Making a Murderer – Eighteen Years Lost (Eerste afl)

Making a Murderer doe je zo

Indrukwekkend en schrijnend tegelijk. Dat zijn voor mij de twee woorden waarmee ik Eighteen Years Lost wil beschrijven. Making a Murderer is een tiendelige documentaireserie over Steven Avery. Een man uit een kleine stad in Wisconsin die ten onrechte veroordeeld is voor de aanranding en mishandeling van een lokale vrouw. Het is natuurlijk beslist niet de eerste keer dat dit soort verhalen naar buiten komen. Wat deze zaak zo opmerkelijk maakt is het feit dat Avery moedwillig/doelbewust door de lokale politie/justitie erin is geluisd. Wat de zaak nog opmerkelijker maakt is dat Steven Avery na zijn uiteindelijke vrijlating de verdachte wordt in een moordzaak. Net op het moment dat hij een grote rechtszaak heeft aangespannen tegen de instanties die hem dit onrecht hebben aangedaan…

Steven Avery is een man uit een familie die er lokaal niet zo goed opstaat. De Avery’s zijn de zwarte schapen van de gemeenschap en zijn eigenlijk alles waar de gemeenschap niet mee geassocieerd wil worden. Het zijn geen actieve burgers en zij trekken hun eigen plan. Daarbij hebben meerdere leden van de familie een crimineel verleden, zo ook Steven. Het gaat allemaal mis wanneer Steven zijn nicht van de weg rijdt en een pistool op haar richt. Zijn nicht, die getrouwd is met een hulpsheriff, en de lokale politie gebruiken dit voorval om Steven achter de tralies te krijgen. Wanneer zich een zaak aandient die Steven in een nog kwader daglicht kan stellen, grijpen zij dan ook alle mogelijkheden aan om Steven te arresteren en uiteindelijk te veroordelen. Maar is alles wel volgens het boekje verlopen?

De vraag daarop hoef ik niet te beantwoorden, want het antwoord weten jullie al. De eerste aflevering van deze serie zet dan ook op boeiende wijze uiteen hoe het heeft kunnen gebeuren dat een onschuldige man opdraait voor een misdrijf dat hij niet heeft gepleegd. Als kijker krijg je door hoe machteloos je bent wanneer het rechtssysteem zijn pijlen op jou richt en alles in werking stelt om die pijlen af te schieten. Het is een treffend voorbeeld van het belang van een eerlijke, onafhankelijke en onpartijdige rechtsgang. Het is natuurlijk schrijnend dat dit soort gevallen voorkomen. Ik ben echter niet naïef. Terwijl ik dit typ zullen er mensen onterecht in de gevangenis zitten en zullen mensen onterecht veroordeeld worden voor een misdrijf dat zij niet hebben gepleegd. Het gebeurt. De dwalingen/wantoestanden in het Amerikaanse rechtssysteem zijn vaker belicht. Maar het wordt, helaas, pas zichtbaar wanneer de schijnwerpers er vol op zitten.

Ik zat net als bij The Jinx uiterst gebiologeerd te kijken naar wat zich allemaal heeft afgespeeld. Hoofdschuddend. Vaak hoofdschuddend. Voor de zoveelste keer tot de conclusie komend dat het systeem dat ons juist dient te beschermen, dient te zorgen dat elke burger een eerlijke kans krijgt, juist het systeem is dat zelf niet eerlijk opereert. Verbaasd over wat voor impact mensen met macht kunnen hebben op mensen zonder macht. En, over de handelingen die zij doen om zichzelf in te dekken en om maar geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen. Making a Murderer bied veel voer tot nadenken. Vooral voor mensen die er net als ik met weinig informatie ingaan en geen idee hebben hoe het met Steven Avery afloopt. Heeft hij, bijvoorbeeld, echt de moord gepleegd waar hij na zijn vrijlating van beschuldigd wordt? Of is het wederom de lokale politie/justitie die het op Avery voorzien heeft? En zijn dit soort middelen geoorloofd wanneer een verdachte wel schuldig blijkt te zijn?

Making a Murderer Banner Meneer Vevie

Making a Murderer is een must. Net als The Jinx en de podcast Serial. Het zijn true crime zaken als deze die echt onder je huid gaan zitten. Regisseurs Laura Ricciardi en Moira Demos zijn hier meer dan tien jaar mee bezig geweest. Zij zijn tijdens hun onderzoek zelf ook meerdere keren tegengewerkt door politie/justitie. De zaak gaat diep en belooft nog meerdere onverwachte wendingen te nemen. Ik zit op de eerste rij.

 

11 Comments

 1. Nostra december 19, 2015
  • Meneer Vevie december 19, 2015
 2. Dirk december 19, 2015
  • Meneer Vevie december 19, 2015
 3. Claire december 19, 2015
  • Meneer Vevie december 19, 2015
  • Dirk december 22, 2015
   • Dirk december 22, 2015
    • Meneer Vevie december 23, 2015
  • René januari 22, 2016
   • Meneer Vevie januari 24, 2016

Geef een reactie