Kingdom – Pilot

In deze Kingdom vertoef ik graag

MMA (Mixed Martial Arts) is niet vaak belicht in gescripte televisie. In ieder geval niet zo uitvoerig als in Kingdom. Kingdom doet mij denken aan de film Warrior. Dat is een sterke film. Het is absoluut verdienstelijk om met die film geassocieerd te worden. Deze serie draait om de familie van Alvey Kulina (Frank Grillo, The Purge: Anarchy) en de vechters die zijn vechtschool vertegenwoordigen. Zijn zoons Jay (Jonathan Tucker, The Black Donnelly’s) en Nate (Nick Jonas, Scream Queens) zijn vechters die hij onder zijn hoede heeft, of heeft gehad. Daar zal snel Ryan Wheeler (Matt Lauria, The Chicago Code) bijkomen. Wheeler is een vechter die al vocht voor Alvey, maar door persoonlijke omstandigheden is zijn carrière op een dood spoor geraakt. Alvey is erop gebrand om zijn vechtschool succesvol te maken. Iets wat niet gemakkelijk is in de gecompliceerde wereld die MMA heet.

MMA is op dit moment een van de populairste vechtsporten. De sport is fysiek, veeleisend en vooral hard. Het is geen sport waar je zomaar aan de top geraakt. Er zijn meerdere disciplines die een vechter moet beheersen om mee te kunnen draaien in het circuit. De acteurs uit Kingdom zijn natuurlijk uitgebreid voorbereid op hun rol, maar het blijven acteurs en geen professionele vechters. In de pilot is er een grote vechtscène die slim in beeld gebracht wordt. Het grote gevaar is namelijk dat de acteurs door de mand vallen. Dat zij niet geloofwaardig overkomen. Dat is gelukkig in de pilot niet het geval. De acteurs hebben de sportschool waarschijnlijk maandenlang van dichtbij gezien, want qua fysiek weten zij in ieder geval te overtuigen.

Ik ben blij dat Frank Grillo de hoofdrol heeft. Grillo is een uitstekend acteur, waar Hollywood lang geen raad mee wist. Maar als je een acteur zoekt die overtuigend een imposant personage kan spelen; dan is Grillo je man! Het is een charismatische acteur die pas later in zijn carrière is doorgebroken bij het grote publiek. Het is een acteur die aanwezig is op het scherm. Zijn achtergrond in Martial Arts komt Grillo goed van pas in deze rol. Na Grillo wil ik zeker ook Matt Lauria en Jonathan Tucker noemen. Vooral Jonathan Tucker lijkt op basis van de pilot heel interessant materiaal te krijgen. Het is een complex personage waar je als acteur je tanden in kunt zetten.

2

Kingdom presenteert geen nieuwe verhalen. Ik ga ervan uit dat de serieliefhebber al vele verhalen over gebroken families, geldkwesties, driehoeksverhoudingen, enzovoort, heeft ervaren. Wat Kingdom wat dat betreft interessant maakt, is dat de wereld die gecreëerd wordt authentiek aanvoelt. Hier zijn MMA-vechters normale mensen. Het zijn mensen net als jij en ik met problemen en gebreken. Zij worden niet geglorificeerd. Het is hier geen ‘rock & roll’. Nee, om deze sport te kunnen bedrijven zijn er opofferingen nodig. Er is discipline nodig. Kingdom geeft een goed beeld van wat er nodig is om te slagen in deze wereld. En, de pilot geeft ook een goed beeld van de keerzijde van deze wereld. Het is daarom een begin dat absoluut nieuwsgierig maakt naar meer.

2 Comments

  1. DallieDalton februari 5, 2016
    • Meneer Vevie februari 5, 2016

Geef een reactie