Of Kings and Prophets – Offerings of Blood (Pilot)

ABC waagt zich aan Of Kings and Prophets

Het eerste wat ik dacht tijdens Of Kings and Prophets is ‘waarom waagt ABC zich hieraan’. Hoe goed dit type serie ook is, op een netwerkzender is het over het algemeen geen lang leven beschoren. De serie opende met een 0,8 in de belangrijkste demografie. Dat betekent letterlijk ‘flop’. Dat betekent dat de serie gecanceld wordt. Kijk dus niet verbaasd op wanneer deze serie onverbiddelijk van het uitzendschema wordt getrapt. Hoogstwaarschijnlijk zijn de cijfers voor de aankomende aflevering nog beroerder. Kortom, de vraag is eerder wanneer ABC Of Kings and Prophets van de buis haalt, dan of de zender de serie van de buis haalt.

Of Kings of Prophets is (volgens de beschrijving) een epische Bijbelse saga over het geloof, ambitie en verraad. Het vertelt over de strijd tussen de Israƫlieten en de Filistijnen. De serie wordt verteld door de ogen van een koning, een profeet en een jonge herder. Koning Saul (Ray Winstone) is moe van alle oorlogen die hij heeft gevoerd. De man is op leeftijd en wilt niet herinnerd worden om alle oorlogen waarbij hij betrokken was. Saul heeft altijd de profetieƫn van de profeet Samuel (Mohammed Bakri) opgevolgd, maar alles verandert wanneer Saul een keer zijn eigen weg kiest. Hierdoor raakt Saul uit de gratie bij de profeet (en God) en dat heeft grote gevolgen voor de troon. De jonge herder David (Olly Rix) weet door een heldendaad het respect van de Koninklijke familie te winnen en wordt binnen no time iemand om rekening mee te houden. Of Kings and Prophets wijst dan al snel op een serie over een machtsstrijd, politieke spelletjes en andere intriges.

Of Kings and Prophets gaat het niet redden, guys. De serie is het antwoord van ABC op een serie als Game of Thrones, maar komt bij lange na niet in de buurt. Ik wil eigenlijk niet eens vergelijken. Of Kings and Prophets vertelt grootse verhalen, maar het maakt weinig indruk. De cast is op zich niet verkeerd, maar echt warm krijg je het er niet van. Of Kings and Prophets mist grandeur. Het is niet complex genoeg. Dat wordt vooral duidelijk wanneer je denkt aan soortgelijke series van de kabelzenders. Het budget daar ligt hoger, de verhalen zijn ingewikkelder en de casts bestaan uit acteurs die series naar een hoger niveau kunnen tillen. Het is dan ook snel logisch waarom men dan meteen gaat vergelijken met deze series, omdat het verschil meteen zo pijnlijk duidelijk wordt.

Wat opvalt aan Offerings of Blood, is dat alles zo duidelijk is. De reis die Saul en David zullen maken is vrij voorspelbaar. Je krijgt meteen door wat de serie in petto heeft voor deze personages. Je ziet ook meteen welke romances zullen ontstaan en wie het met wie aan de stok zal krijgen. Of Kings and Prophets weet nergens te verrassen en dat is jammer. Dan valt het dus al snel op dat er wat aan ontbreekt. Je zit waarschijnlijk op de bank, kijkt naar Of Kings and Prophets en zegt: niet opmerkelijk, het kan beter.

Of Kings and Prophets Banner Meneer Vevie

Dat Of Kings and Prophets faalt heeft te maken met het tijdslot, maar vooral met het product dat wordt neergezet. De serie zou eerst debuteren in de herfst, maar toen werd besloten om de serie in midseason uit te zenden. Rollen werden opnieuw gecast. Achter de schermen gebeurde het nodige. Dit alles is terug te zien op het scherm. Je kunt je afvragen waarom ABC de serie niet in zijn geheel geschrapt heeft. Ik gun deze acteurs en de crew hun baan, maar alles wees erop dat deze serie zou floppen. Wanneer ik dan de eerste aflevering zie, begrijp ik meteen waarom ABC zoveel heeft proberen te sleutelen aan deze serie. Soms moet je echter je verlies nemen en de handdoek in de ring gooien. Alles wijst erop dat Of Kings and Prophets net als Wicked Games (ook van ABC) roemloos ten onder gaat.

De trailer:

Geef een reactie