Red Oaks – Pilot

Welkom in Red Oaks

Red Oaks is een interessante nieuwe serie van Amazon. De pilot is geregisseerd door David Gordon Green (Eastbound and Down) en geproduceerd door Oscarwinnaar Steven Soderbergh (Behind the Candelabra). Dat lijken mij geen misselijke namen. Series als Red Oaks vallen altijd goed bij mij. Ik houd wel van coming-of-age series/films, omdat ik altijd het meest let op karakterontwikkeling. De reis die personages meemaken van punt A naar B vind ik heel interessant. In dit soort series/films zie je personages zich ontplooien en ontwikkelen. Deze ontwikkeling kan veel voldoening geven als de uitvoering klopt. Televisie komt altijd dichter bij wanneer je geïnvesteerd en geïnteresseerd raakt in de personages. Ik denk dat wij Red Oaks ook in dit genre kunnen scharen.

In deze pilot ontmoeten wij David (Craig Roberts, Submarine). David is werkzaam als assistent-tenniscoach bij de Red Oaks Country Club. Daarnaast is David een student die nog niet precies weet wat hij wilt met zijn leven. Wat voor studierichting zal hij, bijvoorbeeld, kiezen? David heeft nog een zomer de tijd om alles op een rijtje te zetten. In ieder geval, als hij zich niet laat afleiden door de nieuwe mensen die hij leert kennen op de country club. Thuis gaat het David ook niet voor de wind: zijn vader kreeg onlangs een hartaanval, en David kreeg verbijsterend nieuws te horen. Een ding is zeker; David’s leven kan er heel anders uit zien na de zomer.

Submarine! Dat was het eerste wat in mij opkwam toen ik hoofdrolspeler Craig Roberts zag in deze pilot. In die film etaleerde Roberts een ingetogen manier van spelen. Roberts is goed gecast als David. Let ook op Ennis Esmer (de rokkenjager Nash) en Paul Reiser (de vader van het meisje waar David een oogje op heeft). Red Oaks vult de serie niet bijster origineel in, maar geeft een leuke draai aan bekende clichés van het genre. Want clichés zijn er wel degelijk. Wat te denken van het mooie meisje waar de ‘nerd’ achteraan zit, het mooie meisje met een eikel van een vriend, de hoofdrolspeler die weg is van het meisje die hij niet kan krijgen, de vader van het meisje die angst inboezemd, enzovoort. De serie moet oppassen dat dit soort dingen niet gaan overheersen. Maar goed; clichés hoeven niet verkeerd uit te pakken, als de uitvoering van het stuk er niet onder lijdt.

2

Ik ben helemaal in voor het tijdsbeeld. I like the 80’s en de toon waarvoor Red Oaks gaat kan ik ook waarderen. Dit is een leuke pilot, met een goed aantal komische momenten. Gelukkig is er ook ruimte voor oprechte momenten. Dit soort momenten zijn nodig om een ander licht te schijnen op de personages. Het helpt dat er personages zijn die de pilot net wat extra geven. Met het talent dat voor en achter de schermen aanwezig is, kan dit uitgroeien tot een van de betere series van Amazon. Op 9 oktober 2015 stelt Amazon het eerste seizoen beschikbaar. Ik ben er meteen bij om polshoogte te nemen.

Geef een reactie