Recensie: 13 Reasons Why – Tape 1, Side A (Pilot)

13 Reasons Why is belangrijke televisie

Als je tegenwoordig een mysterieus pakketje voor je deur aantreft, zonder dat je daarom gevraagd hebt, gaan er waarschijnlijke enkele alarmbellen rinkelen. Als je dan ook nog je naam ziet staan op het pakketje, het uiteindelijk opent en vervolgens allerlei cassettebandjes ziet liggen (ooh, alsof ik nog zo een apparaat thuis heb)… dan kun je niet anders dan nieuwsgierig zijn. Wanneer je dan ook nog de stem hoort van Hannah (Katherine Langford), het meisje dat niet lang geleden zelfmoord heeft gepleegd, dan schrik je je waarschijnlijk kapot. Dit overkomt Clay Jensen (Dylan Minette) in de nieuwe Netflix-serie 13 Reasons Why.

Waarom Hannah… Waarom?

Hannah vertelt namelijk op deze cassettes de 13 redenen waarom zij uit het leven is gestapt. Sterker nog, zij heeft het op deze bandjes ook over de personen die aan deze beslissing hebben bijgedragen. Helaas is Clay daar een van. Wij zien hoe Clay probeert om te gaan met deze last. Hij en Hannah werkten samen, zij waren vrienden. Wat heeft Clay gedaan (of niet) dat Hannah heeft doen bewegen om hem hierbij te betrekken? Wie is hier nog meer bij betrokken? De eerste aflevering toont verder wat voor impact dit heeft op een ieder die met Hannah te maken heeft gehad en laat al wat dingen zien die al een tipje van de sluier oplichten.

13 Reasons Why is een serie dat precies in mijn straatje valt. Ik houd wel van dramaseries over tieners. Als het goed gedaan wordt, kan dat series opleveren als Freaks and Geeks en een van mijn favoriete series, Friday Night Lights. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat deze serie dat niveau al bereikt. Het begin toont echter een serie met tieners die zich ook gedragen als tieners. Die kampen met de problemen waar tieners mee te maken krijgen. Helaas zijn dat ook dingen als depressie, pesterijen, de minder leuke kanten van social media en slut-shaming (iemand uitmaken voor een slet, als makkelijk). Dat zijn allemaal belangrijke onderwerpen. Hoe vaak horen wij tegenwoordig niet dat tieners hieronder gebukt gaan.

Boeiend, belangrijk en aangrijpend tegelijk

Ik klink waarschijnlijk oud als ik dit zeg, maar het is in deze tijd moeilijker voor tieners. De druk om perfect te zijn, ergens bij te horen en niet uit de toon te vallen is enorm. Iedereen probeert zijn plek te vinden in deze wereld. Voor de een zal dit natuurlijk makkelijker gaan dan voor de ander. 13 Reasons Why toont wat er kan gebeuren wanneer iemand zijn plek niet vindt. Dat is noemenswaardig. Dat maakt deze serie essentieel voor deze tijd. Dat vond Selena Gomez ook. Zij is dan ook een van de uitvoerend producenten van deze serie. Met het verhaal van mevrouw Gomez kan ik mij goed voorstellen dat dit een serie is waar zij graag bij betrokken wou zijn. Dit zal zeker de doelgroep aanspreken. Voor hen is ook het mysterieuze element toegevoegd. De serie is gebaseerd op het gelijknamige Young-Adult boek van Jay Asher.

De vraag bij elke serie die ook een mysterie presenteert, is of de makers niet uiteindelijk door de mand vallen. Is de reis die wij als kijkers meemaken uiteindelijk de moeite waard? Zoals ik al zei, meerdere mensen zijn hierbij betrokken. Wat dus wilt zeggen dat Clay waarschijnlijk niet de enige is die een mysterieus pakketje heeft ontvangen. De vraag is dus ook hoe dit gaat uitpakken. Het kan zomaar zijn dat personages zich express (voor het verhaal) dommer voordoen dan zij zijn of beslissingen gaan nemen die niet logisch zijn alleen om het verhaal te dienen. Daar moet je met dit soort series altijd voor oppassen. Daarbij is bij Netflix-series vaker gebleken dat zij moeite hebben om alle afleveringen te vullen met interessant materiaal, of meer verhaal proberen te vertellen dan zij eigenlijk hebben.

Dat wordt bing, bing, bingen!

13 Reasons Why banner Meneer Vevie

Wat mij opvalt is dat ik het tijdens het kijken jammer vond dat Hannah is overleden. Het is natuurlijk waar de serie om draait, maar Katherine Langford is een actrice die mij zeker heeft verrast. Ik was niet bekend met deze Australische actrice, maar ik heb wel het idee dat dit haar grote doorbraak zal zijn. Langford belichaamt de verschillende facetten van Hannah treffend. Hannah is een personage dat in haar korte leven veel ups en downs heeft meegemaakt. Langford toont goed de verschillende emoties die Hannah heeft gevoeld: bijvoorbeeld de (vooralsnog) leuke interactie met Clay, maar ook het verdriet en schaamte wanneer zij door een medestudent voor schut wordt gezet. Het is toch altijd mooi wanneer een onbekende actrice zichzelf zo op de kaart zet.

13 Reasons Why slaagt erin om je nieuwsgierig te maken naar meer. Net als Clay wil ik erachter komen wat er nog meer op de bandjes staat en waarom zo een jonge meid deze tragische beslissing heeft genomen. Wetende dat er mensen zoals haar ouders (en scholieren die haar wel lief hadden) gebroken achter blijven. Dat is natuurlijk egoïstisch, maar iemand die zo een beslissing neemt ziet dit waarschijnlijk als de enige uitweg. De nasleep daarvan laat natuurlijk wel een grote impact achter en ik benieuwd hoe de serie hier mee omgaat. De serie maakt zeer relevante thema’s bespreekbaar en houdt vooral de doelgroep waar het om draait een spiegel voor. Nee, ik ga snel verder met 13 Reasons Why en ik stel voor dat jij dat ook doet.

De trailer:

Geef een reactie