Recensie: Queen of the South – Eerste afleveringen

Er kan maar een Queen of the South zijn

Drugs. Blijf er ver van weg, folks. This shit will fuck up your life. Sommigen hebben het echter slechter getroffen dan Meneer. In sommige milieus kom je alleen hogerop door drugs of sport. Zo ook Teresa Mendoza (Alice Braga). Ze leert de drugsdealer Guero kennen en wordt al snel zijn liefje. Wat mij betreft had ze beter kunnen studeren, maar goed: Teresa maakt een andere keuze. Vanaf de start is het duidelijk dat deze liefdesverhouding nooit goed kan aflopen. En ra ra, dat doet het dus ook niet. Vanaf dan staat het leven van Teresa op zijn kop en moet zij zowel in de Verenigde Staten als in Mexico zien te overleven. Dat terwijl wij vanaf het begin weten dat zij uiteindelijk een grote speler wordt in de drugswereld. Queen of the South zal ons tonen hoe Teresa zich heeft opgewerkt in deze wereld.

De vrouwelijke Scarface?

De pilot van Queen of the South is zeker enerverend. Er gebeurt genoeg om de aandacht niet te laten verslappen. Deze serie belicht in essentie de rise and fall van een drugsdealer. Daarbij is de verhaalvertelling interessant. Teresa spreekt als het ware soms haar zelf (en ons) toe, om aan te geven dat ze in bepaalde situaties in actie moet komen. Het toffe van de afleveringen die ik gezien heb, is dat Teresa iemand is bij wie de overlevingsmodus snel inschiet. Zij weet het hoofd koel te houden in uiterst penibele situaties. Het lijkt zelfs alsof het publiek in bepaalde situaties meer gespannen zal zijn dan Teresa. De aantrekkingskracht van Queen of the South is het beeld van een vrouw die zich staande weet te houden in een gewetenloze door mannen gedomineerde wereld.

De serie is duidelijk gemodelleerd naar films als Scarface. Een jonge Latijns-Amerikaanse die naar de VS trekt en daar drugsbaron wordt? Klink toch bekend. Op een gegeven moment zit Teresa zelfs in bad en staat die film op. Dat kan geen toeval zijn. Ik vroeg mij wel af hoe het kan dat doorgewinterde criminelen niet kunnen afrekenen met een jonge bloem als Teresa. Hoe heeft Don Epifanio het al die jaren, in zo een gevaarlijke wereld, uitgehouden als iemand als Teresa uit zijn handen weet te blijven? Dat is twijfelachtig. Ik kijk uit naar de dynamiek tussen Teresa en Camila, Veronica Falcon, (de vrouw van Don Epifanio en nu een belangrijke drugsbaron in Texas). Het is duidelijk dat Teresa datzelfde traject zal volgen en uiteindelijk haar van de troon zal stoten.

De queen is op de goede weg

Queen of the South banner Meneer Vevie

Queen of the South pakt mij nog niet helemaal, maar de serie begint zeker aardig. Als kijker krijg je genoeg animo om verder te kijken. Het spreekt voor zich dat het uiteindelijk daar om gaat. Een klein probleem voor mij is dat Alice Braga mij nog niet echt weet te overtuigen. Braga doet het aardig, maar haar werk hier springt er voor mij niet uit. Veronica Falcon is stukken interessanter om aan het werk te zien. Maar goed, ik ga ervan uit dat Braga er in de overige afleveringen een schepje bovenop doet. Na het zien van de trailer, en wat er nog aan zit te komen, heb ik het idee dat dat wel goed komt. Het eerste seizoen bestaat uit dertien afleveringen en ik ben zeker van plan om erachter te komen hoe het Teresa verder vergaat.

De trailer:

 

Geef een reactie