Klem – Bloedvriendinnen (Pilot)

Meneer zit Klem

Wat is dit nou? Dit had ik niet verwacht. Ik dacht na acht jaar vrij te komen. Al die ellende. Dat vies eten. Geen Netflix. Geen Georgina Verbaan. En de douche… dat water was steeds zo lauw. Mijn dochter heb ik al die tijd moeten missen. Ik zat zogenaamd in het buitenland, maar wij weten inmiddels allemaal waar ik echt zat. Ik zat Klem. Ja, in de bak. De gevangenis, of de jilla (zoals ze het op straat noemen). Nu ben ik vrij. Met een naam als de mijne zijn er weinig opties. Ik zal moeten doen wat ik moet doen. Met alle gevolgen van dien.

Nieuwe Series 2017 Meneer Vevie

Toppie, die Marius

Dit is niet het verhaal van Meneer. Thank God! Dit is het verhaal van Marius Milner (Jacob Derwig). Een topcrimineel die net is vrijgelaten. Dat is leuk voor hem, maar minder leuk voor Hugo (Barry Atsma). Hugo is namelijk een ambitieuze vader van twee. Twee jaar geleden verloor hij zijn vrouw. Het gaat echter nu beter. Wie weet bekleed hij binnenkort een topfunctie en het is natuurlijk niet verkeerd om naar Jamie Grant (knappert, die Jamie) te kijken. Hugo heeft alleen een probleem. Zijn dochter is beste vriendinnen met Chrissie, de dochter van Marius.

Scheisse! Dat is zeker een probleem. Marius heeft namelijk zijn vrouw Kiki (Georgina Verbaan) beloofd dat hij klaar was met het criminele leven. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Ik geloof je niet, Marius! Marius is net vrij en er verliest al iemand zijn leven. Toeval? Ik heb het idee van niet. Al snel wordt dan ook duidelijk dat Marius nog wat unfinished business heeft. En, de mensen waarmee hij business heeft maken geen grappen. Kortom, iedereen in Klem zit klem.

Dit bevalt mij uitstekend

Danke schön, Klem! Dit is namelijk een uitstekende eerste aflevering. Dit is vooral een goede basis om mee te beginnen. Bloedvriendinnen belooft veel moois voor de resterende afleveringen. Het is een goed geregisseerde aflevering met een paar echt sterke scènes. Het moment waar Marius, bijvoorbeeld, de klas binnenkomt bij de ouderavond. Een ongemakkelijke scène. Je zal er maar zitten, komt opeens een topcrimineel binnen… Daarnaast worden de accenten gelegd op de juiste dingen. Zoals de band tussen de twee meisjes en het contrast tussen Hugo en Marius.

Hugo is namelijk een correcte, hardwerkende man, die eruit ziet alsof hij nog nooit een snoepje heeft gestolen. Het koor waar de man aan deelneemt, bijvoorbeeld. Het verschil tussen de twee mannen is duidelijk. Wanneer Hugo informatie opzoekt over Marius stuit hij op een artikel met de kop: “Marius Milner is een monster”. Reken maar dat Hugo de lul is. Vooral omdat deze aflevering duidelijk maakt dat de twee meisjes onafscheidelijk zijn en dat Chrissie weleens heel belangrijk kan worden.

Kijk, zo moet het

Inderdaad, zo moet het. Dit is het beste begin, wat mij betreft, van een Nederlandse serie in tijden. Sinds het begin van Hollands Hoop heb ik geen vaderlandse serie meer gezien waarvan ik dacht: ‘dit kan nog weleens heel tof worden’. Vlucht HS13 begon goed, maar werd met de aflevering minder. Ik hoop dat Klem dit niveau weet vast te houden. Barry Atsma, Georgina Verbaan en Jacob Derwig zijn ook erg goed op dreef. Vanaf de eerste scené zat ik erin. Een goede scène, waarin mooi de leader verwerkt wordt.

Klem begint rustig. Het neemt de tijd om het verhaal te vertellen en om een goed beeld te geven van de belangrijkste spelers. Niks wordt aangedikt, er is gelukkig geen overheersende score. Het is dus vooral een begin dat zeer nieuwsgierig maakt naar meer. Dit wordt het verhaal van een man dat zijn gezin zal proberen te beschermen, maar steeds dieper in de problemen komt. Daar wordt een mens wanhopig van. Dan gaat een mens dingen doen die misschien niet in zijn aard ligt. Er zitten confrontaties aan te komen waar ik zeer nieuwsgierig naar ben. Kortom, Meneer zit Klem.

Overige opmerkingen

  • Jim, de vriend van Hugo’s oudste dochter, is wel heel ongepast bezig. Dat noem ik een opmerkelijke kennismaking. Misschien is het iets cultureels, maar mijn kind hoeft later niet zo klef voor mijn ogen te doen. Misschien ligt het aan mij, hoor.
  • “Ik krijg tien ton van je”. Sinds wanneer zeggen we tien ton? Het was makkelijker geweest om gewoon een miljoen te zeggen.
  • Zeggen mannen tegen dames als Ans (uit een bepaald milieu) “de mazzel”. Topgozer, die Marius.
  • Wie denkt dat Hugo en Kiki met elkaar hebben liggen rollenbollen, mag nu zijn hand opsteken.
  • Op naar aflevering dos!

De trailer

Geef een reactie