Resurrection – Pilot

Resurrection begint veelbelovend

Resurrection is niet meer. Na het tweede seizoen had ABC geen zin meer om de serie nieuw leven in te blazen. De serie startte bijzonder sterk op de ABC en de kijkcijfers waren uitstekend (voor het eerste seizoen) voor dit type serie. Ik vind dit soort series die een mysterie behandelen altijd interessant. Toch vraag ik mij af waarom de netwerkzenders in Amerika ze blijven maken. Het massapubliek verliest de interesse redelijk snel in dit soort series (denk aan recente series als The Whispers, Wayward Pines, The Event, Flash Forward). En, laat de netwerkzenders nou juist televisie maken voor de massa. Weten de makers het gegeven niet interessant te houden, proberen zij teveel óf ligt het aan het feit dat het vaak serialyzed series zijn en geen procedurals? Ik denk dat het een combinatie is van al deze factoren. Hoe dan ook: de pilot van Resurrection is een van de betere van de netwerkzenders van de afgelopen jaren. Ik begrijp dus zeker dat de serie initieel veel kijkers wist te binden. Maar ik zeg er wel meteen bij dat je direct doorkrijgt dat dit gegeven alleen houdbaar is in de handen van kundige mensen. Ik had ook meteen het gevoel dat je dit niet moet proberen te rekken. Vertel een kort en krachtig verhaal en rond het effectief af. Zo zou ik het doen. Getuige de cancellering van Resurrection is het echter anders gelopen.

Resurrection werd veel vergeleken met Les Revenants (The Returned). Resurrection is echter gebaseerd op het boek The Returned van Jason Mott. Beide series gaan over doodgewaande geliefden die na jaren uit het niets weer opduiken. Jacob, een achtjarige jongen, ontwaakt tweeëndertig jaar later in China. Tweeëndertig jaar later… Hoe ga je om met het verlies van een kind? Niet, is het eerste wat mij te binnenschiet als ik naar mini Meneer Vevie kijk. Wanneer agent J. Martin ‘Marty’ Bellamy (Omar Epps, House) Jacobs ouders opzoekt in Arcadia, is de verbijstering bij hen dan ook groot. Is dit echt? Is dit echt hun zoon? Is hier sprake van een wonder? Alles wat Jacob vertelt wijst erop dat dit hun zoon is. Hij weet zelfs wat er is gebeurd met zijn overleden tante Barbara. Er is iets onverklaarbaars aan de hand; naast Jacob keert er namelijk nog iemand terug. Het eerste seizoen zal dus duidelijk maken hoe dit mysterie in Arcadia zich verder ontwikkelt en wat de oorzaak is van deze resurrecties.

Zoals gezegd is dit een hele boeiende pilot. Als ik toch de vergelijking met Les Revenants moet maken, dan ontbreekt hier de ‘creepy’ sfeer die de Franse serie wel heeft. De pilot impliceert ook niet dat de makers het die richting op willen laten gaan. Deze pilot hint meer naar een serie die (hopelijk) zich gaat richten op de impact die deze verdwijningen hebben gehad op de inwoners van Arcadia. De dochter van de sheriff, en nicht van Jacob, geeft aan dat de inwoners van Arcadia sceptisch kijken naar vreemden (mensen die niet uit Arcadia komen). Hoe gaat deze stad dan om met hetgeen wat er nu gebeurt? Degenen die terugkeren zijn geen vreemden, maar je kunt onmogelijk niet sceptisch zijn wanneer zoiets onwerkelijks gebeurt. Worden de terugkomers weer opgenomen in de gemeenschap óf keert de gemeenschap (die religieus lijkt te zijn) zich tegen deze mensen? Dit zijn thema’s die een serie als Resurrection dient te behandelen en die kant zie ik het ook opgaan.

image

De cast mag er wezen. Kurtwood Smith (That 70’s Show) en Frances Fisher (Unforgiven) zijn goed op dreef als de ouders van Jacob. De overige cast slaat zeker geen modderfiguur. Ik heb er dus vertrouwen in dat zij dit verhaal overtuigend kunnen brengen. Waar ik voor huiver is dat Resurrection zich te veel gaat concentreren op het terugbrengen van (teveel) mensen, waardoor de serie te druk wordt. Je merkt dan al snel dat de serie uit het oog verliest waar het in essentie om zou moeten gaan. In de pilot worden er twee mensen teruggebracht en op deze mensen (en hoe hun geliefden hiermee omgaan) zou ik mij richten. Je wil dat dit een humaan verhaal wordt over mensen die opeens worden geconfronteerd met een onwerkelijke situatie, maar desondanks geen keus hebben om dit te accepteren. Maar het terugbrengen van de doden is, natuurlijk, de gimmick en ik vrees dat men daar teveel op zal leunen. Desalniettemin maakt de pilot nieuwsgierig naar meer. Dat is tenslotte een van de belangrijkste voorwaarden.

Geef een reactie