Rillington Place – Ethel (Pilot)

Er gebeuren duistere dingen in Rillington Place

Waarom blijven mensen in een relatie die nergens naar toe gaat? Wanneer iemand denkt Mike Tyson te zijn en zijn handjes laat wapperen, is dat het teken om de ring te verlaten. Rillington Place maakt snel duidelijk dat er wat mis is. Toegegeven Tim Roth ziet er hier verdacht uit. Hij lijkt op een creeper die dames s’avonds achtervolgt en duwt in steegjes. Voordat wij definitief weten dat de relatie tussen Ethel en Reg Christie niet pluis is, is al duidelijk dat dit een aanrader is. De setting, de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en het decennia daarna, pakt mij wel. Het is een tijdspanne waar men leeft in onzekerheid en vervolgens na de oorlog het leven weer moet oppakken. Een goede tijd dus voor een seriemoordenaar om te doen wat hij het beste doet. De serie is dan ook gebaseerd op seriemoordenaar John Christie, die tussen 1943 en 1953 acht mensen om het leven bracht en begroef in zijn woning. Yikes!

Was je maar weggebleven, Reg

Ethel (Samantha Morton) komt haar man Reg (Tim Roth) na negen jaar weer op het spoor. Ik hoef niet eens te weten wat Reg in deze jaren heeft uitgespookt… De twee hervatten hun leven, maar er sluimert voortdurend iets op de achtergrond. Ethel probeert er het beste van te maken, maar Reg houdt er vreemde activiteiten op na. Dan is al te zien dat Ethel het niet helemaal vertrouwt. Dat was ook het punt dat ik op Google een wapen probeerde aan te schaffen, want in mijn straat loopt er soms een mannetje rond die lijkt op Reg. Langzamerhand beginnen wij dan door de façade heen te prikken en wordt het duidelijk dat hij wel erg dol is op jonge mooie vrouwen. Dat is geheel begrijpelijk, alleen moet je wel je handjes thuis houden. Dit is daarom ook meteen een duidelijke boodschap voor de mannekes die kijken met hun handen en niet met hun ogen.

Kortom, er is hier een man aan het werk die gaandeweg steeds verdachter wordt. Gelukkig wordt Rillington Place gaandeweg steeds beter. Dit is namelijk een goed begin van deze driedelige miniserie. Het acteerwerk van Tim Roth en (vooral) Samantha Morton is sterk en de serie weet de kijker erin te trekken. Het is vooral dat onbehaaglijke gevoel dat de serie geeft, dat erg goed gedaan is. Het is gewoon wachten tot Reg toeslaat en iemand de lul is. Vooral wanneer er een jong stel in hetzelfde gebouw komt wonen als de Christies. Wanneer je Reg naar hen ziet gluren, dan weet je al genoeg. Dit is een man die echt heeft huisgehouden in Londen. Een man van wie de autoriteiten nog steeds niet het werkelijke aantal slachtoffers kan noemen. Vrij luguber dus allemaal. Het voorspelt dan ook weinig goeds voor de onfortuinlijke mensen die met hem te maken krijgen.

Pas op, jong koppel. Pas op

Rillington Place banner meneer vevie

Waar je wel je kanttekeningen bij kunt plaatsen, is waarom Ethel bij Reg bleef toen zij zijn ware aard leerde kennen. Deed zij dit om hem in het gareel te houden, of was zij bang dat hij haar wat zou aandoen? Had zij niet een groot aandeel kunnen hebben in het stoppen van deze seriemoordenaar? Ach ja, het is natuurlijk makkelijk praten vanaf de bank. Ik ben benieuwd hoe de serie dit gaat oplossen. Zodra we ‘ja hoor, Ethel’ naar het scherm beginnen te roepen, dan is er wat mis. Ik hoop ook dat de serie inzage geeft in hoe Reg zolang zijn gang heeft kunnen gaan. De vraag is echter of daar de tijd voor is met nog maar twee afleveringen te gaan. Ik wacht het in ieder geval af en stem zeker volgende week weer in op Rillington Place op de BBC.

De trailer:

Geef een reactie