Iron Fist – Seizoen 1

Iron Fist is niets meer dan een slap handje

Was Iron Fist gedoemd te mislukken? De serie kreeg het zwaar te verduren nadat de keuze was gevallen op Finn Jones. Velen zagen liever een Aziaat in deze rol. Luister, Meneer boeit dat vrij weinig. Ik ken het personage amper en ik heb er ook geen binding mee. Ik begrijp de heisa eromheen, maar ik kies ervoor de serie daar niet voor te veroordelen. Jammer genoeg moet ik echter zeggen dat Iron Fist op alle vlakken tekort schiet.

Same shit, just a different day

De serie gaat over de erfgenaam van een miljardenbedrijf, Danny Rand (Finn Jones), die na vijftien jaar weer terugkeert naar New York. Hoe kan dat, want Danny was toch dood? Nee, niet bepaald. Hij en zijn ouders waren betrokken bij een vliegtuigongeluk. Zijn ouders hebben het niet overleefd, maar Danny is destijds gevonden door monniken en door hen opgevoed in K’un Lun. Daar werd hij uiteindelijk… de Iron Fist. Klinkt best spannend!

In New York komt hij erachter dat ‘with great power comes great responsiblity’. Eerst dient hij zijn jeugdvrienden (en degenen die nu grote spelers zijn in Rand Enterprises) te overtuigen dat hij écht Danny Rand is. Daarna leert hij dat de criminele organisatie The Hand (what’s in a name, hé) sinistere plannen heeft. Samen met de lieftallige Colleen Wing (Jessica Henwick) probeert hij vervolgens de plannen van The Hand te dwarsbomen.

Ik heb hier echt dertien afleveringen van gezien

Dertien afleveringen! Dat nadat je al na een paar afleveringen doorkrijgt dat het verhaal dat verteld wordt niet boeiend is. De originaliteit is helaas ver te zoeken en het is uiteindelijk de zoveelste vertelling van een te vaak verteld verhaal. Ik kijk niet verbaasd op wanneer sommigen een kussen erbij pakken. Wanneer je je partner naast je ziet snurken. Iron Fist neemt de tijd. Teveel tijd. Het tempo ligt vooral in het eerste deel van het seizoen laag. Dan zullen velen, denk ik, al afgehaakt zijn.

Daarnaast steekt de serie schril af tegen Jessica Jones, Daredevil en Luke Cage. Die series doen redelijk hetzelfde, alleen met een interessantere leefwereld, betere dialogen en complexere personages. Dat wordt hier nodig gemist. Net als interessante antagonisten, trouwens. Tijdens het kijken van Iron Fist kreeg ik sterk het idee dat de hele serie niet nodig was. Ja, voor het verder uitbouwen van de Marvel-series. Nee, voor het tonen van een intrigerend losstaand verhaal.

En de Emmy gaat naar… in ieder geval niet naar Finn Jones

De meest pijnlijke conclusie is dat Finn Jones behoorlijk miscast is. Hij mist simpelweg charisma. Nooit krijg je het idee dat dit een personage is dat je moet vrezen. Is dit een vechter of een surfer? Jones is niet aanwezig op het scherm en doet niks interessant met het personage. En, zijn vechtkunsten? Die zijn niet om over naar huis te schrijven. Het is niet overtuigend óf opwindend. Dat is vreemd, want Iron Fist is juist een personage dat daarin zou moeten excelleren.

Dan gaan er dus flink wat dingen mis. We zouden namelijk ook kritisch zijn op een serie over een voetballer die niet zo goed blijkt te kunnen voetballen. Waar zijn de toffe gechoreografeerde matpartijen zoals bijvoorbeeld in Daredevil? Dit doet mijn ‘martial arts-hart’ pijn. Dus, weinig boeiende personages én geen toffe actie. Nogmaals, dan gaat er wat mis. Ik ben nog het meest gecharmeerd van Jessica Henwick. Iets wat natuurlijk niet moeilijk is, maar zij is overtuigender dan Finn Jones.

Deze fist is teleurstellend

Iron Fist banner Meneer Vevie

Jammer genoeg kan ik er niet meer van maken. Dit is creatief gezien de eerste misser van Marvel op Netflix. Dertien afleveringen zijn ook niet te rechtvaardigen wanneer je dit niveau op ons bord gooit. Jessica Jones, Luke Cage en Daredevil liepen er ook tegenaan en het wordt eens te meer duidelijk dat men moeite heeft om dertien afleveringen te vullen met interessant materiaal. Dit is het ‘niet omdat het moet, maar omdat het kan probleem’.

De recensies waren al overwegend negatief, maar daar laat ik mij nooit door leiden. Datzelfde moet ook gelden voor jou, de lezer, na deze negatieve recensie. Ik zou je Iron Fist niet aanraden, maar probeer het altijd zelf voordat je een oordeel velt. Ik ga in ieder geval op naar The Defenders. Hopelijk kan die serie een boel goedmaken. Fingers crossed!

De trailer:

2 Comments

  1. Hessel maart 19, 2017
    • Meneer Vevie maart 19, 2017

Geef een reactie