Quantico – Pilot

Het gaat er heet aan toe in Quantico

Ben ik nu Grey’s FBI ingewandeld? Of ben ik beland in een andere kopie van een Shonda Rhimes serie? How to get Away with Quantico? Dat zou best kunnen want Quantico heeft goed gekeken naar de series van Shonda. Het is inmiddels kenmerkend voor series van ABC. Een diverse cast (jeeej!), soapachtige wendingen, intriges, listen en bedrog: ABC heeft een bepaalde formule die de laatste jaren werkt voor de zender. Wie ben ik dan om te communiceren dat zij daarvan af moeten stappen? Zeker niet als je kijkt naar de nog steeds goede kijkcijfers van Grey’s Anatomy en de goede kijkcijfers van Scandal en How to get Away with Murder. Een bekend gezegde zegt niet voor niets dat “imitation the sincerest form of flattery” is. De pilot van Quantico is helaas een matige imitatie.

Een van de grote sterren van Bollywood een rol aanbieden is absoluut geen slecht idee. Je bent er namelijk zeker van dat een deel van haar fanbase haar zal volgen. Plus ABC weet dat er genoeg internationale netwerken hierdoor de rechten van de serie zullen aankopen. Het is dus een win-win situatie voor ABC. Maar is dat het ook voor Priyanka Chopra? Aangezien zij echt een van de grote Bollywood sterren is: had zij geen betere serie kunnen vinden? Een serie die beter wist hoe haar te gebruiken.

In Quantico speelt Chopra de nieuwe rekruut Alex Parrish. Parrish begint met een stoet aan nieuwe rekruten haar opleiding aan de FBI-academie. Daar zal zij met de andere aantrekkelijke rekruten (het is ABC, tenslotte) alle fijne kneepjes van het vak leren. Maar het belangrijkste gebeurt negen maanden later: er is namelijk een terroristische aanslag gepleegd. De grootste op Amerikaanse bodem sinds 9/11. En nu komt het: een van de rekruten die tegelijkertijd is ingestroomd met Parrish is de hoofdverdachte. Inclusief Parrish, dus. Quantico toont ons hoe de rekruten zich negen maanden eerder door de academie hebben geslagen en hoe zij negen maanden later hun naam proberen te zuiveren nu zij verdacht worden van de aanslag.

Geloof mij Quantico lijkt spannender dan het is! Dat komt omdat de serie in de pilot niet weet wat het precies wilt zijn. Is het nou een spannende spionage-thriller a la Homeland of een sexy mengeling van eerder genoemde Shonda Rhimes series? De toon van deze pilot klopt niet altijd. Laat staan dat de meeste rekruten eruit zien als modellen. Dit is de sexy versie van de FBI, niet een bijzonder realistische. Daarbij zijn bepaalde dingen knullig uitgevoerd. De muzikale begeleiding bijvoorbeeld is niet overal op z’n plaats. Of wat te denken van de hoofdverdachte van een grote terroristische aanslag die door minder mensen bewaakt wordt dan de lokale supermarkt? Of een rekruut die een dubbelrol speelt op een zeer moeilijk te geloven wijze. Quantico roept vragen op die de serie op een matige manier beantwoord. De pilot maakt meteen duidelijk dat er dit seizoen ridicule dingen staan te gebeuren. En, het maakt ook meteen duidelijk dat de grenzen van geloofwaardigheid ver overschreden zullen worden. Wie een realistische vertelling verwacht, kan beter zelf een script schrijven.

Quantico Banner Meneer Vevie

De pilot steekt gewoon niet goed in elkaar. Dit is meer soapachtig dan intrigerend. Meer twijfelachtig dan ontwijfelachtig (ik begrijp dat dit geen correct woord is). Priyanka Chopra’s ‘Amerikaanse accent’ laat ook te wensen over. Chopra komt nog niet echt goed uit de verf. Niemand steekt er vooralsnog echt bovenuit, trouwens. Het narratief is vaker gedaan en vaak beter uitgevoerd. De verhaalstructuur is belabberd. De flashbacks zijn veel interessanter dan de scènes in het heden. Had de serie niet beter het verhaal uitsluitend kunnen vertellen vanaf het moment dat de rekruten arriveren op Quantico? Nee, deze pilot laat mij achter met teveel vragen. Ik twijfel teveel aan bepaalde creatieve keuzes. Twijfel bij de kijker = niet wat je wil hebben als makers. Op naar de tweede aflevering om te kijken of wat dingen zijn gladgestreken. Zo niet, dan kun je deze wel laten schieten.

2 Comments

  1. Joop Liefaard september 29, 2015
    • Meneer Vevie september 29, 2015

Geef een reactie