Killing Fields – Seizoen 1

Killing Fields is een aardige toevoeging aan het true-crime genre

De zes afleveringen van het eerste seizoen van Killing Fields zitten erop. Eigenlijk ben ik geen steek verder gekomen. Deze documentaireserie van Discovery Channel gaf, toen de eerste aflevering van start ging, aan dat het een actieve zaak is. Wie dus verwacht dat de moord op Eugenie Boisfontaine binnen deze zes afleveringen opgelost is, verwijs ik door naar het al aangekondigde tweede seizoen. Killing Fields is een serie die zeker niet in de buurt komt bij recente true-crime toppers als The Jinx, Making a Murderer en Serial. Maar puur op eigen verdienste is dit een aardige serie. Een serie die zeker gezien mag worden.

Killing Fields heeft als onderwerp┬áde zaak van Eugenie Boisfontaine, een 34-jarige vrouw uit Louisiana die werd vermoord in 1997. Rechercheur Rodie Sanchez behandelde toen de zaak, maar helaas heeft hij de zaak nooit kunnen oplossen. Bijna twintig jaar later wordt de zaak weer heropend nu er nieuwe technologie├źn beschikbaar zijn die een nieuw licht kunnen schijnen op de zaak. Aangezien dit een zaak is die Rodie Sanchez altijd is bijgebleven, wordt hij weer aangesteld om de zaak te leiden. Samen met rechercheur Aubrey St. Angelo, en de andere rechercheurs van Iberville Parish, probeert Sanchez nu wel te achterhalen wie de moord op Eugenie heeft gepleegd.

Gedurende deze zes afleveringen maken wij beter kennis met Rodie en Aubrey. Rodie kan de zaak niet loslaten. Wat is er nou gebeurd met Eugenie? Dit is de zaak die altijd aan hem heeft geknaagd. Dat is begrijpelijk, want hij heeft de ouders van Eugenie beloofd dat hij de dader voor het gerecht zou brengen. Elke agent weet eigenlijk dat hij deze belofte nooit mag maken. De blik op Rodie en Aubrey is minstens net zo boeiend als de zaak zelf. Als kijker leer je kennen waar deze mannen voor staan. Dat, en het feit dat de serie in real time wordt gevolgd, is ook wat Killing Fields net dat beetje extra geeft.

Helaas blijft het eerste seizoen een beetje bij vingerwijzen. Dat kun je de serie op zich niet eens erg kwalijk nemen. De serie moest het doen met de bevindingen uit het lopende onderzoek. Wat aan ons gepresenteerd wordt, is wat de recherche van Iberville Parish op dat moment had. Hierdoor blijf je als kijker dus een beetje in dubio. De zaak zelf is boeiend, maar de informatie die je uiteindelijk krijgt zorgt niet voor nieuwe inzichten. Killing Fields heeft zodoende minder impact dan eerdergenoemde documentaireseries.

De opzet van de serie is na de eerste aflevering ook niet veranderd. Killing Fields blijft een te geproduceerde serie. Het voelt bij vlagen zelfs gefabriceerd aan. Ik vraag mij dan ook oprecht af waarom voor deze stijl is gekozen. De slow motion beelden, de dreigende muziek, de close-ups; was het nodig in deze mate. Daar mag je best kritisch over zijn. Voegen de stijlkeuzes altijd wat toe, of leiden ze af? Er was een betere manier om dit verhaal te vertellen. Wat meer nuance en subtiliteit had Killing Fields veel sterker gemaakt.

Killing Fields Banner Meneer Vevie

Toch zit ik zeker klaar voor het tweede seizoen. Owee, als Rodie en Aubrey niet terugkeren! Discovery heeft namelijk alleen bekend gemaakt dat het tweede seizoen minstens zes afleveringen krijgt. Wellicht komen wij er nooit achter wat echt gebeurd is met Eugenie. Die kans zit er dik in. Ik ga zelf mijn steentje bijdragen door te kijken en door deze serie onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. #JusticeForEugenie!

De trailer:

Geef een reactie