Motherland – Pilot

Gegroet, alle inwoners van Motherland

Het kan niet anders dan moeilijk zijn. Moeder zijn en een succesvolle carrière hebben. Er zijn echter zat voorbeelden van vrouwen die bewijzen dat het kan. Wij zijn dus allang voorbij de ‘kan een vrouw dat wel’ fase. Wij hoeven dus ook niet te doen alsof Motherland iets nieuws brengt. Toch is het echt wel een opgave. Je moet de bergen was en strijkwerk bij Meneer thuis zien! Ik moet, trouwens, ook nog stofzuigen, dus dat ga ik zo doen. Het huishouden wacht op niemand!

Wij zijn bij mij thuis een team. Mevrouw Vevie komt iedere dag thuis van een slopende dag werk. Dan kookt ze, dan wacht óók nog eens het huishouden en een kind dat om aandacht vraagt. Uiteraard help ik voldoende mee, maar er gaat veel tijd inzitten. Soms komt het dus goed uit wanneer je op een bekende kunt terugvallen. Wanneer oma even kan oppassen of wanneer de kleine even bij een vriend/vriendin is. Motherland verpakt dit allemaal in een hilarisch jasje.

Kun jij op mijn kinderen passen?

Nee, dat kan ik niet. Ik ren al voldoende achter mijn eigen kleine bengel aan. Ik kan dat echter wel als jij ook zo nu en dan op die van mij past. In Motherland is Julia (Anna Maxwell-Martin) genoodzaakt om voor haar eigen kids te zorgen (ja, echt waar), wanneer haar moeder aangeeft dit niet meer te willen doen. Dat is pas tegenslag! Wat doet iemand die gewend is om te delegeren dan? Dan zoekt diegene een ander die dit werk op zich kan nemen. Daar ben ik het niet altijd mee eens, maar soms moet je doen wat je moet doen.

Wij zien Julia daarom aanpappen met andere ouders. Zij probeert relaties te forceren met andere moeders, in de hoop dat zij haar een keer een wederdienst doen. Je moet toch wat als je wanhopig bent. Het is een comedy, dus het gaat natuurlijk om hoe Julia om gaat met afwijzing en tegenslagen. Tja, als je ze maakt moet je ze ook opvoeden, Julia! Een succesvolle carrière is leuk en aardig, maar vergeet nooit dat het jouw kinderen zijn. Jouw verantwoordelijkheid. Gelukkig ontmoet Julia een aantal mensen die het leven voor haar en voor ons aangenamer maken. Daar ben ik blij om, want ik heb genoten van Motherland.

Hilarisch en herkenbaar tegelijk

Motherland is droog, hilarisch en herkenbaar tegelijk. De buitenbeentjes die bij de ‘hippe’ moeders willen horen. De twijfels over de manier van opvoeding van je kinderen. Het gras dat groener is bij anderen, terwijl ook zij zo hun sores hebben. Dit zijn heel herkenbare onderwerpen. Ik heb mij in ieder geval er kostelijk mee vermaakt. Anna Maxwell-Martin is hilarisch. De scène waar zij van haar moeder te horen krijgt dat zij een andere oplossing moet zoeken voor haar kinderen, is prachtig. Of wat te denken van een Julia die zich stiekem stort op overgebleven etensresten. Julia is zeker niet altijd likable, maar Maxwell-Martin bijt zich in het materiaal. Liz (Diane Morgan) is degene waar meer mensen sympathie voor zullen hebben en ook van haar zie ik graag meer.

Doe mij hier maar een seizoen van

Yes, please! Ik lust hier wel meer van. Motherland is onderdeel van BBC’ Sitcom Season. De zender heeft een aantal pilots uitgezonden die tot series bestelt kunnen worden. Ik heb vertrouwen in de mensen achter deze serie (o.a. Sharon Horgan van Catastrophe). Het type humor dat hier gebruikt wordt, kan ik erg waarderen. Ik hoop dan ook echt dat de BBC een volledig seizoen bestelt van Motherland. Anders zou het best zo kunnen zijn dat ik opduik bij het hoofdkantoor van de BBC.

Trailer Sitcom Season BBC:

Geef een reactie