunt opbrengen voor de gevolgen. Eigen schuld is namelijk nog altijd dikke bult.

Gelukkig lopen er een aantal interessante acteurs rond in Shades of Blue. Drea de Matteo (The Sopranos, Sons of Anarchy) en Ray Liotta (Goodfellas) hebben meermaals laten zien dat zij goed uit de voeten kunnen met complexe personages. De vraag is echter of zij die kans ook krijgen. De serie zal zich hoogstwaarschijnlijk veel focussen op Jennifer Lopez. De makers doen er echter verstandig aan om het gewicht te verdelen. Door Harlee worden namelijk nog meer rechercheurs geconfronteerd met morele dilemma’s. Een goede serie herkent dat en staart zich niet blind op een personage. Er zijn nog meer personen die de dupe kunnen worden van de keuzes van Harlee. Ik heb namelijk niet de overtuiging dat Jennifer Lopez deze serie in haar eentje kan dragen.

Shades of Blue Banner Meneer Vevie

Dat is een beetje het euvel van deze serie. Slaagt de serie erin om een uiterst platgetreden pad met nieuwe (of in ieder geval frisse) schoenen te belopen? Krijgen de andere personages ook interessante dingen te doen of zijn zij figuranten in The Harlee Santos Show? Veel serieliefhebbers houden vast aan innovatie, maar in de televisiebusiness is juist dat vaak ver te zoeken. Het gaat dus altijd om een interessante draai geven aan een bekend gegeven. Ik denk eerlijk gezegd niet dat deze serie daar toe in staat is. Mocht Shades of Blue ooit op Netflix verschijnen, dan neem ik misschien nog eens een kijkje. Voorlopig ga ik op zoek naar andere blauwe tinten.

De trailer:

6 Comments

  1. Dirk januari 8, 2016
    • Meneer Vevie januari 8, 2016
  2. Riinyosa81 januari 10, 2016
    • Meneer Vevie januari 10, 2016
  3. Gwen januari 14, 2016
    • Meneer Vevie januari 15, 2016

Geef een reactie