Insecure – Insecure As F**k

Iedereen is Insecure over iets

Soms kom ik mensen tegen die zo zelfverzekerd lijken. Hun houding is krachtig. De manier waarop zij lopen is onoverwinnelijk. Het lijkt alsof zij willen zeggen: ‘hey, world, I am going to kick your ass today’. De realiteit voor de meesten van ons (en dus ook in Insecure) is echter dat wij onzeker zijn. Iedereen is wel onzeker over iets. Het is normaal en het hoort, denk ik, bij het mens zijn. Maak ik wel de juiste beslissingen? Ben ik wel tevreden met hoe mijn leven is gelopen? Ben ik happy in mijn relatie of met mijn carrière?

Het gevoel dat je tekort schiet

Er zijn zat momenten dat ik in ieder geval vertwijfeld voor mij uit heb gestaard. Dingen aan het overpeinzen was. Datzelfde geldt ook voor Issa (Issa Rae). Zij is al jaren samen met dezelfde vent. De relatie lijkt echter nergens naartoe te gaan. Hun leven stagneert al jaren. Haar werk is uitdagend, maar zij heeft niet het idee dat zij alles eruit haalt wat er in zit. Bij twijfel ben je sneller geneigd om af te dwalen. In de armen van een ander, bijvoorbeeld. Waarom gaat alles niet naar wens? Waarom is zij bijna dertig en heeft zij nog steeds niet alles helemaal op een rijtje? Dat zijn vragen die een ieder eronder kan krijgen.

Wanneer er een negatief antwoord volgt op deze vragen, kun je namelijk teleurgesteld raken. Het gevoel dat je tekort schiet is verschrikkelijk. Isa’s vriendin Molly (Yvonne Orji) kan hier over mee praten. Haar carrière verloopt wel voorspoedig, maar in de liefde wilt het maar niet vlotten. Waarom komt haar collega wel een serieuze zwarte man tegen die haar ten huwelijk vraagt? Waarom heeft zij alles, behalve een sterke man waarop zij kan terugvallen? Sorry, vriendin, Meneer is al bezet. Ik had je graag voorgesteld aan een van m’n jongens, maar je zult dit zelf moeten oplossen.

Awkward Black Girl

Insecure banner Meneer Vevie

Issae Rae’s webserie Awkward Black Girl fungeert als de basis voor deze serie. Ik heb de naam vaker horen vallen, maar ik heb zelf niks van deze webserie gezien. Dat betekent voor mij dat ik fris en zonder vooroordeel deze serie kon kijken. Dat betekent gewoon lekker blanco op je bank, poef of kruk gaan zitten en een serie gewoon over je heen laten komen als Ron Jeremy. Ik denk dat veel mensen dan zullen beamen dat je dan het meest verrast wordt door een serie. Zonder verwachtingen kan iets in de meeste gevallen alleen maar meevallen. Insecure is mij heel goed bevallen. Van het rappen van Issa voor de spiegel, naar hoe Issa op haar werk gewoon wilt worden gezien als collega en niet de ‘zwarte’ collega: I liked it.

Het dilemma van Issa en Molly resoneert ook heel erg bij mij. Moet je namelijk genoegen nemen met wat je hebt, of alleen met wat je verdient? Het is allemaal heel erg herkenbaar en ik ben een sucker voor dingen waar ik mij in kan herkennen. Je kunt goed zien dat Issae Rae en showrunner Prentice Penny een meer gelaagd beeld van de zwarte vrouw proberen te tonen. Zij hebben personages gecreeerd die op een interessante en doordachte manier worden uitgediept. En, het is ook gewoon leuk. Ik ben daarom heel erg benieuwd naar welke verhalen zij nog meer gaan vertellen. De eerste aflevering bewijst dat er genoeg valt te vertellen over deze leefwereld en de avonturen van beide dames.

De trailer:

http://youtu.be/MubTJyWukp8

Geef een reactie