Legends of Tomorrow – Pilot (Part 1)

Legends of Tomorrow schiet nog niet uit de startblokken

Fanboys en fangirls! Laten wij eerlijk zijn… Het begin van Legends of Tomorrow is niet heel denderend. Raak niet ongesteld. Meneer zegt niet dat het slecht is, maar deel één van de pilot is niet sterk. Deze spinoff van Arrow en The Flash is voor The CW natuurlijk een gegarandeerde hit. Je kunt de zender niet kwalijk nemen dat zij het volgende dachten: ‘laten wij bepaalde personages uit The Flash en Arrow, die de fans tof vonden, hun eigen show geven’. Dat hebben zij dus gedaan en het resultaat is een serie die duurder is uitgevallen dan verwacht. Maar kom op, met zo een grote cast (met dure namen) en de CGI (special effects) die de serie nodig heeft om er gelikt en overtuigend uit te zien: dat was te verwachten!

In Legends of Tomorrow reist tijdreiziger Rip Hunter terug in de tijd om een team te formeren. Dit team moet volgens Hunter in staat zijn de onsterfelijke Vandal Savage te verslaan. Niet toevallig zijn dit dus prominente leden die eerder te zien waren in de voorgangers van deze serie. Rip Hunter wordt niet al te enthousiast ontvangen. Als ik nu ergens zou aankloppen. Zou zeggen dat ik uit de toekomst kom. Én hulp nodig heb om de wereld te redden… dan zou je mij waarschijnlijk neerslaan. Of adviseren terug te reizen naar het gesticht waar ik vandaan kom.

Het is dus begrijpelijk dat onder andere The Atom (Brandon Routh, Arrow), White Canary (Caity Lotz, Arrow), Hawkman (Falk Hentschel, Arrow), Hawkgirl (Ciara Renee, Arrow) Firestorm (Victor Garber en Franz Drameh, The Flash), Captain Cold (Wentworth Miller, The Flash) en Heatwave (Dominc Purcell, The Flash) sceptisch zijn. Later zetten zij hun verschillen opzij en besluiten zij Hunter bij te staan in zijn missie. Wat hebben zij trouwens te verliezen. Op aarde zijn zij nobodies. Nu hebben zij de mogelijkheid om legenden te worden. Dat aanbod neemt iedereen meteen aan, toch?

Dit alles resulteert in een hele standaard aflevering, die nergens echt opmerkelijk wordt. Oké, het ziet er goed uit. Dat zeker. Het is echter oppervlakkig. De hele pilot bestaat alleen maar uit set-up. De dialogen zitten boordevol expositie. Er wordt achtergrondinformatie op achtergrondinformatie gestapeld. Deze personages beklimmen niet de Mount Everest, maar de Mount Achtergrondinformatie. ‘Die heeft dit gedaan, die voelt zich om deze reden zo, dit gebeurde toen’, etcetera. Dit wordt natuurlijk gedaan om de kijkers die Arrow en The Flash niet hebben gezien te verwelkomen, maar het zorgt ervoor dat de pilot één grote informatiedump is. Nergens wordt er enige momentum opgebouwd.

De pilot is overvol! Ik snap heus wel dat The CW al deze personages in een serie wou proppen, maar na het zien van deze pilot vraag ik mij af of dit nodig was. Of, in ieder geval, of de makers niet beter meerdere afleveringen hadden kunnen gebruiken om de personages naturel te introduceren. Deel één van de pilot is té geforceerd. Alles wat je leert kennen over deze personages, wordt je verteld. Er is geen ruimte voor karakterontwikkeling. Er is geen ruimte om de personages te verdiepen. Dat is ook logisch, want het zijn er zoveel! Het is jammer dat de mensen achter Arrow en The Flash het op deze manier hebben aangepakt. Niemand maakt namelijk (nog) indruk, omdat niemand daar de kans voor krijgt.

De kijker die niet veel heeft met superheldenseries zal dus veel minder coulant zijn voor het begin van deze serie, dan de kijkers die vanuit Arrow en The Flash naar deze serie trekken. Dat begrijp ik volkomen. Als je de pilot kritisch bekijkt, dan is het namelijk niet veel. Het team reist bijvoorbeeld naar 1975. Daar gaat een groot deel van het team op bezoek bij een professor. Heatwave, Captain Cold, White Canary en de helft van Firestorm blijft achter op het schip. Dan besluiten de eerste drie ook het schip te verlaten om even op de wandel te gaan. Wat volgt is een verplichte vechtpartij, alleen om deze drie ook wat aandacht te geven. Even laten zien dat zij er ook nog zijn. Het begin is te formulematig!

Daarbij is het verhaal alles behalve opmerkelijk. Het is het typische ‘een groep komt samen omdat zij de enigen zijn die een bepaalde dreiging kunnen beteugelen’ verhaal. Alles verloopt volgens het boekje. Er wordt nergens een zijweg genomen. Legends of Tomorrow maakt nog niet bepaald duidelijk waarom juist deze groep is geformeerd. Er is geen andere reden, dan simpelweg omdat dit fan favorites zijn. Juist door al deze elementen is het begin van Legends of Tomorrow een routineklus. Het is de ‘niet omdat het moet, maar omdat het kan’ reclame.

Legends of Tomorrow Banner Meneer Vevie

Na dit alles op je bord gegooid te hebben: ik kijk heus wel uit naar het vervolg van deze serie! Maar als ik deze aflevering kwalitatief moet beoordelen, en eerlijk moet zijn, dan schiet de aflevering tekort. Het eerste seizoen van Arrow had ook de nodige opstartproblemen. Datzelfde zal in Legends of Tomorrow het geval zijn. De serie zal simpelweg tijd nodig hebben om alle personages op een zinnige/logische manier te gebruiken. De serie zal ook tijd nodig hebben om écht duidelijk te maken waarom deze serie bestaansrecht heeft. De kijkcijfers zullen echt wel goed zijn, maar elke serie heeft een reden voor bestaan nodig. Als het niet op een kwalitatieve en doordachte manier wordt gedaan, zien zelfs de grootste fans er snel doorheen. Dus voor nu is het hopen dat de serie snel alles weet glad te strijken. Het zijn dan misschien Legends of Tomorrow, maar nog zeker niet van vandaag.

De trailer:

Geef een reactie