Het einde van Ten Days in the Valley. Wat betekent dit?

Vaarwel Ten Days in the Valley

Ten Days in the Valley is een nieuwe serie die deze herfst in première is gegaan op ABC. Kyra Sedgwick speelt een televisieproducent wiens dochter wordt ontvoerd. Door de moeilijke band die zij heeft met haar man, lijkt het al snel of hij er wat mee te maken heeft. Haar leven, en carrière, zal vervolgens nooit meer hetzelfde zijn.

Ik heb de eerste ep (mijn recensie) van Ten Days in the Valley gezien en ik was er zelf niet echt over te spreken. Het is een matige pilot dat zich concentreert op de verkeerde dingen, waardoor je als kijker al een beetje uitcheckt. Het kan dat de serie beter is geworden, maar de kijkcijfers duiden erop dat veel kijkers hetzelfde gevoel hadden als ik. De kijkcijfers van de volgende afleveringen waren ook dramatisch en nu heeft ABC de serie verbannen (bron) naar de zaterdag. De serie werd dit seizoen op zondag uitgezonden, maar wist daar dus geen potten te breken. Wat betekent deze ontwikkeling? Het betekent dat Ten Days in the Valley onofficieel de eerste cancellering van het Amerikaanse nieuwe tv-seizoen is.

Tenminste op zaterdag

Fans van de serie (laten we er ondanks de kijkcijfers vanuit gaan dat die er zijn) kunnen het rouwen nog even uitstellen. Er zijn tot nu toe vier afleveringen uitgezonden en de overige zes afleveringen kan men vanaf 16 december (2017) wekelijks zien op ABC. Dan is meteen ook een dubbele aflevering te zien. Op zondag wordt de serie voorlopig vervangen door dubbele afleveringen van Shark Tank.

We zien het vaker de laatste jaren bij de Amerikaanse netwerkzenders. Inplaats van series direct te cancelen, worden ze van de programmering gehaald en verbannen naar een andere dag. Of ze worden op hun originele timeslot volledig uitgezonden in de wetenschap dat het einde nabij is. Voor televisievolgers is dat een teken dat de business toch veranderd is. Series worden nog steeds direct gecanceld als ze echt floppen, maar zenders kiezen er steeds vaker voor om een serie toch volledig uit te zenden. Er is namelijk geen garantie dat een nieuwe serie het beter zal doen op het tijdstip dat is vrijgekomen. Het snel lanceren van een nieuwe serie betekent dat een zender veel geld kwijt is aan promotie- en marketingkosten. Steeds vaker wordt dan eerder de hulp ingeschakeld van een waardevolle serie die zich al bewezen heeft om het gat op te vangen, zoals Shark Tank.

Zullen er nog meer volgen?

Ten Days in the Valley is dus al gecanceld. Dat wijst het verleden van series die hetzelfde lot hebben ondergaan uit. En er zullen meer nieuwe series volgen. Valor is dankzij de slechte kijkcijfers in de running. The CW heeft een lucratieve deal met Netflix en dat houdt in dat de serie niet van de programmering gehaald zal worden. Hetzelfde gold voor Frequency en No Tomorrow. Dat zijn series die uiteindelijk toch gecanceld werden. Me, Myself and I kunnen we waarschijnlijk binnenkort ‘Me, Myself and Bye’ noemen. Geen goede kijkcijfers en de serie is geen eigendom van CBS (wordt geproduceerd door een andere studio, dus CBS verdient er minder aan), wat haast zeker een cancellering betekent. We kunnen ook al nagelbijten voor The BraveWisdom of the Crowd9JKLKevin (Probably) Saves the WorldLaw and Order True Crime: The Menendez Murders en Inhumans.

Voor sommige van deze series is het einde dus nabij. Ze lopen erbij als de zombies in de The Walking DeadInhumans is eigendom van ABC. Dat houdt in dat die misschien net als Glenn onder een container weet te rollen en te overleven. De kans is echter klein. We zullen zien wie van deze series als eerste Ten Days in the Valley gezelschap zal houden.

Geef een reactie