Recensie: Ozark – Seizoen 1

Schijn bedriegt in Ozark

Soms vraag ik mij af of makers en zenders wel kritisch kijken naar hun eigen product. Dat dacht ik ook tijdens het kijken van Ozark. Don’t get me wrong, Ozark is geen slechte serie. Het is echter wel een serie die beter had kunnen zijn als men wat kritischer keek naar bepaalde verhaallijnen en de looptijd. Veel creatievelingen geven aan dat het voordeel van het werken voor Netflix is dat zij veel creatieve vrijheden hebben. Wat veel Netflix Originals echter laten zien is dat dit niet altijd positief is. Ozark telt maar tien afleveringen, maar dat had er makkelijk een minder kunnen zijn. Ik heb mij niet zozeer verveeld met Ozark, maar dit is geen Netflix Original waar Netflix de polonaise mee hoeft te lopen.

Van doodnormale man naar witwasser

Martin ‘Marty’ Byrde (Jason Bateman) is een financieel adviseur in Chicago. Hij runt samen met zijn beste vriend hun eigen bedrijf. Dat bedrijf is echter niet zomaar een bedrijf: ze witwassen al jaren het geld van een Mexicaans kartel. Wanneer zijn partner zijn boekje te buiten gaat, wordt Marty in een hoekje gedreven. Om zijn leven te redden oppert hij het idee om naar Lake of the Ozarks in Missouri te verkassen om daar acht miljoen dollar te witwassen. Hij en zijn gezin zijn ten dode opgeschreven als dit hem niet in een paar maanden lukt. In de Ozarks proberen hij, zijn vrouw Wendy (Laura Linney) en hun kinderen er het beste van te maken, ondanks dat zij nimmer hun leven veilig zijn. Het wordt een race tegen de klok om uit de handen te blijven van het kartel, een gevaarlijke lokale speler en de FBI.

Wie houdt van dit genre zal Ozark zeker meer waarderen. Feit is echter dat Ozark het routeboekje van menig andere serie volgt. Blanke antiheld? Check. Beroepsmatig een professional, maar zijn eigen leven een puinhoop? Check. Het min of meer in je eentje opnemen tegen veel machtigere spelers? Check. Door inventiviteit en andere slimmigheden diezelfde machtigere spelers te slim af zijn? Check! Ozark valt in hetzelfde rijtje van series waar de makers met glinsterende ogen hebben gekeken naar de Breaking BadsThe Sopranos en The Shields van deze wereld. Dat is tegelijkertijd ook het manco van dat soort series: wie namelijk beter heeft gezien, zal er snel doorheen prikken. Ozark is bij tijd en wijle een herhalingsoefening. Het minder bedeelde broertje dat niet zo getalenteerd is als zijn grote broer.

Voor de liefhebber?

Daarom zeg ik ook dat degene die lekker gaat op dit genre deze serie meer zal waarderen. Het cijfer dat ik erop plak, komt mede door mijn affectie voor het genre. Ik ben echter iemand die zich daar niet door laat verblinden. Als je bevooroordeeld bent en daardoor niet objectief/kritisch kunt zijn, dan moet je je vingers niet laten spreken. Jason Bateman en Laura Linney doen wat zij moeten doen. Hun werk hier is goed, maar zeker niet uitzonderlijk. Julia Garner komt regelmatig veel beter tot haar recht als de berekenende Ruth Langmore. Het is mooi om te zien hoe een negentienjarige min of meer de matriarch van de familie is en Garner is zéér overtuigend. Peter Mullan is ook aardig als de lokale kingpin Jacob Snell.

Toch kunnen de acteurs niet voorkomen dat de serie regelmatig sleept. Het is een beetje moeilijk lopen met iemand die aan je been hangt. De looptijd van bepaalde afleveringen gaat helaas weer nergens om. De meeste afleveringen tikken een uur aan. De seizoensfinale duurt 80 (!) minuten! Het kan/kon veel compacter, veel meer gestroomlijnd. De achtste aflevering, bijvoorbeeld, is een expositie-aflevering (een aflevering waar er veel achtergrondinformatie wordt gegeven) vol informatie die wij als kijkers ook wel zelf konden invullen. De FBI-verhaallijn moet uiteraard ook met een FBI-agent die ‘een beetje vreemd’ is. Ozark probeert té veel te doen. Dat is opmerkelijk voor een eerste seizoen dat maar tien afleveringen telt.

Is seizoen 2 een goed idee?

Ozark banner Meneer Vevie

Het zou kunnen… Ik zou het echter niet doen, vriendjes en vriendinnetjes. Breaking Bad is een van mijn favoriete series aller tijden, maar ik ben blij dat de serie tijdig is gestopt. Op een gegeven moment kan een ‘doodnormale’ man namelijk niet blijven winnen van machtigere spelers met meer middelen. Een serie moet zich niet in allerlei bochten wringen om het gegeven te blijven rekken. Verhaaltechnisch gezien kun je als kijker zeker ook kritisch kijken naar bepaalde handelingen/beslissingen van Marty. Ik vroeg mij regelmatig af hoe de man zo lang in leven is gebleven. That’s never a good thing. Het helpt ook niet dat het niveau van de eerste aflevering daarna niet vaak meer wordt gehaald. Ozark is niet slecht, maar ik had er meer van verwacht.

De trailer:

2 Comments

  1. Coffeejunk juli 24, 2017
    • Meneer Vevie juli 24, 2017

Geef een reactie