Luke Cage – Eerste afleveringen

Zijn naam is Cage. Luke Cage.

Meneer Cage maakte al zijn opwachting in Jessica Jones, maar nu moet hij het echt in zijn eentje doen. De derde Marvel-serie van Netflix is dan eindelijk hier: Luke Cage. De man. De onverwoestbare uit Savannah, Georgia. Het eerste seizoen van deze serie is nu te zien op de streamingdienst. Zul je net zien dat ze storing hebben op het moment dat je net gretig naar je bank sluipt. Velen zullen het eerste seizoen al in zijn geheel hebben gezien, maar Meneer is nog niet zo ver. Sometimes life get’s in the way, you know. Er zijn natuurlijk belangrijkere dingen in het leven dan series. Zelfs in het leven van een serieliefhebber als ik.

Luke is niet iemand waar je problemen mee wilt

Dat klopt als een bus. Luke (Mike Colter, The Good Wife) heeft heel wat meegemaakt. De man heeft diepe onderliggende trauma’s die hij zo ver mogelijk probeert weg te stoppen. Hij vliegt dan ook liever onder de radar. Dat is ook de reden dat hij is ondergedoken in Harlem en hij zwart werk voor Pops (Frankie Faison, Banshee). Luke doet simpelweg net genoeg om het hoofd boven water te houden. Hij heeft zich voorgenomen zich niet met de zaken van anderen te bemoeien. Dat verandert wanneer een werknemer van Pops zo stom is om de beruchte Cottonmouth (Mahershala Ali, The 4400) te bestelen. Deze diefstal zal namelijk ernstige gevolgen hebben in Harlem. Het duurt niet lang voordat Luke het opneemt tegen Cottonmouth en Harlem probeert te zuiveren van de plaag die de wijk in zijn greep houdt.

Toen de leader van Luke Cage op mijn scherm verscheen, dacht ik: ‘oké, het begint al lekker’. De serie verwelkomt ons meteen met oldschool Hiphop en dat mag altijd. Ik ben namelijk opgegroeid met deze muziek. Ik werd blij toen ik de poster van Biggie Smalls (The Notorious B.I.G.) in het kantoor van Cottonmouth zag hangen. Tijdens de eerste aflevering wordt al meteen duidelijk dat dit een serie is die enorm eigen is. De leefwereld van Luke voelt namelijk zeker anders aan dan die van Daredevil en Jessica Jones. Het is mooi dat men er in is geslaagd om een Harlem te creëren dat zo eigen is.

Say it loud, I’m black and I’m proud

Wat erg opvalt is dat Luke Cage duidelijk zijn eigen identiteit heeft en erg geworteld is in de Afro-Amerikaanse cultuur. Je merkt dat de serie gemaakt wordt door mensen die weten waar zij het over hebben en die affiniteit hebben met de zwarte cultuur. Als liefhebber van Hiphop, R&B en Blues, ga ik ook lekker op de muziek die te horen is. Raphael Saadiq en Faith Evans zijn in levende lijve te zien in de eerste afleveringen en de overige muziek (o.a. Wu-Tang Clan) draagt goed bij bij de sfeer die de serie probeert te creëren. Harlem komt volledig tot leven op het scherm. Het is rauw, levendig en er is een mengelmoes aan culturen. Dat kenmerkt New York, maar zeker Harlem waar de Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur zo bepalend is.

Luke Cage draagt, natuurlijk, ook niet zomaar een hoodie. Er zijn de afgelopen jaren veel zwarte mannen die een hoodie droegen, doodgeschoten door de Amerikaanse politie. “Een zwarte man in een hoodie zorgt voor veel angst”, aldus Hilary Clinton. Laat de hoofdrolspeler van deze serie nou net kogelvrij zijn. Noem het maatschappijkritiek of een politieke boodschap: het is in ieder geval zeker ironisch. Deze serie zet de zwarte cultuur op de voorgrond en is daar trots op. Kijk naar het taalgebruik, of naar de historische namen die genoemd worden die veel hebben betekend voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. De showrunner, Cheo Hodari Coker, weet wat hij wilt belichten en welke verhalen hij wilt vertellen. Mike Colter en Coker geven dat ook mooi aan in dit artikel. Net als Jessica Jones is Luke Cage zodoende toch een grensverleggende serie voor Marvel.

Op naar de rest van het seizoen!

Luke Cage banner Meneer Vevie

Dat staat natuurlijk vast. Luke Cage is een serie dat zo in mijn straatje ligt, dat ik sowieso zou kijken. Ik keek er ook al maanden naar uit. De eerste afleveringen stellen gelukkig zeker niet teleur. Het acteerwerk is goed. De meeste personages krijgen goed materiaal om hun tanden in te zetten. Mike Colter bewees in Jessica Jones dat hij klaar is om zijn eigen serie te dragen. Dat maakt hij hier zeker waar. Mahershala Ali is ook lekker op dreef als Cottonmouth. Datzelfde geldt voor Simone Missick als rechercheur Misty Knight. Ik ervaar wel weer een beetje het Netflix-probleem en ik vraag mij ook hier af of de lange looptijd voor deze afleveringen wel nodig was. Hier en daar kon er zeker een scène geschrapt worden. Ik kan mij goed voorstellen dat sommige kijkers daarom moeite zullen hebben met het tempo en het te traag vinden gaan.

Het niveau van de drie afleveringen die ik heb gezien, is echter meer dan degelijk. Er worden interessante lijnen uitgezet voor het restant van het seizoen. Wel vraag ik mij af of er veel spanning te halen valt uit een verhaal van een man die kogelvrij is. Als niemand van zijn tegenstanders hem kan schaden, kan het natuurlijk niet erg spannend worden. Ik ben benieuwd hoe de serie hiermee omgaat. Er zal toch een personage, of iets anders, geïntroduceerd moeten worden, die gelijke tred kan houden met Luke. We zullen zien of deze twijfels gegrond zijn. Ik ga dus snel verder en kijken of de serie hierin slaagt.

De trailer:

Geef een reactie