Killjoys – Pilot

Killjoys killt alle joy in de room

Killjoys volgt drie premiejagers die interplanetaire missies aannemen en de jacht openen op criminelen. Dat alles onder een systeem dat de Quad wordt genoemd. De drie zullen op elkaar aangewezen zijn nu een multi-planetaire oorlog dreigt die weleens de Quad zou kunnen vernietigen. In de eerste aflevering maken wij eerst kennis met Dutch (Hannah John-Kamen) en John (Aaron Ashmore), twee van de drie premiejagers. Wanneer er een executiebevel wordt uitgeroepen voor D’avin (de latere derde premiejager) neemt John de klus aan om zijn van zich vervreemde broer te redden. Dat wordt echter bemoeilijkt door een rivaliserende Killjoy die zich ook op de klus stort. Dutch en John voeren nu een race tegen de klok om D’avin’s naam in ere te herstellen, alsook die van henzelf.

Ik heb vaker aangeven dat een pilot niet alleszeggend is. Er kan veel gebeuren met een serie na de pilot. Het kan de belofte van de pilot inlossen, maar het kan ook verschrikkelijk bergafwaarts gaan in het vervolg. De pilot blijft echter wel een goede indicatie of een serie de moeite waard wordt om te volgen. De pilot van Killjoys heeft tot mij gesproken. Zij zei mij: “Sorry, maar ik ben niet de moeite waard. Sorry voor het verkwanselen van je tijd.” Dit is geen goede pilot, guys! Meer kan ik er niet van maken. De belangrijkste functie van een pilot is (waarschijnlijk) de kijker enthousiasmeren en doen uitkijken naar het verdere verloop van een serie. Als dat zo is, dan heeft deze serie deze regel aan zijn laars gelapt. Killjoys heeft de vloer geveegd met deze regel.

Deze pilot maakt duidelijk dat Killjoys niks spannends gaat vertellen over het genre. Deze serie gaat het genre geen nieuwe impuls geven. De serie bevindt zich namelijk op een pad dat vele voorgangers al hebben bewandeld. Je hebt dit gewoon al gezien. Je hebt dit gezien… en je hebt het beter uitgevoerd zien worden. En ik weet zeker dat je dit uitgevoerd hebt zien worden door interessantere hoofdpersonages. Personages op het scherm: wie zijn jullie? Waarom zou het ons moeten interesseren wat jullie uitspoken? Mensen achter de schermen: was het de bedoeling dat de personages zo oninteressant waren? Dat lijkt mij niet. Zo ja, dan zijn jullie daar wonderbaarlijk in geslaagd.

Killjoys Banner

Killjoys is niet interessant. De serie weet niet te overtuigen. De wereld die uiteen wordt gezet, zal menigeen in slaap doen sukkelen. Een wereld in een sciencefiction serie moet je erin trekken. Je moet je er bijna in willen onderdompelen. Het moet je in het gunstigste geval existentiële vragen doen stellen. Dat gebeurt hier niet. Ik heb dus ondertussen maar mijn pyjama aangedaan. Ik moest wel, want de actiescènes in deze pilot zijn behoorlijk slaapverwekkend. De gebruikte effecten zijn niet om over naar huis te schrijven, de gevechtschoreografieën zijn amateuristisch en de serie ziet er matig uit. Mocht deze serie beter zijn geworden dan hoor ik het graag. Dan moet je mij waarschijnlijk wel wakker maken, want Killjoys heeft zijn tol geëist.

Geef een reactie