Killing Fields – A Body in the Bayou (Pilot)

Is Killing Fields dé nieuwe true crime serie?

True crime series zijn hot! Zo hot dat menig kijkers hun vingertoppen hebben verloren. Wanneer iets heet is in televisieland, kun je verwachten dat er kapers op de kust liggen. Een begeerlijke vrijgezel moet je ook zo snel mogelijk van die status afhelpen voordat een ander het doet. Eerst werden de oren van luisteraars verwend door de stem van Sarah Koenig in Serial. Daarna zagen kijkers Robert Durst verhalen over zijn boevenstreken in The Jinx en Steven Avery genaaid worden in Making a Murderer. Nu is daar dan Killing Fields, een zesdelige documentaireserie van Discovery Channel. Gaat deze serie een aanvulling worden op eerdergenoemde series?

Killing Fields heeft als onderwerp de zaak van Eugenie Boisfontaine, een 34-jarige vrouw uit Louisiana die werd vermoord in 1997. Rechercheur Rodie Sanchez behandelde toen de zaak, maar helaas heeft hij de zaak nooit kunnen oplossen. Bijna twintig jaar later wordt de zaak weer heropend nu er nieuwe technologieën beschikbaar zijn die een nieuw licht kunnen schijnen op de zaak. Aangezien dit een zaak is die Rodie Sanchez altijd is bijgebleven, wordt hij weer aangesteld om de zaak te leiden. Samen met rechercheur Aubrey St. Angelo, en de andere rechercheurs van Iberville Parish, probeert Sanchez nu wel te achterhalen wie de moord op Eugenie heeft gepleegd.

Killing Fields zijn plekken waar moordenaars heen gaan om hun sporen uit te wissen. Zij trekken dan ook vaak naar moerassen of woestijnen omdat de natuurlijke elementen hen daar een handje helpen. Dan kom je als sinister manneke al snel uit in Baton Rouge in Louisiana. Wat Killing Fields bijzonder zou moeten maken is dat dit een actieve zaak is. De serie is “shot in real time and follows the hunt for the killer”. Dit is de eerste true crime serie van Discovery. De zender heeft gekozen voor een interessante zaak. Rodie Sanchez is een boeiende man, met indringende ogen die je als kijker erin trekt. Ik begrijp meteen waarom deze gepensioneerde rechercheur weer op deze zaak werd gezet. Als je Rodie hoort verhalen over deze zaak, dan hoop je als kijker ook dat hij eindelijk deze zaak oplost.

Helaas is het begin van Killing Fields minder boeiend dan de start van eerdergenoemde titels. Deze serie is helaas te geproduceerd. Van de oude rot die nu moet samenwerken met een jonge hond, naar de muzikale begeleiding, de regie en de cameravoering: Killing Fields is een duidelijke productie en dat zie je aan alles. De dreigende deuntjes om spanning op te wekken, de slowmotion beelden van de rechercheurs: het had allemaal wat minder gemogen. Deze capriolen leiden alleen maar af van de zaak. Dat terwijl dat juist centraal zou moeten staan. Je hebt al deze dingen niet nodig om een boeiend en aangrijpend verhaal te vertellen. Soms heeft de serie ook meer weg van een realityserie dan van een true crime serie. De framing van deze serie had veel beter gekund.

Daarnaast zien wij Rodie ons in een tanktop en drankje toespreken over de zaak. Is dit de beste manier om Rodie aan het woord te laten? De man is getekend door het leven. Ik kreeg het idee dat sommige kijkers het idee zullen krijgen dat wij zitten te kijken naar een oude, verbitterde man. Dat is niet de associatie die je bij hen wilt oproepen. Het had allemaal wat geraffineerder gemogen en wat soberder. De serie is op zoek naar de moordenaar van een jonge vrouw, maar legt te vaak de focus op de verkeerde dingen. Dat is een probleem dat helaas niet is verholpen in de tweede aflevering.

Killing Fields Banner Meneer Vevie

En toch is Killing Fields interessant. De nieuwe ontdekkingen die de rechercheurs doen, maken benieuwd naar wat zich hier echt heeft afgespeeld. Het maakt ook benieuwd naar hoe de dader(s) zo lang heeft kunnen ontkomen. Wie op dit moment een true crime erectie heeft, zal zich daarom wel vermaken met Killing Fields.

De trailer:

2 Comments

  1. Larry februari 3, 2016

Geef een reactie