Lucifer – Pilot

Lukt het Tom Ellis om Lucifer overeind te houden?

Soms is een team afhankelijk van één speler. Ongeacht hoe vaak andere spelers zichzelf ook verwennen in de spiegel óf zichzelf voorhouden dat zij de volgende wedstrijd een heldenrol zullen vervullen. Er kan echter maar één El Capitan op het schip zijn. Lucifer is afhankelijk van Tom Ellis (Rush). Zelfs Stevie Wonder kan dat zien. De pilot van Lucifer is niet opmerkelijk. Althans, het verhaal is al zo vaak verteld in een andere procedural dat je totaal niet opkijkt van de uitkomst. Daarom is het zo belangrijk om een speler van wereldklasse te hebben. Die is namelijk in zijn eentje in staat om een team boven zichzelf uit te laten stijgen. Vraag het maar aan iemand in Napoli.

Morningstar. Lucifer Morningstar. Tom Ellis speelt hier dus de duivel Lucifer. De duivel had geen zin meer in de hel en besloot op vakantie te gaan. Dat is een definitieve vakantie geworden, want Lucifer is niet van plan om terug te keren. Dat wordt hem niet in dank afgenomen door zijn vader (hoogstwaarschijnlijk de Opperduivel) en de engel Amenadiel (D.B. Woodside). Die willen namelijk dat Lucifer zo snel mogelijk terugkeert. Lucifer runt nu een nachtclub in Los Angeles en raakt ‘bevriend’ met rechercheur Chloe Dancer (Lauren German, Chicago Fire). Dit gebeurt na de moord op een vriendin van Lucifer. Lucifer maakt het zijn missie om de dader op te sporen, waardoor Chloe wel met hem moet samenwerken.

Vanaf dat moment werk je dus samen met de duivel. Dat kan geen pretje zijn. Gelukkig heeft Lauren German een uitstekende wingman in Tom Ellis. Ellis is namelijk fantastisch in Lucifer. De man heeft charisma, droge humor en weet de dialogen echt te verkopen. Hij is aanwezig op het scherm en geloofwaardig. Als kijker geloof je dat vrouwen zijn boxershort willen uitdoen én zijn tegenstanders hem vrezen. Tom Ellis is really that good! Ik realiseer mij dat het niet nodig was om dat in het Engels te zeggen. Maarja, niet omdat het moet maar omdat het kan! De wisselwerking tussen Ellis en German is leuk en zal hopelijk alleen maar groeien.

Lucifer is losjes gebaseerd op de comic van Neil Gaiman. Nu ben ik niet bekend met deze comic, maar de serie schijnt hier enorm van te verschillen. Ik weet dus niet hoe duister of humoristisch de comics waren, maar hier is voldoende humor aanwezig. Lucifer heeft hele leuke onderonsjes met de therapeut (de lieftallige Rachael Harris) van het slachtoffer en met de dochter van Chloe. Daarbij vallen dus vooral de dialogen op en het zichtbare genot waarmee deze uitgesproken worden. Het zijn deze luchtige momenten die de pilot heel erg aangenaam maken. Daardoor vliegt de tijd zo voorbij. Dat maakt dit ook een heel leuk begin, dat nieuwsgierig maakt naar het vervolg.

Ik begrijp daarom niet waarom Christelijke organisaties in Amerika de serie wou boycotten. Een petitie om de serie te cancelen werd ondertekend door meer dan 27,000 mensen. De serie zou volgens hen Satan glorificeren. Natuurlijk zou je het zo kunnen zien, maar Tom Ellis’ personage wordt veel gelaagder neergezet. De pilot toont aan dat de makers echt niet van plan zijn om een personage te tonen dat alleen maar dood en verderf zaait. Was dat wel het geval, dan was veel meer voor dit argument te zeggen dan nu het geval is.

Lucifer Banner Meneer Vevie

Wat dus inmiddels duidelijk is, is dat Lucifer veel minder de moeite waard zou zijn zonder Ellis. Eerlijk is eerlijk: dan was het gewoon de zoveelste procedural. Wéér een serie over iemand met krachten/gaven die een agent bijstaat. Daar hebben wij er al genoeg van gehad. Hoe goed een acteur ook is: als het materiaal niet opmerkelijk is, dan valt zo een standaard vertelling bijna niet te verbloemen. Het wekelijkse boefje vangen resulteert vaak niet in de spannendste verhalen. Ik hoop daarom dat de serie zich ook veel zal focussen op de verstandhouding tussen Lucifer, de hel en Amenadiel. Dat de dreiging vanuit de hel reëel wordt. Dat de dreiging constant op de loer ligt. Dit aspect is namelijk wat Lucifer meer kan maken dan de zoveelste procedural. De serie gaat officieel op 25 januari 2016 in première op de Amerikaanse zender Fox.

De trailer:

6 Comments

  1. Sascha januari 16, 2016
    • Meneer Vevie januari 17, 2016
  2. Dirk januari 17, 2016
    • Meneer Vevie januari 17, 2016
  3. Chocka januari 27, 2016
    • Meneer Vevie januari 27, 2016

Geef een reactie