La Famiglia – Eerste aflevering

Door dik en dun La Famiglia

La Famiglia begint onheilspellend met de volgende woorden: “Ik was erbij. Ik heb het laten gebeuren. In twee weken alles naar de klote. De twee broers. Zo gek op elkaar. Franco was anders. Ja, oké, dat wisten wij allemaal, maar hij hoorde erbij. Ja, toch? Hij hoorde toch bij onze familie? Hoe heeft ‘ie ons kunnen verraden. Het restaurant is ons restaurant niet meer. Ons leven is ons leven niet meer. Ze komen naar Nederland en ze pakken ons alles af. Alles…”

Alles gaat naar de klote, kwestie van tijd

Deze voiceover van Marloes Esposito (Ariane Schluter) geeft al een goede voorbode voor wat er staat te gebeuren in La Famiglia. Wij maken kennis met een Nederlands-Italiaanse familie. De ene broer, Salvatore (Hein van der Heijden), heeft zijn eigen restaurant en de andere broer, Franco (Teun Kuilboer), is bezig met schimmigere zaken. De goede broer en de kwade broer, zeg maar. In de kelder van het restaurant wonen nog familieleden van de broers. Dit zijn Italianen van de oude stempel. Italianen die opgenomen waren in de maffia en waar Franco veel van heeft afgekeken. Dat oude leven van de oude garde sluimert altijd op de achtergrond en dreigt elk moment de kop op te steken. Het is een kwestie van tijd voordat het leven van de Esposito’s een totaal andere wending neemt.

Ik weet nog niet wat ik moet denken van La Famiglia. Het lijkt alsof wij naar twee series in een zitten te kijken. Franco lijkt in een heel andere serie te spelen dan de rest van de familie. Dat heeft natuurlijk te maken met hoe Teun Kuilboer het personage neerzet. Franco komt nu al over als een schimmige maffiosi en dat is vast de bedoeling. Maar als je zijn gedrag vanaf het eerste moment dat hij op het scherm verschijnt koppelt aan de woorden van Ariane Schluter, dan is het geen wonder dat nu ‘alles naar de klote is’. Wat dat betreft had ik liever een Franco gezien die geleidelijk afglijdt naar ‘the dark side’. Er is namelijk een flashback van een jonge Franco en Salvatore die ook niet bepaald subtiel is.

Broeders door dik en dun?

La Famiglia banner Meneer Vevie

Wat is een mens zonder familie? Dat ligt eraan. Wanneer je familie je alleen maar hoofdpijn geeft, dan kun je je serieus afvragen of je niet beter af bent zonder. Vooral in het geval van Marloes Esposito, die al haar tijd heeft gestoken in het opbouwen van een respectabel bedrijf. Een bedrijf dat een goede naam heeft in de gemeenschap. Wanneer je familie je dan wat flikt, dan lijkt het mij logisch dat de familieband onder druk komt te staan. Dat trekt mij het meest van deze serie. Dat zou ik dan ook graag willen zien. Op wie kun je bouwen wanneer het slecht gaat? Wie kun je vertrouwen? Is de familieband sterk genoeg om de aankomende storm te overleven… want het gaat stormen, dat is zeker.

Dat er wat staat te gebeuren tussen de broers, dat is duidelijk. Salvatore heeft een gezin en zijn eigen restaurant, dus hij heeft veel te verliezen. Dit lijkt een klassiek verhaal te worden over de ene broer die de andere broer meesleurt in de neerwaartse spiraal waarin hij zich bevindt. La Famiglia weet mij nog niet helemaal te overtuigen, maar ik ben bereid om het nog een aantal afleveringen de kans te geven. De cast is interessant en ik heb wel het idee dat zij wat kunnen met dit thema. En, soms moet je ook gewoon iets een kans geven. Je kunt alles meteen afschieten, maar dan blijft er weinig over. Ik schuif dus volgende week weer aan bij de familie Esposito. Beter staat mijn pasta klaar!

De trailer:

Geef een reactie