Recensie: Scream Queens – Pilot

Het gaat er heerlijk aan toe in Scream Queens

Gillende wijven! Ik hoor een paar amigos van me nu al zeggen “gillende lekkere wijven”. Ooh well, we blijven mannen! Scream Queens is de nieuwste van Ryan Murphy (Glee, American Horror Story). Voor het gemak heeft de man maar even een mash-up van die twee serie gemaakt. En die smaakt mij toch ff lekker! Het is onzin van de bovenste plank. Noem het gerust de betere versie van Scream op MTV (de zender die alleen geen videoclips meer uitzend, maar dat terzijde). Scream Queens is vermakelijk. Een tikkeltje fout. Zeer absurd. En, de serie neemt zichzelf totaal niet serieus. De eerste twee afleveringen zijn camp zoals camp bedoeld is. De serie knipoogt voortdurend naar ons. Hell, er wordt iemand van het leven beroofd die tijdens het moment supreme nog met haar telefoon weet bezig te zijn.

In Scream Queens volgen wij de dames van de Kappa-sororiteit. De populairste vrouwen van de school, maar zeker de meest gehate. De vereniging wordt gerund door Chanel Oberlin (Emma Roberts, The Art of Getting By), een uiterst dominante trien die haar onderdanen Chanel #2, #3, #4 en #5 noemt. Kijk, dan heb je het hoog zitten. Het blijft natuurlijk verbazingwekkend hoe poppetjes op tv zich de les laten lezen door een machtswellusteling. De serie dient hier zeker mee op te passen. Je ziet dan ook dat in de tweede aflevering de andere meiden wat meer peper in hun reet krijgen. Dat moet wel, want niemand zou dit lang volhouden. Shame on the sucker die het zelfs een minuut heeft volgehouden! Daartegenover staat Decaan Munsch (Jamie Lee Curtis, Halloween) die de vereniging een toontje later wil laten zingen. Nu de Kappas steeds meer in opspraak komen is het wellicht de perfecte mogelijkheid. Chanel heeft hopelijk ogen in haar rug, want daarnaast probeert een van de nieuwe rekruten de Kappa-sororiteit te ontmantelen. Lukt het de nieuwe rekruten om zich staande te houden in het Kappa-geweld? En, lukt het hen om hun hoofd niet te verliezen?

Emma Roberts kan zich hier lekker uitleven. Ze speelt de rol van opperbitch met verve. Je ziet gewoon dat zij geniet, ook al is het personage verre van sympathiek. Jamie Lee Curtis is eveneens lekker op dreef als de even foute decaan van de school. Zij stelt alles in werking om de Kappa-dames dwars te bomen, maar schmiert er zelf lekker op los. Het is wel jammer dat Abigail Breslin nog weinig te doen krijgt. Het is een actrice die hetzelfde materiaal als Roberts zou kunnen spelen, maar hier materiaal krijgt dat haar talent niet tot uiting brengt. Wellicht had Breslin de rol kunnen spelen die nu gespeeld wordt door Skyler Samuels (Grace Gardner). In deze twee afleveringen zien wij ook sterren als Nick Jonas en Ariana Grande. Murphy heeft een aardige cast verzameld die zichtbaar lol heeft. Dat resulteert hier en daar in aangedikt spel (Lea Michele, ik zie je!). Maar het werkt en daar gaat het om.

Scream Queens Banner

Alles wordt met de nodige humor gepresenteerd, waardoor het lekker te behappen is. De eerste twee afleveringen zijn perfect in balans, maar ik zeg er eerlijk bij dat de boel op elk moment kan ontsporen. Er is een dunne lijn tussen lekker fout en slecht. Daarnaast ligt het gevaar op de loer dat de makers teveel willen. Dat zij er teveel in doorslaan waardoor het geforceerd wordt. Het zou niet de eerste keer zijn dat een serie van Ryan Murphy na een goed begin totaal van de rails dondert. Wel kun je je afvragen hoe de moordenaar (in dat apenpakje) zo ongezien kan moven in these streets! In dat pakje… Ben je serieus? Zouden de meiden in het ‘echt’ zo ogenschijnlijk kalm blijven (het gros gaat de volgende dag na een moord gewoon weer verder alsof er niks aan de hand is)? Nee, natuurlijk niet! Maar dit is niet voor het ‘echie’ en de serie heeft ook geen illusies om totaal geloofwaardig te zijn. Ik heb mij in ieder geval kapot gelachen. Ik vind het leuk. Don’t judge me.

De trailer:

2 Comments

  1. Gwen november 29, 2015
    • Meneer Vevie december 1, 2015

Geef een reactie