Riverdale – Chapter One: The River’s Edge (Pilot)

I like Riverdale

Riverdale is gebaseerd op personages van de Archie stripboeken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet echt bekend mee ben. Dat zorgt er wel bij mij voor dat ik heel open minded deze eerste aflevering heb gezien. Ik kan dit gelukkig heel erg waarderen. Riverdale is een serie die men sowieso weg zal zetten als de zoveelste tienerserie. Als ‘simpele mooie mensen televisie’. Dat is toch het stempel dat The CW vaak krijgt opgeplakt. Hoe dan ook: dit is een serie waar ik meer van wil zien. Ik ga je zeggen waarom…

Tieners met donkere geheimen

In de eerste aflevering van Riverdale verliest een popi jopie ventje het leven. Dit is een gebeurtenis dat een kleine stad als deze volledig in haar greep houdt. Zeker omdat er nog altijd onzekerheid is over wat er nou echt gebeurd is. De tieners Archie, Betty en Veronica hebben wel andere dingen aan hun hoofd. Archie (K.J. Apa) wilt werken aan zijn eigen dromen, zonder anderen zoals zijn vader teleur te stellen. Veronica (Camila Mendes) is the new chick die haar plek probeert te vinden in het suffe Riverdale. Betty (Lili Reinhart) is het brave meisje dat een oogje heeft op Archie.

Lijkt dit op een driekhoeksverhouding? You’re damn right! Vriendschappen worden gecreëerd en komen onder druk te staan. Het leven van een tiener gaat niet over rozen. Het belangrijkste is dat uiteindelijk blijkt dat dit kleine stadje donkere geheimen koestert. Er hebben zich dingen afgespeeld die zeker iemand in the ass zal bijten. Wie heeft wat te verbergen? Kan ik deze persoon vertrouwen? Wie zijn je echte vrienden? Dit soort thema’s passeren de revue en ik zit daar zeker klaar voor. Sterker nog, ik zal heel comfortabel plaatsnemen voor het eerste seizoen.

Dit kijkt wel heel lekker weg

Yes, mam! Dit kijkt lekker weg. Het is inderdaad de zoveelste tienerserie. Deze tieners kunnen echter acteren. Ja, Camila Mendes en Lili Reinhart zijn beeldige dames, maar ze kunnen wel acteren. Dit is een goed gemaakte eerste aflevering dat de aandacht erbij weet te houden. Je zit er echt meteen in. Ik ga vooral lekker op de sfeer die de serie weet over te brengen. Het is soapy. Het is donker. Verrekt, het is zelfs een tikkeltje mysterieus. Ik heb het idee dat de makers een goed beeld hebben van wat zij willen neerzetten. Dit soort series kun je ook altijd wel over laten aan de CW.

Niet alles werkt. Die bitchy Cheryl Blossom chick wil ik nu al aanvallen met haar pompons. De pilot is ook niet gevrijwaard van clichés. Kijk alleen maar naar hoe bepaalde personages zich profileren. Het leuke is wel dat de serie dat zelf ook erkent. Op een gegeven moment zegt de beste vriend van Betty, Kevin: “Is cheerleading still a thing?”. Waarop Veronica zegt: “Is being the gay best friend still a thing?”. Kan ik wel waarderen. En, niet doorschieten met de popcultuur-referenties (Outlander, Betty Draper, Blue Jasmine), Riverdale. Dat kan namelijk snel ‘geforceerd hip’ overkomen.

Ik ben ready voor de rest van het seizoen

Riverdale banner

Een dag na de uitzending in de V.S. is Riverdale bij ons te zien op Netflix. Dat maakt het natuurlijk wel heel makkelijk om dit te blijven volgen. Ik vind de hoofdpersonages tof, het is leuk om Luke Perry (Beverly Hills 90210) weer terug te zien en het begin maakt op mij een goede indruk. Als men dit niveau weet vast te houden… dan is Meneer happy (Pharrell voice). Ik ben vooral benieuwd naar de façade dat Riverdale is. Beetje bij beetje zullen er geheimen aan het licht komen die de ware aard van mensen zal blootgeven. Daar kan ik geen nee tegen zeggen.

De trailer:

2 Comments

  1. Gwen januari 29, 2017
    • Meneer Vevie januari 29, 2017

Geef een reactie