Mad Dogs – Pilot

We zijn allemaal Mad Dogs…

Welkom bij Mad Dogs! Maak kennis met vier vrienden. Een prachtig eiland. Een grote villa. En een vriend die zij bezoeken met connecties! Al m’n urban mensjes zouden nu roepen: fissssaaa! Dat betekent feestje, by the way. Even weg van de dagelijkse sleur, de routine en alle andere kopzorgen. Het is tijd om je teleurstellingen weg te spoelen met veel alcohol. Helaas kan het ooit nooit leuk blijven. Leuk? Het bezoekje van de vier verandert al snel in een horrorfilm. Ik zou in ieder geval een tijdje niet op vakantie gaan… als ik het eiland tenminste overleef.

In Mad Dogs, de Amerikaanse remake van de gelijknamige Britse serie, zien wij hoe Lex (Michael Imperioli, The Sopranos), Gus (Romany Malco, Weeds), Joel (Ben Chaplin, Mad Dogs) en Cobi (Steve Zahn, The Perfect Getaway) op bezoek gaan bij Milo (Billy Zane, Charmed) in Belize. Dat terwijl de vier zichtbaar niet de beste relatie hebben. Milo is duidelijk succesvoller dan hen en de onderhuidse spanningen nemen dan ook snel toe. Dan gebeurt er iets dat de levens van deze mannen totaal overhoop gooit. Belize verandert razendsnel in een hel waaraan zij niet kunnen ontsnappen. Lukt het deze doodnormale mannen heelhuids huiswaarts te keren?

De pilot van Mad Dogs is al een jaar geleden beschikbaar gesteld door Amazon tijdens een van hun pilotseasons. De zender stelt dan een aantal pilots beschikbaar waar het publiek hun feedback op mag geven. De streamingdienst geeft aan dat deze feedback mede bepaald of de pilot vervolgens tot serie wordt besteld. Voor Mad Dogs was er goed nieuws en een jaar laten kunnen wij dan eindelijk het eerste seizoen begluren. Ik deed daarom mijn beste Ryan Lochte impersonatie en ben op de bank gedoken om deze pilot nogmaals te zien.

Dit is een goede introductie aan deze serie. Ben Chaplin had ook een rol in de Britse versie, alleen nam hij toen de rol van Milo voor zijn rekening. Het is leuk om deze jeugdvrienden te zien arriveren op Belize. Allemaal met hun bedenkingen, maar allen van plan om er het beste van te maken. Gedurende de jaren is het contact verwaterd en de verstandhouding onderling verslechterd. Dat is iets waar veel mensen zich in zullen herkennen. We krijgen ons eigen gezin, kinderen en wij gaan allen onze eigen kant op. Het contact en de mate waarin je elkaar ziet wordt gewoon minder. Dat hoort bij het leven.

Mad Dogs laat de onderlinge irritaties tussen deze mannen aan de oppervlakte komen. Gestaag komt het tot een grote confrontatie. De uitkomst doet je wel op het puntje van je stoel belanden. Ik was wel even gevloerd. Sterk acteerwerk zorgt er voor dat deze pilot beter is dan gemiddeld. De acteurs zijn op elkaar ingespeeld en dat merk je. Vooral na de heftige gebeurtenis die deze pilot kenmerkt, zie je het afgrijzen en de angst op hun gezicht. Dat wordt zeer overtuigend belicht en zal voor velen ook dé hoofdreden zijn om klaar te zitten voor de rest van het seizoen.

De serie gaat in essentie over een aantal mannen die hun verschillen opzij moeten zetten om levend van het eiland af te komen. Het gaat over de wilskracht om een traumatische ervaring te overleven. Kun je je hoofd erbij houden in stressvolle situaties? Wie kan hier mee omgaan en wie bezwijkt onder de druk? Bovenal gaat het om loyaliteit. In tijden van nood leer je je echte vrienden kennen. Dan leer je misschien ook dingen kennen die je liever niet had leren kennen. Wie staat er voor elkaar klaar… Wie probeert zijn eigen hachje te redden…

Het gevaar dat op de loer ligt is dat de serie de meest vreemde obstakels op hun pad knikkert. Dat de serie meer probeert te vertellen dan het verhaal toelaat. Het ligt voor de hand om de heren, omwille van het plot, in allerlei situaties neer te pleuren. Dat is dan ook wat vaak gebeurt in het type serie als Mad Dogs. Wat je dan vaak ziet is dat de situaties steeds absurder worden en dat het geheel rap ongeloofwaardiger/onlogischer wordt. Met andere woorden: alles om het lijden/de spanning te verlengen. Dat is never de way to go. Het doet namelijk alleen maar afbreuk aan wat de mannen meemaken. Aan wat wij meemaken als kijkers.

Mad Dogs Banner Meneer Vevie

Dat zijn zorgen voor later. Zorgen die ik hoogstwaarschijnlijk wel zie uitkomen, trouwens. Maar de pilot doet wat het moet doet. De aflevering maakt benieuwd naar meer. Dat blijft natuurlijk een van de belangrijkste functies van een pilot. Het eerste seizoen is op 22 januari (2016) uitgebracht door Amazon. Wie op zoek is naar een thriller, moet er serieus over nadenken om op de bank plaats te nemen voor de capriolen van deze heren.

De trailer:

Geef een reactie