Jericho – Episode 1 (Pilot)

Welkom in Jericho!

Daar sta je dan met je mooie snoetje. Je echtgenoot is overleden en heeft je achtergelaten met enorme schulden. Je hebt geen baan, maar dient wel te zorgen voor twee kinderen. Kinderen die voedsel in hun buik nodig hebben.. Een dak boven hun hoofd. Het zoeken naar een baan levert ook voortdurend niks op. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw was je dan de lul. De cojones! Wanneer je dus het advies krijgt om je geluk elders te beproeven (en wel in Jericho), dan neem je dat advies waarschijnlijk met de snelheid van een TGV aan.

Dat doet Annie Quaintain (Jessica Raine, Call the Midwife) dan ook. Zij vertrekt als de wiedeweerga met haar koters naar deze gemeenschap waar werklieden en gelukzoekers zich hebben gevestigd. Daar wordt namelijk de Culverdale spoorbrug gebouwd. Deze gebeurtenis zou weleens de frisse start kunnen zijn die deze mensen nodig hebben. Helaas trekt de gemeenschap ook het nodige gespuis aan. Zoals het het genre betaamt is ook niet iedereen even integer en eerlijk. Mensen houden er natuurlijk een dubbele agenda op na. Het opbouwen van een nieuw leven zal voor Annie niet zonder slag of stoot gaan.

Meneer heeft genoten van de eerste aflevering van Jericho. Ik zat te wachten op een nieuwe western. Dit genre gaat er bij mij in als een bucket Kentucky Fried Chicken. Wie kan het fantastische Deadwood namelijk vergeten? Het Britse ITV serveert een serie vol intriges, gekonkel en dubbele agenda’s. Het niveau van Deadwood zal deze serie zeer hoogstwaarschijnlijk niet benaderen (want geen legendarische personages als Al Swearengen), maar de serie heeft er zeker goed naar gekeken. Met die serie in het achterhoofd kan Jericho alleen maar tegenvallen, maar ik denk dat liefhebbers van dit genre deze serie zeker een kans moeten geven. Zeg nou eens zelf: hoeveel westerns worden er tegenwoordig gemaakt? Weinig toch! Des te meer reden om in het supportershome van deze serie plaats te nemen.

De verhalen over een gemeenschap in opbouw zijn interessant. Dit is een tijd waar je zelf je geluk moet maken, al dan niet forceren. Niemand geeft je zomaar iets. Niemand is je iets schuldig. Als je niet je mauwen opstroopt, dan zul je het niet overleven. Personages als Annie Quaintain, Ralph Coates (Clarke Peters, The Wire) en Johnny Jackson (Hans Matheson, Sherlock Holmes) hebben dat begrepen. Zij begrijpen dat er opofferingen nodig zijn om het te redden in deze harde wereld.

Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe deze gemeenschap zichzelf in stand houdt. Hoe zullen de onderlinge verhoudingen liggen en wie smeed plannen met wie. Het zijn vaak de allianties die mensen met elkaar aangaan in dit soort series die het interessantste kijkvoer opleveren. Het is ook interessant om te zien dat een donkere man in die tijd (of zoals Ralph zelf zegt “a negroe from America”) een volwaardig personage is. Dus geen slaaf of personage die onderdrukt wordt. Ralph is iemand om rekening mee te houden. De serie laat Ralph woorden opperen als “het gaat niet om mijn huidskleur, maar om mijn prestaties en wat ik bereikt heb”. Ik sta volledig achter deze boodschap.

Maar, eerlijk is eerlijk: niet alles wat in de eerste aflevering gebeurt is even sterk. Het is hier en daar zeker ook niet historisch correct, om het maar netjes te zeggen. De aflevering is bij vlagen spannend, maar sommige handelingen van personages voelen geforceerd aan. Van die opzichte ingrepen om simpelweg het plot te dienen. Er vindt, bijvoorbeeld, een confrontatie plaats tussen de zoon van Annie en het ‘boefje’ van deze aflevering. Een confrontatie die niet had gehoeven als de jongen de voor de hand liggende keuzes had gemaakt. Want wat hij uiteindelijk doet, slaat nergens op. Daarbij is de eerdergenoemde boef wel heel eendimensionaal. Je kunt je ook afvragen of de serie er verstandig aan doet om Annie zo snel weer afhankelijk te maken van een man (Johnny Jackson). Zou het niet moeten draaien om de empowerment van Annie en haar reis naar zelfstandigheid/onafhankelijkheid? Maar goed, we zullen zien hoe de serie hier in de komende afleveringen mee omgaat.

Jericho Banner Meneer Vevie

Kortom, Meneer is blij met de komst van Jericho. Ik zie dingen die verbeterd kunnen worden, maar constateer ook dat het raamwerk er al grotendeels staat. Nu is het aan Jericho om meer de diepte in te gaan en meer interessante dingen te doen met deze personages. Afgaande van de gebeurtenissen in deze aflevering zullen de personages nog de nodige obstakels dienen te overwinnen. Het wordt nog spannend voor meerdere personages. Ik heb alvast een kamertje geboekt in Jericho. Zeg Mevrouw Vevie dat ik het hele seizoen weg ben!

De trailer:

4 Comments

  1. Dirk januari 12, 2016
    • Meneer Vevie januari 12, 2016
  2. Gwen januari 14, 2016
    • Meneer Vevie januari 15, 2016

Geef een reactie