Pure – Ordination (Pilot)

Ik ben benieuwd naar het vervolg van Pure

Originaliteit is ver te zoeken in de tv-business. Na The Sopranos doken er overal series op over blanke antihelden. Na de ene superheldenserie dat een hit werd, besloot bijna elke zender ook een gerelateerde serie te maken. Dat is het aard van het beestje. Series krijgen terecht kritiek als de zoveelste take op hetzelfde gegeven tekort schiet. Tegenwoordig gaat het daarom voor mij meer om of de personages en de leefwereld mij aanspreekt. In Pure gaat om een man, Noah Funk (Ryan Robbins), die het in zijn eentje dient op te nemen tegen een hele groepering. Niks nieuws onder de zon, dus. Ik kan deze introductie echter waarderen en ik hoop dat het dit niveau weet vast te houden. Ryan Robbins heeft wat weg van Bryan Cranston, trouwens. Niet qua acteertalent, wel een beetje qua looks. Nu is het nog hopen dat er in Pure een acteur ten tonele verschijnt die ook maar de helft presteert van wat meneer White heeft gepresteerd.

Een Mennonitische pastoor tegen de Mennonitische maffia

In de linkerhoek: Noah Funk, een Mennonitische pastoor. Ik weet niet hoeveel hij weegt. Ik weet ook niet hoe goed hij is met zijn handen. In de rechterhoek: Eli Voss, het alfmannetje van de Mennonitische maffia. Ik weet ook niet hoeveel hij weegt. Is waarschijnlijk goed met zijn handen, maar is beter met pistolen. Deze confrontatie vindt plaats omdat Noah het in zijn hoofd heeft gehaald om naar de politie te stappen. Je raad het… Dat had hij beter niet kunnen doen. Noah heeft nu zijn leven en dat van zijn gezin in gevaar gebracht. Ik hoop dus dat hij een paar combo’s achter de hand heeft, anders is deze slagenwisseling snel voorbij. Kan Noah nog een konijn uit zijn hoge hoed toveren? Dan heb ik het over deze hoed, trouwens.


Dat zal nodig zijn want er worden al genoeg dreigementen geuit. Tegen het eind van de aflevering wordt Noah helemaal duidelijk gemaakt hoe de zaken er voor liggen. Tegelijkertijd probeert de lokale politie Noah ook te betrekken in het onderzoek naar Eli Voss. De man zal zich dus al snel terugvinden in een onmogelijke positie. In opstand komen tegen Voss kan serieuze gevolgen hebben voor de Mennonitische gemeenschap. Dat Noah zijn stoute schoenen zal aandoen, is natuurlijk een gegeven. Dat hij zich daarvoor zal wenden tot de rechercheur die wij tegenkomen in de eerste aflevering, staat ook al vast. Je speelt dus met vuur, meneer… Watch your back, Noah, watch your back!

Een bemoedigend begin

Dit is inderdaad een veelbelovende start. Sommigen zullen zeker de vergelijking maken met Banshee. Ik begrijp dat, maar de enige vergelijking is dat de Mennonitische gemeenschap voor veel kijkers wat weg zal hebben van de Amish in Banshee. Dat is het wel. Pure heeft een veel serieuzere toon. Ik kan deze eerste aflevering zeker waarderen. Zo vaak ben ik niet over de vloer geweest in de Mennonitische gemeenschap. Ik ben benieuwd hoe deze wereld functioneert en naar de gebruiken. De sociale controle die er bij komt kijken. De druk die bijvoorbeeld de kinderen van Noah (vooral zijn dochter) voelen om zich steeds aan de gewoonten te houden. Je bent jong en je wilt wat. Alle kids om je heen zijn ondeugend. Hebben veel meer vrijheden. Dat is (vooral als je al twijfelt) toch moeilijk. Deze wereld zie ik dus graag op mijn televisiescherm.

Ik ben ook benieuwd naar El Jefe oftewel Eli Voss. De patron van de “Menno mob”. Owee als het een cartoonesk figuur is. Dat zou de angel er wel uit halen. Het politieonderzoek naar Voss laat mij vooralsnog wel koud. Bronco Novak (A.J. Buckley) komt over als de zoveelste getroebleerde agent. Die in zijn vrije tijd rollebolt met vrouwen van lichte zeden, maar tijdens werktijd toch capabel blijkt. Been there, done that. Vooralsnog geef ik Pure het voordeel van de twijfel. De serie blinkt nog nergens echt in uit. Het geheel is echter degelijk gemaakt. Het gaat om de confrontatie tussen mensen die sober en rechtgeaard leven en mensen uit dezelfde gemeenschap die daar duidelijk van afwijken. Dit glas drink ik dit seizoen dus gewoon Pure.

De trailer

https://youtu.be/5DtRH7eGVRg

Geef een reactie