Lethal Weapon – Pilot

Meneer heeft een Lethal Weapon

Wie heeft vroeger de Lethal Weapon films gezien? Velen van jullie zullen nu hun hand in de lucht steken. Vooral de oldies onder ons, waar ik mijzelf helaas ook toereken. Mel Gibson en Danny Glover als Riggs en Murtaugh. Ik heb mij goed vermaakt met deze hitfilms. Dat betekent tegenwoordig automatisch dat je moet vrezen voor een remake. Dat is nou eenmaal de trend, weet je. Dat is hip! Dus worden wij nu gefronteerd met de televisieversie van Lethal Weapon.

Of iemand daar op zat te wachten doet er niet toe. Zij maken, wij slikken. Meneer heeft gedaan wat hij altijd doet: gewoon voor een nieuwe serie gaan zitten en het een eerlijke kans geven. In de pilot worden politieagenten Martin Riggs (Clayne Crawford) en Roger Murtaugh (Damon Wayans Sr.) aan elkaar gekoppeld. De twee kunnen niet meer verschillend zijn. Opposites attract? Wel in het geval van deze serie. De heren kunnen niet met elkaar overweg en waren liever niet aan elkaar gekoppeld. Of in het geval van Riggs: helemaal aan niemand gekoppeld.

De band tussen Riggs en Murtaugh

Wanneer de heren een moordzaak onderzoeken leren zij (hoe kan het ook anders) elkaar toch waarderen. Beide mannen hebben niet lang geleden een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt. Dat tekent je toch als mens, dat schept toch een band. Riggs heeft niet lang geleden zijn vrouw en ongeboren kind verloren. Dat noem ik het moment dat je leven voorbij is. Wij mogen dus blij zijn dat Riggs en Murtaugh in elkaars leven zijn verschenen. De twee zullen namelijk nog veel aan elkaar hebben.

Lethal Weapon hanteert duidelijk dezelfde formule als de films. Logisch, dat was/namelijk een recept dat smakelijk is gebleken. Dus zien wij Crawford en Wayans Sr. hier kibbelen, meningsverschillen hebben, etcetera. Ik kan de dynamiek tussen hen wel waarderen. De een zorgt voor de humor en de ander speelt de rauwdouwer wanneer nodig. In de films gaat het toch voornamelijk om de band tussen hen en dat kun je ook hier verwachten.

Gewoon degelijk vermaak

Lethal Weapon banner Meneer Vevie

 

Inderdaad, het is gewoon degelijk. De achtervolgingscène is aardig. De shoot-out is aardig. Het ziet er goed uit en (zoals gezegd) de hoofdrolspelers maken deze eerste aflevering de moeite waard. Het wordt nergens opmerkelijk of grensverleggend, maar het duikt ook nergens onder de grens. Het is niet de beste pilot van dit herfstseizoen (of een must-see), maar je kunt het slechter treffen. Dit is een mengelmoes van humor en actie, luchtigheid en serieuze zaken die spelen in het leven van Riggs en Murtaugh.

Ik denk dat ik deze serie zelf ga overslaan, maar de pilot is goed te doen. Wie weet schuif ik wel sporadisch aan om te kijken wat de heren uitspoken. Meneer zegt dus: kijk Lethal Weapon voor Crawford en Wayans Sr. en de band die hun personages delen. De liefhebber van politieseries mag wat mij betreft sowieso aanschuiven. Er staat al een stoel klaar.

De trailer:

Geef een reactie