Into the Badlands – Seizoen 1

Into the Badlands valt best wel tegen

Into the Badlands: The wars were so long ago, nobody even remembers. Darkness and fear ruled until the time of the barons, seven men and women who forged order out of chaos. People flocked to them for protection. That protection became servitude. They banished guns and trained armies of lethal fighters they called Clippers. This world is built on blood. Nobody is innocent here. Welcome to the Badlands.

Uhm, tja. Ik flying kick jullie weer om de oren met dezelfde opening als in mijn recensie van de pilot. Hopelijk komt wat ik nu ga zeggen dan ook niet als een uppercut op je kin: het eerste seizoen van Into the Badlands is niet zo heel sterk. Vandaar dezelfde opening, want die is spannender dan veel van wat het eerste seizoen te bieden heeft. De martial arts-liefhebber komt net als een seriemasturbeerder veelvuldig aan zijn trekken. De rest haalt waarschijnlijk minder vaak de trekker over.

Het verhaal van een ijzersterke asskicker, Sunny (Daniel Wu), die een jonge jongen onder zijn hoede neemt, wordt nergens echt opmerkelijk. Dat de jongen, M.K. (Aramis Knight), speciale krachten bezit, maakt het geheel er niet krachtiger op. Sunny dient de baron Quinn (Marton Csokas) en geeft een ieder die de baron naar het leven staat ervan langs. Alles verandert voor Sunny wanneer zijn dame aangeeft zwanger te zijn. Een vechter als Sunny, die zijn leven en alliantie heeft verbonden aan dat van zijn baron, mag dit niet overkomen. Sunny is echter niet van plan zijn geliefde in de steek te laten en komt tot de conclusie dat hij de Badlands dient te verlaten.

Het eerste seizoen van Into the Badlands telt maar zes afleveringen. Normaal gesproken mogen dat er meer zijn, maar voor deze serie is het op dit moment precies genoeg. Meer afleveringen zouden het niveau niet omhoog krikken. De serie is onlangs al vernieuwd voor een tweede seizoen. Dat geeft de makers hopelijk de tijd om een veel sterker tweede seizoen op het scherm te schoppen. Het verhaal is dit seizoen wel heel karig. Ook als je weet dat het verhaal in martial arts gerelateerde films/series vaak de zwakste schakel is, kun je niet anders dan concluderen dan het niet veel soeps is. Het verhaal was simpelweg een kapstok om alle ijzersterke gevechten aan op te hangen. Je moet er eigenlijk niet aan denken, maar wat als je de gevechten verwijdert uit deze serie? Wat blijft er dan van over?

Into the Badlands heeft zichzelf ook absoluut geen dienst bewezen met de casting. Niemand springt eruit. In mijn recensie van de pilot zei ik nog dat Daniel Wu een goede leading man is. Daar moet ik toch deels op terug komen. De actiescènes gaan hem uitstekend af, maar wanneer Wu emotie moet overbrengen dan overtuigt hij toch wat minder. Dat geldt eigenlijk voor de gehele cast. Niemand houdt de aandacht vast tijdens de rustigere momenten. Soms wil je bijna doorspoelen tot het moment dat iemand weer een voet in zijn/haar asser krijgt. De familiedynamiek tussen de familie van baron Quinn, bijvoorbeeld. Het is allemaal te standaard, te voorspelbaar. En Marton Csokas: had je nou echt zo een karikatuur moeten maken van Quinn?

De serie gaat in essentie om twee zaken: de machtsverhoudingen in de Badlands en Sunny en M.K.’s missie om te ontsnappen uit de Badlands. Als ik kijk naar de machtsverhoudingen in deze serie, dan heb ik het idee dat zowel Sunny als M.K. sterker zijn dan de baronnen die hen bedreigen. Althans, dan de baronnen waarmee wij dit seizoen kennis maken. Dat zijn er drie, wat betekent dat de overige baronnen waarschijnlijk volgend seizoen aan de beurt komen. Dus als kijker zit je min of meer te kijken naar twee mannen die Quinn vrezen, maar in essentie alles in zich hebben om zich te ontdoen van de man. Het zou betekenen dat zij de mannetjes van Quinn achter zich aan zouden krijgen. Maar als je er kritisch naar kijkt: heeft een van die mannetjes aangetoond dat zij in staat zijn om Sunny en M.K. te bedreigen?

Ik begrijp dat elke serie het moment tot de grote confrontaties uitstelt. Maar logische keuzes maken is wel essentieel. De confrontatie tussen Quinn en Sunny, waar de serie al sinds de pilot op aanstuurt, is uiteindelijk allerminst bevredigend. Had Sunny’s uiteindelijke keuze hem niet dezelfde hoofdpijn bezorgd als hij die een aantal afleveringen eerder maakte? Elke serie die teveel kritische vragen oproept, doet zijn werk niet goed. Dat betekent dat je als kijker kanttekeningen gaat plaatsen bij wat je ziet. De betere series weten dit zoveel mogelijk te beperken.

Into the Badlands Banner Meneer Vevie

Alle flying kicks en bicycle kicks ten spijt: Into the Badlands is beslist geen hoogvlieger, ongeacht hoe hoog deze personages soms door de lucht vliegen. De doelen van The Widow, een wereld creëren die niet lijdt onder de dominantie van mannen, zijn nog het meest de moeite waard. De feministische ondertoon kan ik wel waarderen. De serie ziet qua het vergaren van macht geen verschil tussen mannen en vrouwen: zowel mannen als vrouwen laten hun handen en voeten spreken. Macht wordt gegrepen door een ieder die daartoe in staat is, of denkt te zijn. Daar doe ik dan wel een buiging voor. Hopelijk zien we een veel betere Into the Badlands terug in seizoen twee!

De trailer:

2 Comments

  1. Frits december 24, 2015
    • Meneer Vevie december 24, 2015

Geef een reactie