Into the Badlands – Pilot

Kom, we gaan diep Into the Badlands

Into the Badlands: The wars were so long ago, nobody even remembers. Darkness and fear ruled until the time of the barons, seven men and women who forged order out of chaos. People flocked to them for protection. That protection became servitude. They banished guns and trained armies of lethal fighters they called Clippers. This world is built on blood. Nobody is innocent here. Welcome to the Badlands.

Ik ben officieel gearriveerd in de badlands! Voor mij voelt dit dan ook als thuiskomen. Vroeger keek ik met Mama Vevie veel naar kung fu-films. Shaolin Temple, Ten Tigers Of Kwantung, Killer Army, Five Deadly Venoms, The Kid with the Golden Arms en nog veel meer films van The Shaw Brothers: ik was helemaal verkocht. De karakteristieke nagesynchroniseerde stemmen, de overdreven geluiden wanneer er klappen werden uitgedeeld. Ik heb heel wat denkbeeldige vijanden de vernieling ingetrapt. Later kwamen de films van Jet Li, Donnie Yen, etc, maar de gloriedagen van het genre blijven voor mij de tijd dat de gebroeders Shaw film na film eruit poepten.

Toen ik hoorde van Into the Badlands werd ik dus meteen horny, baby! Los van de asskicking gaat het dus min of meer over baronnen die samen de macht delen. Zij hebben de orde hersteld na een tijd van oorlogen. Sunny (Daniel Wu) is een van de ‘Clippers’ die deze baronnen in dienst hebben ter bescherming en ordehandhaving. In het begin redt Sunny een jonge jongen, M.K. (Aramis Knight), uit de klauwen van wat meedogenloze mannetjes. De jongen wordt meegenomen naar het fort van zijn baron, maar merkt al gauw dat hij het daar niet lang gaat uithouden. Een andere baron genaamd The Widow zit achter hem aan en hij raakt al snel uit de gratie bij de zoon van Sunny’s baron. Sunny daarentegen begint naarmate de pilot vordert te twijfelen aan zijn roeping. Is er niet meer dan dit leven?

Luister, voor het verhaal zal je het niet snel doen. In veel kung fu-films is het verhaal ondergeschikt aan de actie, waarschijnlijk omdat het de liefhebber voornamelijk om het laatste te doen is. In Into the Badlands zie je bekende gegevens als de strijd om erkenning tussen vader en zoon, de band van de baas met zijn protégé en de liefde van een vrouw die alles in perspectief plaatst voor onze held. De andere baronnen hebben het gemunt op de baron van Sunny en het zal dus waarschijnlijk gaan om waar zijn loyaliteit ligt. De betere films uit het genre weten dan ook een acceptabel verhaal te combineren met adembenemende vechtscènes.

Halverwege de pilot gaat Sunny los in de regen (dat is tof, you know) tegen wat rivaliserende clippers van The Widow. Ik zat nog net niet te kwijlen op mijn comfortabele bank. Daar zat ik dan te knikken en dingen als “ooh, ja, man” te roepen. Het opspattende water, de druppels bloed van het zwaard van Sunny en de manier hoe die scène in beeld wordt gebracht, is prachtig. Precies wat de liefhebber nodig heeft om zijn (het mag ook een haar zijn) honger te stillen. De gevechten zijn goed gechoreografeerd en zijn zeker wat de aandacht erbij houdt als je niet echt geil wordt van het verhaal.

Into the Badlands banner

Daniel Wu is goed gecast als de sterke en eervolle Sunny. De overige personages weten nog niet echt indruk te maken. Wat niet is kan nog komen. Het eerste seizoen telt maar zes afleveringen, dus het is niet zo een grote investering. Into the Badlands werd onlangs de derde best bekeken première ooit op een kabelzender in de Verenigde Staten. Daar moet wel bij gezegd worden dat de serie uitgezonden wordt na The Walking Dead en dat is natuurlijk geen straf. De aankomende twee afleveringen is dat ook nog het geval en daarna moeten de overige afleveringen het op eigen kracht doen. Maar het ziet er goed uit voor deze serie. Met dit soort kijkcijfers kan een vernieuwing (hoewel de serie zeker nog in de komende weken kijkers zal inleveren) eigenlijk niet uitblijven. I’m oké with that! Zoveel martial arts-series zijn er niet op televisie, dus laat maar komen.

Geef een reactie