Onder het Vergrootglas: The Exorcist

Onder het Vergrootglas: The Exorcist (Fox)

In de rubriek Onder het Vergrootglas neem ik de nieuwe series van het nieuwe televisiejaar onder de loep. Wat kunnen wij van deze series verwachten? Waar gaan zij over? Welke acteurs hebben rollen weten te bemachtigen? Gaat deze serie slagen? Kortom, kom meer te weten over de nieuwe series die staan te beginnen. Misschien krijg je er een nieuwe favoriet bij. Of, krijg je meer inzicht over welke series je kunt vermijden.

Onder het Vergrootglas The Exorcist Meneer Vevie

In première

The Exorcist gaat op 23 september 2016 in première.

Het verhaal

The Exorcist wordt wijd beschouwd als de beste horrorfilm aller tijden. Nu, meer dan veertig jaar later, keert The Exorcist terug als een moderne psychologische thriller. De serie volgt twee priesters die op totaal verschillende wijze een demonische bezetenheid proberen te verdrijven.

De cast

Alfonso Herrera (Sense8), Ben Daniels (Flesh and Bone), Geena Davis (Grey’s Anatomy), Brianne Howey (Twisted), Alan Ruck (The Catch), Hannah Kasulka (The Fosters), David Hewlett (Dark Matter), Francis Guinan (Boss), Melissa Russell (Great Pick-Up Lines) en Kurt Egyiawan (Pan).

Wat kun je van The Exorcist verwachten?

In ieder geval niet “fuck me, fuck me”! Dat blijft toch wel een van de meest spraakmakende scènes van The Exorcist. Ik denk dat wij überhaupt niet dezelfde kwaliteit van de film mogen verwachten. Ik kan nu al zeggen dat je dan enorm teleurgesteld zal zijn. De trailer van deze serie zag ik op een lijst staan met de vijf slechtste trailers van nieuwe series. Daar ben ik het zelf niet mee eens. Dat komt waarschijnlijk omdat ik een horrorliefhebber ben en eerder geneigd ben om bij dit genre dingen door de vingers te zien. Ik ben het echter absoluut eens dat het een probleem is dat The Exorcist op een netwerkzender wordt uitgezonden. De serie zal zich nu moeten houden aan bepaalde restricties. Dat betekent dat juist de dingen die de film zo creepy maakte niet mogelijk zijn. Ik had deze serie liever op FX, Starz, Showtime of HBO gezien. Of een streamingsdienst als Netflix, Hulu of Amazon.

Het idee zal echter hetzelfde moeten zijn als de film. Een gezin dat ten einde raad is. Gelovigen die worstelen met hun geloof. Mensen die dingen die onverklaarbaar zijn proberen te verklaren. Als The Exorcist ook maar een klein beetje hetzelfde gevoel weet over te brengen als de film, dan is de serie voor mij al geslaagd. Je moet als kijker de radeloosheid kunnen proeven. De wanhoop moet tastbaar zijn. Ik twijfel er ernstig aan of de serie erin slaagt om dit treffend te belichten.

The Exorcist: vernieuwt of gecanceld?

Thank God it’s friday? Niet in het geval van The Exorcist. Het probleem is dat er minder op televisie is en het wordt dan ook de ‘Friday night death slot’ genoemd. Waarom? Omdat zenders vaak de series/programma’s waar zij het minste vertrouwen in hebben programmeren op vrijdagavond. Adverteerders richten zich voornamelijk op jonge mensen en men is al tijden van mening dat jonge mensen op vrijdagavond niet thuis zijn. Je kunt bijna stellen dat een serie zo goed als gedoemd is op deze avond. Over het algemeen slagen in Amerika alleen series met een bestaande fanbase op vrijdag. Kijk maar naar de concurrentie: Shark Tank (ABC), Hawaii Five-0 (CBS), Grimm (NBC) en Crazy Ex-Girlfriend (The CW). Laatstgenoemde serie wordt bovendien uitgezonden op The CW. Dat is een zender die je qua kijkcijfers niet kunt vergelijken met ABC, CBS, Fox en NBC.

Het enige voordeel van de vrijdag is dat bij de meeste Amerikaanse netwerkzenders de verwachtingen lager zijn. Desondanks denk ik dat The Exorcist dit seizoen gaat sneuvelen. Series met een doorlopende verhaallijn (serialized) hebben het op netwerktelevisie gewoon erg moeilijk. Dat is dus probleem nummer twee. Ik denk zelf dat de kijkcijfers laag zullen zijn, maar dat Fox de serie niet van het uitzendschema haalt. Een snelle cancellering betekent namelijk dat er een vervangende serie moet klaarstaan die het beter zal doen. Dat kun je op deze avond niet garanderen. Hoe dan ook, ik denk dat dit een ‘one season and done’ geval wordt. Nee, The Exorcist zal zelf een exorcist nodig hebben om de ‘Cancellation Demon’ uit te drijven.

De trailer

Geef een reactie