Heartbeat – Pilot

Mijn hart ging niet sneller kloppen van Heartbeat

Soms denk ik: is het niet genoeg? Zijn er niet genoeg van dit type series/films op dit moment? Dat kun je voor elk type serie eigenlijk zeggen. Ik zie echter niet wat Heartbeat toevoegt aan de medische dramaseries die nu lopen. Of waarom iemand een van die series zou moeten laten vallen voor deze. Wat ik zelf van series als Grey’s Anatomy, Code Black, The Night Shift, Chicago Med en andere series met een medische professional in de hoofdrol vind, is wat dat betreft minder relevant. Wat relevanter is, is dat ik absoluut geen reden kan bedenken om Heartbeat aan te raden aan iemand die niet van dit genre houdt.

Dr. Alexandra ‘Alex’ Panttiere is een gerenommeerde chirurg. Alex is een van de weinige vrouwen in haar specifieke werkveld. Alex vindt steeds nieuwe manieren om de medische wetenschap naar een hoger niveau te brengen. Dat terwijl zij voortdurend te maken heeft met het bestuur van het ziekenhuis, dat niet altijd te spreken is over haar functioneren. Zul je net zien dat het in haar privéleven minder goed gaat. De regels van een serie willen nou eenmaal dat wij niet alles kunnen hebben. Alex is gescheiden, heeft twee kinderen en heeft een nieuwe relatie. Een relatie waar zij zich niet echt aan durft te committeren. Vooral niet wanneer een oude vlam weer opduikt. Dat betekent dat Alex’ leven nog wat ingewikkelder is geworden.

Dit alles is allemaal leuk op papier, maar Heartbeat is te makkelijk. Te cliché. Te ‘been there done that’ om enige indruk te maken. Laten we eerlijk zijn: tegenwoordig is bijna geen enkele serie meer origineel. Ik zal daarom de laatste zijn om een serie te veroordelen op originaliteit. Deze serie laat echter niks zien waarvan ik denk: ‘oke, hier zou ik meer van willen zien of ‘dit wordt op een leuke manier uitgevoerd’. Dat is toch een vereiste om naar iets te blijven kijken. Heartbeat serveert wat iemand al tig keer elders heeft gezien, op de minst spannende manier. Een liefdes/privéleven dat niet optimaal is. Check. Een driehoeksverhouding? Check. Een opstandige arts? Check! Deze serie checkt alle te verwachten boxjes af, maar kleurt nergens buiten de lijntjes.

Dit is een goed voorbeeld van een matige Amerikaanse netwerkserie. De serie is overgeproduceerd. De serie bevat een hinderlijk aanwezige score. Heartbeat doet geen enkele poging om te verrassen. Om iets te tonen wat eruit springt. Melissa George is een charmante actrice. George kan echt wel een toegevoegde waarde zijn voor een project. Ik weet alleen niet of George goed genoeg is om haar eigen serie te dragen. Hunted, waar George ook de hoofdrol had, werd ook na een seizoen gecanceld. Dat was echter een interessanter project dan Heartbeat. De cast krijgt te weinig om mee te werken. Heartbeat wordt al snel de volgende medische soap waar niemand op zit te wachten. Althans, ik wacht niet samen met degenen die hier op zitten te wachten. Ik heb wel wat beters te doen.

Dr. Alexandra Panttiere doet zoals het dit type protagonist betaamt ook alles op haar eigen manier. Zelfs riskante nieuwe procedures voert zij uit, zonder toestemming van het ziekenhuis. Daarnaast is zij erg koppig en heeft zij regelmatig lak aan het bestuur van het ziekenhuis. Dat in een organisatie waar het juist van belang is dat men op je kan bouwen… Natuurlijk is het een serie, maar elke serie moet een bepaalde mate van geloofwaardigheid hebben. Hoe ‘gerenommeerd’ deze chirurg ook is, vooral in de Verenigde Staten is haar werkwijze gewoon niet haalbaar/houdbaar. Ook al slaagt een procedure, het ziekenhuis zou voortdurend aangeklaagd worden voor het risico dat genomen wordt. Geen enkel ziekenhuis zou dus dit risico nemen. Niet als zij de deuren van het ziekenhuis open willen houden, tenminste. Ik begrijp dat Heartbeat zich wil onderscheiden van andere medische dramaseries. Dat lukt nog altijd het beste door het leveren van een kwalitatief, goed uitgevoerd product.

Heartbeat Banner Meneer Vevie

Nee, Heartbeat laat ik aan mij voorbij gaan. Ik heb het een kans gegeven, maar mijn hart ging hier niet sneller van kloppen. Ik had ook de tweede aflevering, genaamd Twins kunnen begluren, maar ik heb genoeg gezien. Ik kijk graag naar je, Melissa, maar je geeft mij te weinig animo om verder te kijken. Ik had gedacht dat jij mij iets meer kijkplezier zou geven. Zelfs je Australische accent klink menigmaal door. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik heb er een hard hoofd in dat Heartbeat dit seizoen gaat overleven, Melissa. Ik gun je alles, maar je verdient beter dan dit. Ik denk dat jij dat ook wel weet.

De trailer:

2 Comments

  1. Dirk maart 26, 2016
    • Meneer Vevie maart 26, 2016

Geef een reactie