Recensie: Prison Break: Sequel – Ogygia 

Prison Break is weer terug op je beeldscherm

Prison Break is terug! Bepaal zelf maar hoe blij je daar om bent. Meneer heeft zelf niet de polonaise gelopen. Ik deed nou niet de regendans, guys. Na het sterke eerste seizoen gleed deze serie de afgrond in. Of je het daar mee eens bent of niet, niemand kan ontkennen dat naarmate de serie vorderde het steeds absurder en ongeloofwaardiger werd. Let’s be f-ing honest! Laten we aub geen kijkers zijn die overal excuses voor zoeken. Dit is niet een van de meest logische series allertijden. Het grootste bewijs is deze reboot waar Michael nog leeft.

Ja, Michael leeft nog! Hij had zijn winterslaap. Hij was op vakantie. De man was in ieder geval dus niet dood. Althans, hij was wél dood! Morsdood. Fox doet het de laatste jaren echter niet zo goed, dus wordt een oud paard van stal gehaald. Dat paard heet niet Gestion Bonfire, trouwens. Een beetje televisievolger weet inmiddels dat de film/tv-business lijdt aan creatieve armoe. Daar is veel mis mee, maar we kunnen het door de vingers zien… als de reboot/remake goed is, tenminste…

Michael is in Jemen, just chilling

Lincoln (Dominic Purcell) is de weg kwijt na de dood van Michael. De man zit zelfs in de problemen. Hoe vreemd is het dan dat T-Bag (Robert Knepper) opeens voor zijn neus staat. Met wel heel verbazingwekkend nieuws. De kans bestaat namelijk dat Michael nog leeft. Lincoln is eerst sceptisch. Wat logisch is, natuurlijk. Als iemand als T-Bag mij dit kwam melden, zou ik mijn flying kick oefenen. Niet lang daarna blijkt echter dat T-Bag er niet ver naast zit. Zeker wanneer Lincoln en Sara (Sarah Wayne Callies) mensen achter hun aankrijgen. Nu weet Lincoln het helemaal zeker: Michael leeft nog.

Dat is een goed moment voor de serie om oude bekenden als C-Note (Rockmond Dunbar) en Sucre (Amaury Nolasco) te herintroduceren. Vervolgens komen wij terecht in Jemen, waar Michael in een héél gevaarlijke gevangenis zou zitten. Prison Break vertelt ons dan dat deze gevangenis een onneembare vesting is. Hier uit komen is bijna onmogelijk. Vergeet dan voor het gemak even dat dit ook gezegd werd over de vorige gevangenissen. De gang zal in de resterende acht afleveringen Michael logischerwijs proberen te bevrijden. Gaat dat lukken?

Leuk om oude bekenden te zien

Dat is wel wat deze reboot inhoudt. Het is leuk om oude bekenden als T-Bag, C-Note, Sucre en de gebroeders Burrows/Scofield te zien. Uit nostalgie zal een ieder die de originele serie heeft gezien altijd wel een kijkje nemen. Dat is simpelweg wat we doen. Iemand vroeg mij daarom ook of deze reboot nodig was. Nee, natuurlijk niet! Dit wordt gedaan omdat het kan. Niet om artistieke redenen. Prison Break is geen serie die nog interessante verhalen had te vertellen, dus dat hoef je nu ook niet te verwachten. Wij zullen kijken omdat we dezelfde poppetjes weer willen zien ontsnappen uit een zwaarbeveiligde gevangenis.

Daarvoor zul je echter veel dingen door de vingers moeten zien. Dit is namelijk geen beste aflevering. Heel logisch zit Ogygia niet in elkaar en er gebeuren weer een paar uiterst opmerkelijke dingen. Nu zullen weinig mensen van Prison Break verwachten dat het waterdicht is, maar sommige dingen doen nu al de wenkbrauwen fronzen. Het verhaal laat toch wel te wensen over en origineel is niet het woord dat je erop kunt plakken. Laten wij het erop houden dat we er niet teveel bij moeten nadenken, anders zul je er niet van kunnen genieten.

Op naar Jemen

Prison Break banner Meneer vevie

Zoals gezegd, uit nostalgie zal ik de serie waarschijnlijk blijven volgen. Toch moet ik nogmaals benadrukken dat deze reboot overbodig is. Televisiekijkers (vooral doorgewinterde kijkers) worden steeds kritischer. Dat is logisch, want er is zoveel goede televisie op dit moment. Er zijn zoveel goede series, dat je onmogelijk aan alles toe kan komen. Dat zorgt er echter ook voor dat je als kijker steeds sneller doorkrijgt dat iets kwalitatief tekort schiet. Bij het kijken dacht ik steeds ‘waarom’ en dat is geen goed teken. Maar goed, laten we gewoon kijken hoe deze oude bekende het gaat doen. Even snacken tussendoor moet ook kunnen.

De trailer:

Geef een reactie