Marseille – 20 Years (Pilot)

Marseille begint interessant en cliché tegelijk

“20 jaar alweer. Verdomme, wat hou ik van deze stad.” De stad waar burgemeester Robert Taro (Gerard Depardieu) het over heeft heet Marseille. Marseille is vandaag in première gegaan op Netflix en Meneer zat er weer klaar voor. Deceptie, politiek, verraad, broedermoord, intriges, misdaad: Marseille lijkt het allemaal in huis te hebben. De serie begint interessant, maar is zeker niet gevrijwaard van een potje clichés. Als je daar dus niet overheen kunt kijken, dan wordt deze eerste aflevering een groter probleem dan de problemen waarin monsieur Taro zich al snel bevindt.

Marseille is in feite een Shakespeariaans drama. De protegé die zijn leermeester uiteindelijk naar de kroon steekt. In deze eerste aflevering gaat het voornamelijk om een controversieel casinoproject. Robert Taro en zijn locoburgemeester Lucas Barres (Benoit Magimel) proberen steun te verwerven voor dit project. Dat betekent lobbyen. Dat betekent hielen likken. Ondertussen zien wij ook dat Robert medische problemen heeft. Dat mag natuurlijk niet aan het licht komen. Wie de serie Boss heeft gezien, zal zeker de nodige overeenkomsten zien met deze serie. Of dat positief of negatief uitpakt, laat ik aan jullie over.

De serie introduceert ons daarnaast aan zijn dochter Julie, een journalist. Julie is wellicht te ‘vriendelijk’ met Eric, een crimineel uit de beruchte achterstandswijk Felix Pyat. Deze Eric haalt zich problemen op de hals die zeker nog belicht zullen worden in de aankomende afleveringen. De georganiseerde misdaad in Marseille laat ook al snel zijn gezicht zien. Het is dus duidelijk: Marseille is een slangenkuil. De serie zal voornamelijk gaan om de strijd tussen de huidige burgemeester en de locoburgemeester.

Zoals gezegd begint Marseille interessant. Het is een ambitieuze serie die grootse thema’s probeert te belichten. Daarin slaagt 20 Years niet helemaal. Het is duidelijk dat de serie enorm veel potentie heeft. Er worden ook al interessante lijntjes uitgezet voor de resterende afleveringen. Helaas begeeft de serie zich regelmatig in drijfzand. Er is bijvoorbeeld een gemeentevergadering waarin de tegenstanders van Robert Taro wel heel theatraal en karikaturaal zijn. Dochter Julie kijkt ook wel heel lustig naar de rivaal van haar vader. En zo is het ook niet moeilijk te zien waar Lucas mee bezig is als hij zich zelf letterlijk een spiegel én masker voorhoudt.

Marseille mist nuance in deze aflevering. Het ligt er regelmatig te dik bovenop. Dat is zeker iets waar de serie aan moet werken. Het mooiste vind ik de stad Marseille zelf. Het is een mooi decor voor een serie. De stad bruist. Het is een stad waar veel gebeurt. Het contrast tussen rijk en arm. De gegoede klasse en de minderbedeelden. De politiek en misdaad. Je kunt alle kanten op met dit soort verhaallijnen. Ik hoop ook dat de georganiseerde misdaad nog meer een gezicht krijgt in het vervolg. Meer uitgediept wordt. Het wordt namelijk al snel duidelijk dat zij ver gaan om hun belangen te behartigen. Belangen die niet overeenkomstig zijn met de belangen van de gevestigde orde. Dat kan niet anders dan leiden tot botsingen. Ik zit dus al klaar in mijn botsauto.

Marseille Banner Meneer Vevie

Marseille moet dus nog meer de diepte in. Wat deze personages drijft blijft nog teveel aan de oppervlakte. Sommige personages zijn nog vrij eendimensionaal zelfs. Wat voor man is Robert Taro? Wat voor man is Lucas Barres? Wie is het wolf en wie is de lam? Wat voor impact heeft hun strijd op Marseille? Welke problemen hebben Eric en zijn maat zich op de hals gehaald? Het zijn vragen die beantwoord moeten worden. Je m’appelle Meneer en ik eis dat dit op een bevredigende manier gebeurt. Anders wordt het geen stedentrip naar Marseille voor mij. Alle acht afleveringen van deze serie staan nu op Netflix. Zeg nou zelf: de leader ziet er toch keurig uit? Viva Marseille!

De trailer:

 

5 Comments

 1. Dirk mei 6, 2016
  • Meneer Vevie mei 6, 2016
  • Stef mei 20, 2016
   • Dirk mei 22, 2016
    • Stef mei 22, 2016

Geef een reactie