Minority Report – Pilot

Minority Report is een flop

Het is een helse taak om een sciencefiction-blockbuster op te volgen op het kleine scherm. De gelijknamige film met Tom Cruise in de hoofdrol had natuurlijk een veel hoger budget en een ander kaliber personeel voor en achter de schermen. Op televisie zijn de special-effects (of CGI als we toch fancy doen) simpelweg niet van het niveau dat wij op het grote scherm zien. Dat kun je het kleine scherm niet kwalijk nemen, maar het is wel een punt dat vaak voor teleurstelling zorgt bij kijkers. Of dat het precies is geweest waarom Minority Report niet echt is aangeslagen… Fox had in ieder geval gehoopt op betere kijkcijfers. Volgens sommige media is Minority Report zelfs DOA (Dead On Arrival). Dat voorspelt weinig goeds voor deze serie.

De serie speelt zich af in Washington D.C. in het jaar 2065, elf jaar na de gebeurtenissen uit de film. Het draait om Dash (Stark Sands), een Precog die de gave heeft om misdrijven te voorspellen. Dash behoorde samen met zijn tweelingbroer Arthur en pleegzus Agatha tot The Precrime Unit. In 2054 werd The Precrime Unit echter opgeheven. Hierdoor waren politie en justitie genoodzaakt tot het hanteren van nieuwe methodes om de misdaad te bestrijden. Dash gebruikt in de pilot eindelijk zijn gave om rechercheur Lara Vega (Meagan Good) te assisteren in het voorkomen van een misdrijf. Nu is het alleen zaak voor Dash om dit in de toekomst zo anoniem mogelijk te doen, want zijn gave maakt hem een gewild object voor kwaadwillenden.

Ondanks de coole gadgets en behoorlijke effects mist er wat. De serie slaagt er niet in om je er echt in te betrekken. De gebeurtenissen spelen zich af op het scherm en het laat je als kijkers eigenlijk onberoerd. Het geheel wordt degelijk gepresenteerd, maar het ontluikt geen passie. De pilot van Minority Report slaagt er niet in om je echt nieuwsgierig te maken naar meer. Dat is niet goed. Dat is funest voor elke serie. Een pilot is zelden perfect, maar het is wel een noodzaak dat je getriggerd wordt om volgende week weer met een snoekduik op je bank te ploffen. Aan Meagan Good kan het niet liggen. Het blijft een verschrikkelijk mooie vrouw. Het is ook een verdienstelijke actrice, maar zij is niet het type actrice die Minority Report naar een hoger niveau zal tillen. Ik heb ook weleens een interessantere hoofdpersoon gezien dan Stark Sands. Hij heeft mij niet overtuigd dat hij een leading man is, terwijl hij dat toch echt is in deze serie. Het is zeker geen slecht acteur, maar eigenlijk hetzelfde als bij Meagan Good: het is niet de acteur die deze serie naar een hoger niveau gaat tillen.

minority report2-meneervevie.com

Daarbij moet ook gezegd worden dat het materiaal hen niet helpt. De zaak die zij behandelen in de pilot is weinig verheffend. De pilot volgt een bepaalde formule, waar niet van afgeweken wordt. And that’s cool: zelfs de beste series volgens soms een formule. Het gaat niet om de formule, het gaat om wat je ermee doet. Welke wending geef je aan een bekend gegeven? Hoe vul je het op een manier in dat toch ‘anders’ voelt voor het publiek. Dat is dit nieuwe pilotseason het manco van veel van de nieuwe series. Het is te veel van hetzelfde. Te safe. Een pilot is natuurlijk een slechte raadgever voor het vervolg van een serie. Zo reëel ben ik wel. Je kunt je dan ook afvragen of het recenseren van een pilot hedendaags überhaupt nog zin heeft. Ja, omdat de meeste aandacht bij een nieuwe serie normaal gesproken uitgaat naar de pilot. Nee, omdat de pilot een apart fenomeen is. Het zegt steeds vaker niet alles over de directie van een serie. Behalve als het echt slecht is, dan. Maar goed, ik gaf net aan dat het niet aan Meagan Good zal liggen of deze serie een succes wordt. Nou, misschien wel… De laatste series waarin zij een rol had zijn allemaal gecanceld. Doe daar mee wat je wilt…

One Response

Geef een reactie