Santa Clarita Diet – Eerste afleveringen (Pilot)

Hoe heet dat dieet? Santa Clarita Diet

Het lijkt het perfecte gezin. Goed verdienend. Een leuke dochter. Wonend in een prachtige buurt. Sheila (Drew Barrymore) en Joel (Timothy Olyphant) lijken alles voor elkaar te hebben. Het is het koppel waar je wellicht jaloers op bent. Maar, wat als ik zeg dat in Santa Clarita Diet schijn bedriegt? Nou, dan zou je mij in dit geval misschien niet geloven. Dat is dan too bad. Laat dat vriendelijke gezicht van Sheila je niet voor de gek houden. Je wilt namelijk niet bij deze dame in de buurt zijn wanneer zij honger heeft. Althans, ik zeker niet.

Wat is er gebeurd met mijn vrouw en jouw moeder?

Sheila maakt namelijk halverwege de eerste aflevering een heftige gebeurtenis mee. Daarna zal zij nooit meer hetzelfde zijn. Het leven van Joel en Abby (Liv Hewson) zal nooit meer hetzelfde zijn. Wat gebeurt er dan met Sheila hoor ik je vast zeggen? Wie de trailer heeft gezien weet wellicht al wat er met mevrouw aan de hand is. Ik vraag mij dus af of ik het zou spoilen als ik het gewoon vertel… Laten wij het erop houden dat het gezin zeker moet wennen aan deze nieuwe situatie. Vooral omdat Sheila’s nieuwe levensstijl een grote impact zal hebben.

Ik heb mij vermaakt met de eerste twee afleveringen van Santa Clarita Diet. Ik zeg er wel meteen bij dat deze serie niet voor iedereen is. Het is goed voor te stellen dat de een dit echt tof vindt en de ander totaal niet begrijpt waarom. Voel je daar vervolgens niet schuldig over. Het is nou eenmaal een gegeven dat wij niet altijd hetzelfde goed kunnen vinden. Er gebeuren in de eerste twee afleveringen ook een aantal dingen die voor mij niet hadden gehoeven. Wat te denken van een wel héél opdringerige collega (ik zie je, Nathan Fillion) of een wel héél bemoeizuchtige buurman.

Ik doe me dans en zoek de balans

Er gebeuren zeker dingen die op de zenuwen kunnen werken. Ik kijk daarom niet vreemd op als Santa Clarita Diet in de resterende afleveringen ontspoort. Het ligt op de loer dat de serie zich in allerlei bochten gaat wringen om te voorzien in Sheila’s nieuwe levensbehoeften. De opgave van de serie is dan ook het vinden van de goede balans. Het is natuurlijk al een onwerkelijk gegeven. Er is echter een groot verschil tussen onwerkelijkheid/ongeloofwaardigheid van het gegeven en onwerkelijke/ongeloofwaardige handelingen van de hoofdpersonages.

Wat wel gewoon tof is, is dat Abby vanaf de start weet wat er aan de hand is met haar moeder. In de meeste series zou een personage als dit er veel later achter komen. Wat vaak resulteert in een personage dat niks weet en daarom vervelende dingen doet om erachter te komen. Het is geen geheim dat tienerpersonages dan enorm op de zenuwen kunnen werken. Bij Abby is dit niet het geval en dat is een goede keuze. Haar onderonsjes met de nerdy buurjongen zijn ook de moeite waard.

Go Tim and Drew!

Santa Clarita Diet banner Meneer Vevie

Ik kan vooral de interactie tussen Drew Barrymore en Timothy Olyphant waarderen. Drew is simpelweg Drew. Haar Sheila is een personage die veel weg heeft van andere rollen die zij gespeeld heeft. Voor velen zal het wennen zijn om Tim Olyphant zonder cowboyhoed (ik mis je nog steeds, Justified) en in zo een rol te zien. Ik kan de komische kant van Olyphant echter zeker waarderen (check Tim ook in The Grinder). Je kunt je echter wel afvragen of Joel niet nog meer vraagtekens zou moeten plaatsen bij de ‘nieuwe’ Sheila. Zou een man dit écht over hebben voor zijn vrouw?

Vooralsnog vermaak ik mij nog genoeg, waardoor ik de mindere dingen door de vingers kan zien. Ik vraag mij af of dat aan het eind van het seizoen nog steeds is. Ik ben in ieder geval benieuwd naar het vervolg van Santa Clarita Diet. Deze twee afleveringen geven mij genoeg animo om verder te kijken. Ik hoop dus dat de leukere aspecten de overhand zullen hebben. Als je mij zoekt: ik ben in Santa Clarita. Op bezoek bij Sheila en Joel. Ik ben aan het bestuderen welke ingrediënten er nog meer in dit dieet zitten.

De trailer

3 Comments

  1. Gwen februari 4, 2017
    • Meneer Vevie februari 5, 2017
  2. Rudi februari 7, 2017

Geef een reactie