Recensie: Lore – Eerste afleveringen

Doe mij maar meer van Lore

Lore is gebaseerd op de gelijknamige podcast van Aaron Mahnke. Ik zal eerlijk zijn: ik had nog nooit van Lore gehoord. Dat ligt zeker aan mij, want meer dan 5 miljoen mensen luisteren maandelijks naar deze podcast. Het is een podcast die dieper kijkt naar historische gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen hebben vaak te maken met het geloof, bijgeloof en wat de mensheid in het verleden voor waar aan nam. Hoe waar zijn deze verhalen en waar zijn ze op gebaseerd? Wat vooral duidelijk wordt in deze drie afleveringen is dat het geloof/bijgeloof dat wij hebben desastreuze gevolgen kan hebben.

De dingen waar wij in geloven

In de eerste aflevering gaat het om een gezin die meerdere familieleden heeft verloren aan tuberculose. De vader van het gezin is ten einde raad en wendt zich tot bijgeloof om de ziekte te bestrijden. De tweede aflevering toont het verhaal van dokter Freeman (interessant artikel over Freeman). Deze arts voerde lobotomieoperaties uit en was ervan overtuigd dat lobotomie de gezondheidszorg zou veranderen. In de derde aflevering wordt er gekeken naar het verhaal van Bridget Cleary, wiens man ervan overtuigd was dat zijn vrouw in de greep was van een ‘changeling’ (een wezen in de Ierse folklore).

Wat Lore zo boeiend maakt (ik was echt aan het beeldscherm gekluisterd), is dat de horror dus zit in de donkere aard van de mens. In, bijvoorbeeld, onze ego, trots, of wanhoop. Het blijkt dat wij dan in staat zijn om dingen te geloven die je voor je gevoel alleen terug ziet in horrorfilms. Het angstaanjagende is echter dat het waargebeurde verhalen zijn. Lobotomie werd echt uitgevoerd. Nu wordt de ingreep terecht als barbaars bestempeld, maar artsen waren echt heilig overtuigd van de werking van deze ingreep. Mensen met depressies en andere geestelijke problemen werden blootgesteld aan deze procedure. Om stil van te worden. De man van Bridget Cleary deed echt wat hij deed om de changeling te bestrijden. Lore maakt je blij dat je in een ander tijdperk bent geboren en laat je gruwelen.

Een nieuwe kijk op oude verhalen

Lore

De eerste aflevering werpt, bijvoorbeeld, een blik op waar vampirisme vandaan komt. Wat vooral blijft hangen is hoe bijgelovig de mens was/is. In de moderne tijd zijn we natuurlijk rationeler, maar in vele culturen is bijgeloof nog steeds een bekend fenomeen. Bijgeloof is ook groot in Suriname en wij kennen veel van dit soort verhalen. Wij kennen ook veel rituelen waar een ander zeer vreemd van zou opkijken. Dat geldt ook voor andere Zuid-Amerikaanse landen en landen in het Caribisch gebied. Men is soms zo heilig overtuigd van rituelen en bijgeloof, dat rationeel denken helemaal niet wordt toegepast. Dat kan eng zijn. Vooral als het wordt aangegrepen om afschuwelijke daden goed te praten. Denk aan de albino’s die hun leven niet zeker zijn in Afrika, omdat hun lichaamsdelen ziektes zouden genezen. Bijgeloof kan dus behoorlijk angstaanjagend zijn.

Lore heeft dus genoeg bronmateriaal om meerdere seizoenen mee te vullen. Door slim gebruik te maken van animatie, narratie en historische beelden, slaagt de serie erin om interessante verhalen te vertellen. De voiceover van Aaron Mahnke zorgt er voor dat het podcast gevoel behouden blijft. Het is volkomen begrijpelijk dat Amazon Mahnke heeft benaderd voor dit project. Zijn vele luisteraars bewijzen dat mensen ge├»nteresseerd zijn in hoe bekende horrorlegendes tot stand zijn gekomen. Dit zijn de verhalen waar mensen nachtmerries over hebben. De verhalen die vroeger verteld werden bij kampvuren om mensen angst aan te jagen. Laten we eerlijk zijn: we houden toch allemaal van een intrigerend verhaal? Alleen daarom al is Lore beslist de moeite waard.


Heb je de eerste afleveringen al gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie