Recensie: Mr. Mercedes – Pilot

Sinister mannetje, die Mr. Mercedes

Ik weet niet van jullie, maar ik ben blij dat er weer een degelijke serie van het werk van Stephen King is. Oké, 11/22/63 is een hele puike serie, maar ik denk dat meer mensen helaas rotzooi als The Mist en Under the Dome hebben gezien. Mr. Mercedes wordt echter zeker de moeite waard. Dat durf ik wel te zeggen na deze goede pilot. Tja, gescripte moord en verderf op mijn televisie is natuurlijk anders dan dat een gek in de realiteit levensgevaarlijke toeren uithaalt in een Mercedes. Toet toet!

Mijn naam is Benz. Mercedes Benz

Bill Hodges (Brendan Gleeson) is een gepensioneerde rechercheur. Dit is de tijd dat Bill zijn voeten omhoog moet doen. Je hebt tenslotte 36 jaar gewerkt, Bill; het is tijd om te genieten van je welverdiende pensioen! Ik denk echter dat er voor een agent altijd een zaak is die je niet loslaat. Die je tot in de lengte van dagen zal achtervolgen. Twee jaar geleden is een gek namelijk met een Mercedes ingereden op een groep werkzoekenden. Bill zou de dader voor het gerecht brengen, maar dat is er nooit van gekomen. Seriemoordenaar Brady Hartsfield (Harry Treadaway) is op zijn beurt Bill ook niet vergeten. Hij neemt het op zich om Bill online te trollen (zeg maar treiteren) en wrijft middels een reeks lugubere videos nogmaals in dat Bil hem niet voor het gerecht heeft kunnen brengen. Dit is het startschot voor een kat- en muisspel tussen Bill en Brady.

Het is maar waar je zin in hebt. Iemand herhaaldelijk erop attenderen dat je nog op vrije voeten bent. Daar moet je een sick mind voor hebben. Maar goed, ik denk dat niemand eraan twijfelt dat meneer Hartsfield een beetje koekoek is. Dat maakt het begin van de pilot meteen goed duidelijk. Brady had ook met een Fiat op de menigte kunnen inrijden, maar een Mercedes staat natuurlijk beter. Hoe dan ook, het is een gruwelijk beeld waar de kijker mee geconfronteerd wordt. Daar wordt echter wel meteen de toon mee gezet. In het vervolg trakteert Mr. Mercedes ons op een boeiende vertelling, met genoeg houvast voor de rest van het seizoen. De pilot is creepy, oncomfortabel en levert genoeg stof tot nadenken. Let the games begin!

Goed werk voor en achter de schermen

Het ligt voor de hand, maar goede acteurs zijn nodig om de thema’s die King bespreekt naar het scherm te vertalen. Acteurs moeten in staat zijn om thema’s als paranoia, machtsverhoudingen en waartoe mensen in staat zijn wanneer hun rug tegen de muur staat, goed uit te beelden. The Mist en Under the Dome laten zien hoe fout dat kan gaan wanneer het materiaal in handen is van mindere goden. Mr. Mercedes pakt het wat dat betreft anders aan. Schrijver David E. Kelley (Big Little Lies) kiest voor een rustige opbouw, maar legt genoeg accenten die zich later zullen uitbetalen. De leefwereld van Bill en Brady wordt uitgebouwd en als kijker krijg je een goed idee van beide personages. Brady wordt ook niet geschreven als een gek, maar als een berekenende man die zich (ondanks zijn aard) weet aan te passen aan zijn omgeving. Kijk, voor dat soort mannetjes moet je oppassen.

Acteurs als Brendan Gleeson (The Guard), Harry Treadyway (Penny Dreadful), Holland Taylor (Two and a Half Men) en Mary-Louise Parker (Weeds) zijn natuurlijk geen koekenbakkers. Voor de duidelijkheid, ik heb niets tegen koekenbakkers… Gleeson is uitstekend gecast als norse agent die zich vastbijt in deze unsolved case. Het valt ook te prijzen dat Gleeson geen nep Amerikaans accent hoeft te gebruiken. Hollywood, houd daar zoveel mogelijk mee op, please! Treadaway doet niet voor hem onder als creepy seriemoordenaar. Brady zou oorspronkelijk gespeeld worden door Anton Yelchin, die helaas overleed voor de opnames. Treadaway zorgt ervoor dat je denkt dat Brady een grotendeels normale man is. Een man waarvan je nadat zijn ware aard bekend is, naderhand zegt dat je het waarschijnlijk altijd al zag aankomen. Let ook op Holland Taylor als de buurvrouw van Bill. Nee, de casting is meer dan prima.

Hier ga ik voor zitten

Mr. Mercedes banner Meneer Vevie

Ik heb vertrouwen in MrMercedes. Ik ga ervan uit dat dit vertrouwen niet beschaamd wordt. De ingrediënten voor een goede serie zijn namelijk ruimschoots aanwezig. Mocht het minder worden, dan kun je je als kijker tenminste nog vasthouden aan het acteerwerk. Kijkbaar wordt het dus sowieso. Ben je dus in voor een kat- en muisspelletje? Kijk je graag naar norse rechercheurs die uiteindelijk not so bad zijn? Ga je lekker op creepy gedoe van een creepy antagonist? Als deze vragen worden beantwoordt met ‘ja’, dan is dit op dit moment the place to be. Behalve als je wat beters te doen hebt tenminste. Dan neem ik het je zeker niet kwalijk.

De trailer:

Geef een reactie