Mercy Street – The New Nurse (Pilot)

Welkom op Mercy Street

Je hebt net een zenuwslopende sollicitatiegesprek achter de rug. Het ging gelukkig goed. Dan gaat een aantal dagen later de telefoon over. Je mag langskomen voor een tweede gesprek. Met bezwete handjes zit je daar in die stoel je beste beentje voort aan het zetten. Wederom goed nieuws: je bent aangenomen. Het is dan eindelijk zover. De eerste dag op je nieuwe werk is aangebroken. Nerveus loop je naar binnen en zie je allemaal nieuwe gezichten je vragend aanstaren. Je bestuderen. Een nieuw begin. Nu moet je het laten zien. Dat gevoel zal de nieuwe verpleegster Mary Phinney (Mary Elizabeth Winstead, The Returned) vast ook gehad hebben in Mercy Street. ‘Maak een goede indruk, doe je werk goed’. Alleen staat er bij Mary meer op het spel dan een vast contract. Het gaat hier om levens.

Wij zitten middenin de Amerikaanse burgeroorlog. Mary is een jonge weduwe. Zij heeft een jaar geleden haar man verloren. Mary heeft altijd voor anderen gezorgd. Zij stond haar man ook bij tijdens zijn ziekbed. Toen realiseerde zij zich dat zij mensen wilt helpen. Zij wilt wat betekenen voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Daarbij is het een welbespraakte vrouw die zeker haar vrouwtje staat. Mary meldt zich dan ook aan als vrijwillige verpleegkundige. Al snel wordt zij geplaatst in het ‘pittige’ Mansion House ziekenhuis. Daar dient zij zichzelf te bewijzen. Hetzelfde geldt voor Emma Green (Hannah James), een jongedame uit een invloedrijke familie die ook als vrijwillige verpleegkundige aan de slag wil gaan. Mercy Street draait om Mary en Emma, hun politieke opvattingen en welke invloed deze opvattingen hebben op hun werk in deze tijd.

De tijd waarin zij leefden was fucked up. Ga er maar aan staan. Het is oorlog. Er zijn voortdurende conflicten tussen de abolitionisten en de confederalen. En, het is de tijd van de slavernij. Als je dat in emoticons en jeugdige fratsen zou moeten beschrijven, dan stond er: OMG FML en een heleboel treurige en verdrietige emoticons. De serie toont jonge mannen die zwaar gewond terugkeren van het slagveld, geamputeerde ledematen en al dat soort enge dingen. Het was zwaar hommeles tussen het Noorden en Zuiden. Wanneer het zwaar hommeles is, moeten mensen keuzes maken. Waar geloof je in? Hoe ver ben je bereid te gaan voor waar je in gelooft? Dien je als het om mensenlevens gaat af te stappen van je geloof/politieke opvattingen? Mercy Street heeft dus genoeg ammunitie voor interessant materiaal.

Het is nog te vroeg om deze vragen te beantwoorden in de eerste aflevering. Een eerste aflevering die er op papier veel beter uitzag dan wat er op mijn scherm te zien was. Mercy Street kwam bij mij niet binnen. Het is nergens slecht, maar niks grijpt je naar de strot. The New Nurse gaf mij niet een interessante of frisse blik op deze tijd. Hoe deze vrouwen zich staande gaan houden in deze wereld is het interessants, maar de overige personages maken vooralsnog geen indruk. Josh Radnor (How I Met Your Mother) is hier de chagrijnige arts, die natuurlijk over een paar afleveringen zal ontdooien. Ik snap het: het werk is kut in deze omstandigheden, maar dit is wel erg volgens het boekje.

Mercy Street Banner Meneer Vevie

De eerste aflevering van Mercy Street is typisch zo een aflevering die aan je voorbij gaat. Je raakt er niet echt bij betrokken. De echte interessante vraagstukken blijven uit. Dat is jammer. De eerste aflevering van een serie met zo een thema, moet je toch op een bepaalde manier bij de keel grijpen. Dat hoeft niet met de handen van Hulk Hogan te zijn, maar dan wel met de handen van een iets minder getalenteerde worstelaar. De serie had meteen méér een standpunt moeten innemen. Had maar iemand die écht unlikable is naar het scherm gegooid. Of polariserende handelingen van bepaalde personages, zodat je net als Mary en Emma wel een kant moest kiezen. Maar goed, het eerste seizoen telt maar zes afleveringen. Er zijn echter nog maar vijf afleveringen over, dus de volgende aflevering moet er wel meteen vol opzitten. Anders kun je, als je niet geïnteresseerd bent in dit genre, deze serie wel overslaan.

De trailer:

https://youtu.be/QunKw800sDM

One Response

  1. Gwen januari 24, 2016

Geef een reactie