Incorporated – Vertical Mobility (Pilot)

Incorporated doet mij vooralsnog vrij weinig

Soms zie ik de pilot van een serie die mij totaal onverschillig laat. De pilot van Incorporated is hier een goed voorbeeld van. Ja, het ziet er wel aardig uit. Ja, de serie heeft toffe technologie en gadgets. Ja, en? Toch is er altijd meer voor nodig om een goede indruk achter te laten. Het uiterlijk is belangrijk, maar het is beslist niet alles. Een mooie meid is leuk en aardig, maar als je er niet mee kunt praten is het al snel klaar. Het gegeven dat wordt gepresenteerd is niet slecht, maar voor sci-fi is het zeker geen onbekend terrein. De gegoede klasse leeft fabuleus en de poor suckers zijn afgescheiden van ‘zij die het beter voor elkaar hebben’. Het is vaak dat contrast waar dit soort series het van moet hebben.

Een beetje standaard

Ik ben daar wel van, hoor. Begrijp mij niet verkeerd. Ik denk echter dat veel serieliefhebbers zullen beamen dat je op een gegeven moment zoveel hebt gezien, dat je sneller door bepaalde series heen kunt kijken. De ‘been there, done that’ force is namelijk strong in this one. Het gaat hier om de jonge ambitieuze Ben Larson (Sean Teale) die zijn werkelijke identiteit verborgen houdt om de liefde van zijn leven te kunnen redden. Om dat te doen dient hij te infiltreren in het gevaarlijke bedrijf Spiga dat de scepter zwaait in Ben’s leefwereld. Wie werkt voor de multinationals die de macht in handen hebben, woont in de Green zone. Werk je niet voor hen, dan dien je jezelf te redden in de sloppenwijken van de Red zone.

Wat er dus eigenlijk op neer komt dat je fucked bent, als je dus niet voor een van deze bedrijven werkt. Hier is er geen sprake van een uitkering, een AOW of wat dan ook. Ben is dus gevaarlijk bezig en hij zet veel op het spel. Om te slagen in zijn missie dient hij namelijk steeds hogerop te komen in het bedrijf. Maar, hoe hoger je komt des te meer ogen op je zijn gericht. Des te harder de val wanneer je uiteindelijk door de mand valt. Incorporated maakt dan ook meteen duidelijk wat er gebeurt met zij die zich niet aan de regels houden. Ach ja, liefde overwint alles (zeg ik met vuist in de lucht). Natuurlijk neemt Ben deze strenge vooruitzichten voor lief en gaat hij de strijd aan. Deze gozer heeft cojones!

Fight the power! Fight the powers that be

Voor wie niet op de hoogte is: dat is afkomstig van het nummer Fight the Power van rappers Public Enemy. Dat nummer staat in het teken van vechten tegen het systeem. Opkomen voor je rechten en je stem laten horen. Nu zal de hoofdrolspeler niet zo revolutionair zijn als Chuck D en Flavor Flav destijds, maar ook hij vecht een ogenschijnlijk kansloze en ongelijke strijd tegen het systeem. Bij series als Incorporated zul je je altijd afvragen of het mogelijk is dat een man het op een plausibele manier kan opnemen tegen zo een gigant. Het David en Goliath verhaal. In hoeveel bochten gaat de serie zich uiteindelijk wringen om ons te doen geloven dat Ben een vuist kan maken tegen zijn bedrijf? Hoe beter de serie erin slaagt om ons te overtuigen en bepaalde dingen door de vingers te zien, des te beter de serie slaagt in haar missie.

Ben doet al dingen waarvan ik denk: ‘daar zul jij, en het verhaal, ongetwijfeld nog last van krijgen’. Vanuit verhaalperspectief denk ik bijvoorbeeld dat Ben’s nieuwe relatie niet had gehoeven. De oplettende kijker zal snappen waarom hiervoor is gekozen, maar deze ingreep stelt een potentieel vervelende driehoeksverhouding in het vooruitzicht. Sterker is dan dat Ben meteen al over lijken durft te gaan. Je hebt ballen of je hebt ze niet! Het is allemaal redelijk uitgevoerd, maar zoals gezegd vrij familiair. Het is verontrustender dat hoofdrolspeler Sean Teale niet echt overtuigd. Het is een beetje het prototype acteur waar Hollywood op seriegebied voor gaat. Het type acteur dat je in menig serie over het scherm ziet schuifelen zonder echt indruk te maken. De acteur die je zo zou kunnen vervangen zonder dat je degene echt mist. Maar goed, het is pas de eerste aflevering.

Incorporated mag graag mijn ongelijk bewijzen

Incorporated banner Meneer Vevie

Ik kijk dus zeker nog een aantal afleveringen en hoop dat ik het mis heb. Ik hoop dan ook dat Dennis Haysbert (je weet wel, de man die in 24 de eerste zwarte president was) meer op het scherm te zien is en dat de bijrolspelers meer te doen krijgen. In principe kan Incorporated best interessant worden. De serie moet dan echter op een iets andere manier invulling gaan geven aan het verhaal. De eerste aflevering hint namelijk naar een serie dat zich niet zal weten te onderscheiden van de betere series in het genre. Zelfs niet met Ben Affleck en Matt Damon als uitvoerend producenten. Wat kun je dan beter doen? Juist! Dan kun je dus beter die series gaan volgen.

De trailer:

Geef een reactie