Mr. Robot – Pilot

Meer series als Mr. Robot, USA Network!

“Fuck Society”. Zo, dat is een aardige mededeling voor een beginnende serie! De poster van Mr. Robot laat er wat dat betreft geen gras over groeien. Het is in your face met een luidspreker. Dit is een serie over de dreiging van moderne technologie. Dat is geen onbegonnen grond, maar voor USA Network is het wel degelijk andere koek dan series als Graceland, White Collar, Burn Notice en Suits. Dit zijn andere productiewaarden, dit is andere taal. Het onderwerp is natuurlijk ook erg relevant op het moment. Hacken, Julian Assange, online privacy, Edward Snowden, klokkenluiden: het nieuws over deze onderwerpen is constant. Met de bestaande series van USA in het achterhoofd, had ik een serie van dit niveau zeker niet verwacht van de zender. Dat is ook te zien aan de ontvangst van deze pilot. Het betreden van donkerder terrein heeft USA dus geen windeieren gelegd.

Elliot (Rami Malek) is een jonge programmeur. Overdag is hij beveiligingsexpert, wanneer de zon onder gaat is hij een geduchte hacker. Elliot gebruikt zijn competenties om onrecht aan de kaak te stellen. Elliot wordt benaderd door de leider van een mysterieuze hacking-organisatie. Deze ontmoeting veranderd Elliots kijk op veel zaken. De man probeert Elliot te werven om Evil Corp neer te halen. Laat dat nou net het bedrijf zijn waar Elliot in loondienst is. Elliot is geintrigeerd geraakt door dit idee. Het was toch zijn missie om te vechten tegen onrecht? Daarnaast staat Evil Corp voor veel zaken waar Elliot een nare smaak van in de mond krijgt. Hij is er dan ook van overtuigd dat multinationals, zoals Evil Corp, de wereld bedreigen. Gaat Elliot in zee met deze mysterieuze man? Dit is namelijk zijn kans om een verschil te maken.

Dit is een ambitieuze serie. De pilot is geregisseerd door Niels Arden Oplev (The Girl with the Dragon Tattoo). Zijn regie brengt de pilot op een hoger niveau. Oplev toont ons een grauwe wereld. Een grimmige wereld. Een wereld waarin een personage zoals Elliot perfect in zou kunnen opgaan. Daardoor heeft de pilot een eigenheid die andere series van USA ontberen. USA Network is een zender die vaak beticht werd van het maken van makkelijke series. Van het maken van vermakelijke, maar weinig diepgaande series. Met Mr. Robot probeert de zender dit imago van zich af te schudden. Dat is noodzakelijk voor een zender die serieus genomen wilt worden als een serieuze speler. Series als Suits, Burn Notice en White Collar zijn leuke series, maar zij gaan een zender niet op een hoger plan brengen. Erkenning en waardering laten het imago van een zender stijgen. Mr. Robot zou USA weleens meer aanzien kunnen geven.

Rami Elliot! Het is een acteur die ik in andere projecten heb gezien, maar ik wist niet dat hij dit in zich had. Het personage springt er uit en Malek maakt Elliot een boeiend personage. Wanneer je Maleks spel ziet, geloof je dat Elliot geconflicteerd is. Dan geloof je dat Elliot niet sociaal vaardig is. Ik denk dat Malek met de tijd alleen maar beter kan worden. Vooral als dit het materiaal is waar hij mee te werken krijgt. Ik ben ook benieuwd naar Christian Slater. Het is een acteur die goed uit de voeten kan met goed materiaal., iets dat hij te lang niet heeft gehad. Maar goed, dat is ook aan jezelf te wijten Chris… Aangezien het personage van Slater de titel van de serie draagt, gaan wij ongetwijfeld nog meer van hem zien.

Mr. Robot Banner

De randvoorwaarden voor goede televisie zijn er. Desondanks twijfel ik hardop aan bepaalde creatieve keuzes. Het type personage dat Malek speelt, is wat mij betreft de laatste tijd te vaak gebruikt. Hoeveel personages zonder social skills of met beperkingen hebben wij nodig? Moet elk personage tegenwoordig ‘iets mankeren’ voordat het publiek het personage interessant vindt? Veel series zijn teveel bezig met het bedenken van trucjes, terwijl zij beter hun aandacht kunnen vestigen op het vertellen van een boeiend verhaal. Natuurlijk is televisie tegenstrijdig. Mr. Robot komt hier alleen maar mee weg omdat het personage interessant is. Was dat niet zo, dan was dit een stok om de serie mee te slaan. Is de narratie nodig? Vooralsnog werkt de voice-over van Elliot, maar ik zie toch altijd liever dat men ons dingen laat zien en ons niet teveel dingen verteld. Laat ons zelf dingen uitvogelen. Maar, deze kritiek is specifiek gericht op de pilot. Buiten deze punten is Mr. Robot dik in orde! Dit is een hele goede pilot en een veelbelovend begin voor wat een erg goede serie kan worden. Het zou best kunnen dat een van de beste series van dit jaar is opgestaan.

2 Comments

  1. Nostra november 9, 2015
    • Meneer Vevie november 9, 2015

Geef een reactie