MacGyver – Pilot

De oude of de nieuwe MacGyver: zeg het maar

Veel serieliefhebbers zijn nu al moe. Compleet buiten adem. De televisiestudios blijven namelijk maar oude series recyclen. In veel gevallen heeft niemand daarom gevraagd. Zij hebben mij niet gebeld, of zo. Ik vind dat onbeschoft. Zij hadden best rekening met mij kunnen houden. Meneer is echter altijd eerlijk. Ik begrijp dat deze remake van MacGyver er is. Daarvoor hoef ik zelf geen fan van de serie te zijn. Met wat tegenwoordig allemaal mogelijk is met televisie, kan een nieuwe ‘Mac’ alleen maar toffere trucjes uithalen. Ik begrijp ook waarom een serie als dit een massapubliek zou kunnen aanspreken. Het gaat hier om luchtig vermaak en laten wij eerlijk zijn: daar stemmen de meeste televisiekijkers voor in. Soms wil je toch ook gewoon je voeten op de bank neerleggen en niet teveel nadenken?

Op voorhand weet je dat dit het type serie is dat niet in de smaak zal vallen bij televisiecritici. Ik ga ervan uit dat er niet malse (lees: hele negatieve) kritieken op dit moment op het wereldwijde web circuleren. Van mij hoef je zo een recensie niet te verwachten, dus haal opgelucht adem als MacGyver je ding is. Bij het kijken heb ik mij een simpele vraag gesteld: weet deze pilot te vermaken? Ik denk dat je een serie als deze daar op moet afrekenen. Kom dus niet bij Meneer aan met: ‘het doet niet hetzelfde als de hoogvliegers op seriegebied’. Topseries mag je best vergelijken met andere topseries en dan kritisch zijn, maar series die niet deze ambitie hebben kun je daar niet op veroordelen.

Ik had meer vernuftige trucjes verwacht

Ik had inderdaad iets meer verwacht van deze pilot. Wij maken hier kennis met een jongere MacGyver (Lucas Till, X-Men), die werkzaam is voor een geheime overheidsdienst. Met zijn vernuftigheid slaagt hij erin om zich op ingenieuze wijze uit benarde situaties te redden. Hij wordt geassisteerd door veteraan Jack (George Eads, CSI) en zijn vriendin Nikki (Tracy Spiradakos, Revolution), een hacker. Wanneer een rivaliserende organisatie een terroristische aanslag wilt plegen, moet daar natuurlijk een stokje voor gestoken worden. Wie komt dan to the rescue? Tja, als het Mac en de zijnen niet zijn dan is er wat aan de hand. Dan hoefde hij zich ook geen MacGyver te noemen.

De inventiviteit van Mac stelde mij dus een beetje teleur. Natuurlijk, het is knap wat hij doet. Hij doet echter niks nieuws. De oude serie bracht wat dat betreft hetzelfde. Dat wilt niet zeggen dat Mac in aankomende afleveringen niet fraaie staaltjes gaat uithalen, maar in de pilot verwacht je toch al iets meer spektakel van de man. Het is jammer dat MacGyver voor ons moet uittekenen wat Mac dan gebruikt om uit een bepaalde situatie te komen. Dat is echt niet nodig. Lucas Till moet duidelijk groeien in zijn rol. Het mag charismatischer. Deze jonge Mac mag zich nog wat meer onderscheiden. Dat is toch waar de oude serie om bekend staat. De actie was bijzaak, het ging om de kunsten van Mac. Het is ook spijtig dat ik vanaf het begin van de pilot al doorhad welke wending er aan zat te komen. Dat kan beter. Dat is al snel het lot van series als MacGyver: het is al snel vrij voorspelbaar.

Gewoon luchtig vermaak

MacGyver banner meneer vevie

Dat denk ik dus wel. Het wordt inderdaad nergens verrassend. Het plot van de pilot is niet erg opwindend. Meneer kijkt nu niet opeens met geile verlangens naar Mevrouw Vevie. Ik schuifel niet opeens als een roofdier door mijn woonkamer. Vraag jezelf echter af of dit een serie is die in de smaak zal vallen bij het publiek van CBS. Een zender die ook series als de NCIS-franchise, Hawaii Five-0 en Scorpion op de buis brengt. Dan denk ik ‘ja’, deze serie zal bij hen in de smaak vallen. Dat is toch uiteindelijk waar het om draait. Zo realistisch moeten wij wel wezen. Ik ga MacGyver zelf overslaan. Dit is geen serie waar ik zelf enthousiast van word. Er zijn zoveel andere series op televisie en zo weinig tijd. MacGyver geef ik daarom meteen een hand en wens ik verder succes.

De trailer:

Geef een reactie