Onder het Vergrootglas: Lethal Weapon

Onder het Vergrootglas: Lethal Weapon (Fox)

In de rubriek Onder het Vergrootglas neem ik de nieuwe series van het nieuwe televisiejaar onder de loep. Wat kunnen wij van deze series verwachten? Waar gaan zij over? Welke acteurs hebben rollen weten te bemachtigen? Gaat deze serie slagen? Kortom, kom meer te weten over de nieuwe series die staan te beginnen. Misschien krijg je er een nieuwe favoriet bij. Of, krijg je meer inzicht over welke series je kunt vermijden.

Lethal Weapon banner Meneer Vevie

In première

Lethal Weapon gaat op 21 september 2016 in première.

Het verhaal

Lethal Weapon is gebaseerd op de gelijknamige film met Mel Gibson en Danny Glover. Deze adaptatie volgt, vanzelfsprekend, Riggs en Murtaugh in een door misdaad geplaagde Los Angeles. Wanneer de zelfverzekerde en impulsieve Martin Riggs kennis maakt met Roger Murtaugh (die alles volgens het boekje doet) lijkt hun samenwerking vanaf het begin al gedoemd te mislukken. Tijdens hun eerste zaak komen zij echter tot de conclusie dat deze samenwerking best zou kunnen slagen. Tenminste, als Riggs er in slaagt om hen niet vroegtijdig te laten sneuvelen.

De cast

Damon Wayans Sr. (My Wife and Kids), Clayne Crawford (Rectify), Jordan Brewster (Secrets and Lies), Kevin Rahm (Bates Motel) en Keesha Sharp (American Crime Story).

Wat kun je van Lethal Weapon verwachten?

De Lethal Weapon-films waren grote hits. Het is een franchise die bij veel mensen een belletje doet rinkelen. Serieliefhebbers hebben wellicht al geconstateerd dat het de laatste jaren hip is om bekende films te vertalen naar het kleine scherm. Fox komt dit herfstseizoen, bijvoorbeeld, ook met The Exorcist op de proppen. Lethal Weapon is een mengelmoes van flitsende actie en de nodige humor. Wayans Sr. zal wat meer zorgen voor de komische noot en Crawford is meer the straight man. Met andere woorden, de tough guy die liever eerst schiet en daarna pas vragen stelt. Dit zorgt voor de nodige botsingen tussen de twee. De twee lijken regelmatig net een kibbelend stel, maar hun dynamiek werkt. Wij krijgen de familieman Murtaugh te zien en een Riggs die alles is verloren en door het leven is getekend. Vanzelfsprekend zal er, net als in de films, uiteindelijk ook een vrouw in het leven van Riggs verschijnen, maar dat is voor latere zorg.

Lethal Weapon is een serie waar veel mensen al bij voorbaat zullen afhaken. Of dat nou komt omdat zij zich niet kunnen vinden in de ‘nieuwe’ Riggs en Murtaugh, of omdat zij alle tv-adaptaties van populaire films beu zijn. Ik sta zelf ook niet te springen om deze serie te volgen. Ik ga toch een aantal afleveringen kijken, omdat ik de films een warm hart toedraag. Als Lethal Weapon goed wordt uitgevoerd, zou het een aangename serie moeten worden. Net zoals de films dat waren. De films wisten vaak een goede balans tussen actie en humor te vinden en de chemie tussen Gibson en Glover was duidelijk aanwezig. Hopelijk slaagt deze serie erin om datzelfde te bewerkstelligen.

Lethal Weapon: vernieuwt of gecanceld?

Lethal Weapon wordt op de woensdagavond uitgezonden om 20.00 uur. Een zelfstarter op primetime, dus. Gelukkig krijgt de serie Empire als lead-in. Dat deed Rosewood vorig jaar goed, een serie met een donkere lead. Ik denk dat Lethal Weapon dezelfde boost gaat krijgen. Damon Wayans Sr. is een geliefde acteur onder de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Het publiek van Empire bestaat in Amerika voor twee derde uit Afro-Amerikanen en Fox zal hopen dat veel van deze kijkers ook op Lethal Weapon zullen afstemmen. En, de Lethal Weapon-films werden natuurlijk door een groot publiek omarmd. Deze adaptatie moet dus echt iets mankeren wil de serie floppen. De serie krijgt concurrentie van The Goldbergs en Speechless (ABC), Survivor (CBS), Blindspot (NBC) en Arrow (The CW). Dat moet te doen zijn.

Ik denk dat Lethal Weapon gaat slagen. Ik heb het idee dat de kijkcijfers minder zullen zijn dan Fox verwacht, maar goed genoeg zullen zijn voor een volledig seizoen. Ik zou zelf niet meer dan vijftien afleveringen per seizoen bestellen van deze serie. Maar goed, ik denk dat veel series gebaat zijn bij kortere seizoenen. De beste series op televisie zijn series met kortere seizoenen. Waarom? Omdat het dan veel makkelijker is om een gelaagd en boeiend verhaal te vertellen. Fox zal mijn advies, helaas, niet opvolgen. Ach ja, what do they know?

De trailer

Geef een reactie