Recensie: Seal Team – Tip of the Spear (Pilot)

Dit is niet zomaar een team: dit is Seal Team

Na The Brave is Seal Team de tweede militaire dramaserie waar wij in korte tijd mee kennis maken. Hebben de schrijvers samen in de writersroom gezeten? De eerste aflevering van beide series heeft namelijk bijna hetzelfde uitgangspunt. In Seal Team maken wij kennis met Jason Hayes (David Boreanaz, Bones). Dit is Jason.

 

Jason voert een team Navy Seals aan (een elite legereenheid) dat over de hele wereld gevaarlijke missies uitvoert. In deze aflevering is het de taak van het team om een terrorist te overmeesteren en te vervoeren naar de US. Terwijl de missie in gang is gezet, komen zij erachter dat zij wellicht ook een Amerikaanse burger kunnen redden. Het team moet vervolgens een belangrijke afweging maken. Wat is belangrijker? Een veelgezochte terrorist oppakken (wat kan leiden tot informatie en het uiteindelijk redden van veel levens) of het redden van een burger…

Leer het volledige team kennen

Als de teamleden van The Brave een introductie kregen, dan moet ik natuurlijk ook hetzelfde doen voor Seal Team.

Waarom wel Seal Team

De eerste aflevering van Seal Team is beter dan het begin van The Brave. De serie is meteen meer geïnteresseerd in de mens achter de militair. Ook mannen/vrouwen met lange klapperpistolen zijn natuurlijk gewoon mensen. Mensen met een thuisfront en een gezinsleven dat zij met dit werk moeten combineren. Met een partner die voortdurend moet hopen dat de desbetreffende militair veilig terugkeert. Dat geeft deze serie meteen een flinke streep voor. Er wordt meteen al stilgestaan bij de gevolgen van dit werk en wat voor tol dat op de mens kan hebben. We zien, bijvoorbeeld, een gebroken gezin. Jason heeft een gesprek met een psycholoog. En niet onbelangrijk: we zien ook hoe het team het gezin van een gesneuvelde teamlid opvangt. We hoeven dus niet bang te zijn dat dit alleen rennen, schieten, koprol en weer rennen, schieten en koprol wordt.

Kijkers die David Boreanaz hebben gemist en zich afvroegen wat hij zou doen na Bones, kunnen de man dus weer op het kleine scherm bewonderen. Daarnaast zijn er rollen weggelegd voor Neil Brown Jr. (Insecure), Max Thieriot (Bates Motel), Jessica Paré (Mad Men), Toni Trucks (Grimm) en A.J. Buckley (Pure). Dat is wel een leuke cast, hoor. Vooral Boreanaz (natuurlijk) en Brown Jr. komen goed uit de verf. Ik wil ook wel meer zien van Toni Trucks. Dit is een procedurele serie, dus als veel losstaande afleveringen je ding is dan weet je waar je moet zijn. Ik heb het idee dat Seal Team een goede balans zal aanbrengen tussen actie en drama. Ik houd daar wel van. CBS is niet een zender dat mijn voorkeur geniet, maar ik wil dit zeker wel een kans geven.

Waarom niet Seal Team

Tja, de Amerikaanse heldhaftigheid springt natuurlijk van het scherm. Soms kan ik dat waarderen en soms niet. Er zijn echter kijkers die hier helemaal niks van moeten weten en series als The Brave en Seal Team zien als promotie, propaganda en wervingsmateriaal voor het Amerikaanse leger. In dat geval kun je dus wel eerder eerstgenoemde serie overslaan dan laatstgenoemde. Wie meer houdt van serialized series (een doorlopende verhaallijn/plot) hoeft niet in te schakelen. Het kan ook zijn dat de zender CBS je afschrikt. Dat is namelijk een zender die bekend staat om hun procedurals (zaak van de week). CBS staat voor velen voor veilige televisie dat geen risico’s neemt. Ik ben het daar grotendeels mee eens, maar als televisievolger geef ik alles wat er interessant uitziet een kans. Ook als het van CBS is.

Go team

Seal Team banner meneer vevie

Zolang het drama-gedeelte interessant is, en blijft, kan ik dit goed pruimen. Dan komt het namelijk in de buurt bij series als Chicago Fire en Chicago PD. Series die ook hoofdzakelijk een case of the week structuur hebben, maar die ook veel tijd spenderen aan het privé-leven van de personages. Dat zijn beiden geen hoogvliegers, maar wel goede, degelijke series die gewoon de moeite waard zijn. De actie is redelijk, maar heel warm kreeg ik het er niet van. De overige twee afleveringen zijn ook geregisseerd door Christopher Chulack. Dat is een voordeel, want de eerste aflevering wordt wel pakkend in beeld gebracht. Ik kijk dus nog even verder.


Heb je de eerste aflevering gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina.

De trailer:

Geef een reactie