Quarry – You Don’t Miss Your Water (Pilot)

Quarry: de vervanger van Banshee?

Het is toch verschrikkelijk? Naar Vietnam gestuurd worden en vechten in een verschrikkelijke oorlog. Je hebt daar verschrikkelijke dingen gezien en gedaan. Alles was tenslotte geoorloofd tegen de ‘vijand’. Dan slaag je er ook nog in om deze ellende te overleven. Je keert terug naar een land dat jij gediend hebt en als dank wordt jij gezien als de ‘vijand’. Mac (Logan Marshall-Green, Dark Blue) heeft het in ieder geval niet makkelijk in Quarry.

Nu Banshee (ook van Cinemax) is afgelopen, hebben wij er meteen weer een heerlijke pulpy serie bij. Quarry is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Max Allan Collins. Deze aflevering bewijst dat dit de leegte die Banshee heeft achtergelaten gaat opvullen. De serie gaat over een soldaat die terugkeert uit Vietnam en de draad weer moet oppakken. Hoe doe je dat in een land dat je uitkotst? Je hebt een vrouw, je hebt een hypotheek en je zult iets moeten doen om de kost te verdienen. Datzelfde geldt voor Arthur, de beste vriend van Mac. Wanneer zij beiden een aanlokkelijk, maar zeer gevaarlijk, voorstel krijgen, is Mac degene die dat voorstel weigert. Arthur ziet het wel zitten, omdat hij zich realiseert dat het voor een Vietnam-veteraan moeilijk gaat worden. Door een samenloop van omstandigheden bevinden Mac en Arthur zich al snel in een gevaarlijke wereld en is er geen weg meer terug. Wat zij gedaan hebben in Vietnam zou nog weleens handig van pas kunnen komen in hun nieuwe ‘loopbaan’.

Hier gaat Meneer voor zitten

Greg Yaitanes, een uitvoerend producent van Banshee, fungeert ook hier als uitvoerend producent. Yaitanes heeft alle afleveringen van dit seizoen geregisseerd. Het moet gezegd worden dat Quarry er beeldig uitziet. Yaitanes slaagt erin om een tijdsbeeld te creëeren die mij als kijker erin trekt. De auto’s, de muziek, de uitzichtloosheid van veel Amerikanen en de littekens die de oorlog in Vietnam heeft achtergelaten: het maakt indruk. Dit is een harde, koude wereld waar niks je komt aanwaaien. De editing kan ik ook zeker waarderen. Alles lijkt naadloos in elkaar over te lopen. Er zijn een aantal momenten waar scènes worden opgevolgd door een scène waarin Mac ondergedompeld is in water. Hij lijkt te verdrinken. Er lijkt geen uitweg voor Mac. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin hij zich later noodgewongen in bevindt.

Op een gegeven moment zegt Arthur tegen Mac: “Voel jij nog iets?”. Om dat te vervolgen met: “Ik voel helemaal niets”. Mensen als Mac en Arthur komen dan uiteindelijk snel uit bij mensen als ‘The Broker’ (Peter Mullan, Tyrannosaur). The Broker en Buddy (Damon Herriman, Justified) zijn zeer interessante personages waar ik graag meer van zie. Het zijn personages dat een serie als deze altijd nodig heeft. Logan Marshall-Green is goed op dreef als Mac. Hij heeft hetzelfde wat Anthony Starr heeft in Banshee: hij levert goed werk, maar er zijn een aantal kleurrijkere personages die meer de aandacht trekken. Het spreekt voor zich dat het uiteindelijk tot een botsing gaat komen met deze mannen, maar dat is voor latere zorg.

Meer van Quarry, please!

Quarry banner Meneer Vevie

Ik kijk uit naar het vervolg van Quarry. Deze aflevering heeft indruk op mij gemaakt. Personages zeggen soms dingen die los lijken te staan, maar uiteindelijk komt dat nog terug. Ik vond het ook heerlijk om wat Otis Redding te horen. De titel van deze aflevering is ook genoemd naar een nummer van meneer Redding. Mijn mams draaide zijn muziek vroeger grijs. You go, Otis! Otis Redding speelt een hele belangrijke rol in deze aflevering. Hoe durf je ook aan een mans platen te komen! Het eerste seizoen van Quarry krijgt een prominente plek in de woonkamer van Meneer.

Overige opmerkingen:

  • Na het zien van Quarry denk je twee keer na over het verplaatsen van Otis Redding platen.
  • Krijg het niet aan de stok met een man die niks te verliezen heeft.
  • Buddy is toch een heerlijke kerel? Dat kapsel. Die bril. You’re allright, Buddy. You’re allright.
  • Quarry is elke zaterdagavond te zien op HBO.

De trailer:

Geef een reactie